Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Рибарски: Нужни са поне 3 седмици за избор на нов председател на КЕВР

Радослав Рибарски
Снимка: БГНЕС

За избор на нов председател на КЕВР ще са нужни най-малко три седмици. Това заяви за Радио Стара Загора председателят на енергийната комисия в парламента Радослав Рибарски. Старозагорският депутат на „Продължаваме промяната“ подчерта, че законът не предвижда хипотеза, в която регулаторът да бъде оставен без председател. По думите на народния представител евентуално стартиране на новата процедура, след решението на Конституционния съд, зависи от решението на БСП за това как ще процедура с третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. По повод искани промени в Закона за енергетиката, касаещи КЕВР, Рибарски посочи, че ако сега бъдат направени такива, то може да се изпадне в същата хипотеза, довела до решението на Конституционния съд, който обяви предишния избор на председател за противоконституционен.

Председателят на Комисията по енергетика коментира темата с обезпечаването на доставки с газ за България. Според Радослав Рибарски опасенията за обемите на „синьо гориво“ не засягат производството на електроенергия, а са свързани с работата на топлофикационните дружества. По думите му възможна алтернатива при необходимост е газа да бъде заменен с мазут. „Меморандумът на „Овергаз“ за доставка на газ от САЩ ще доведе до повече участници на този пазар, което повишава конкуренцията и подобрява предлагането“, отбеляза Радослав Рибарски.

Повече по енергийните теми в интервюто на Тошка Събева с Радослав Рибарски: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВР открива денонощна линия за нарушения за изборите

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02 90 112 98 и имейл izbori@mvr.bg - за сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния..

публикувано на 09.05.24 в 10:02

Двама мъже са осъдени за кражба на кабели от парк „Митрополит Методи Кусев“ в Стара Загора

Районен съд – Стара Загора наложи на 26-годишния М. М. наказание лишаване от свобода за срок от пет години, което да изтърпи при строг режим, тъй като е извършил престъплението в условията на опасен рецидив. За другия подсъдим по делото Д. А., на 24..

публикувано на 09.05.24 в 09:49

Четири къщи са наводнени след обилните дъждове в павелбанското село Скобелево

Нормализира се ситуацията след снощните обилните дъждове в павелбанското село Скобелево. Четири къщи са наводнени след преливане на реките в селото. Няма бедстващи хора и населени места в общината без електричество, каза за Радио Стара Загора кметът на..

публикувано на 09.05.24 в 09:24

Влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на заболяването коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна,..

публикувано на 09.05.24 в 07:28

Облачно и дъждовно време ни очаква днес

Атмосферното налягане е близко до средното за месеца - през деня слабо ще се повиши. Днес ще бъде предимно облачно. В много райони в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, на места ще са значителни по количество. В Югозападна България ще..

публикувано на 09.05.24 в 05:53

Ямбол ще отбележи Деня на Европа с военен ритуал и молебен

С военен ритуал и благодарствен молебен в Ямбол ще бъдат отбелязани 9 май - Денят на Европа и Денят на победата над хитлерофашизма. В празничната програма за поредна година е включен и ученическият фестивал „С песните на Европа“. По традицията..

публикувано на 09.05.24 в 05:47

ОИК не взе решение по казуса Янко Янков

Общинската избирателна комисия на Стара Загора не успя да вземе решение по казуса с прекратяване пълномощията на общинския съветник Янко Янков. Стигна се до  решение по отхвърляне заради липса на необходимите 2/3 от гласовете. В началото..

публикувано на 08.05.24 в 18:39

Започват безплатни имунизации срещу коклюш на бременни жени

От 9 май 2024 г . започва извършването на препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни жени с документиран период на бременността между 27-а и 36-а гестационна седмица включително. Имунизацията е еднократна и ще се извършва с..

публикувано на 08.05.24 в 17:23

Село Михайлово е село с бъдеще

 Голямото някога село Михайлово и днес се гуши кокетно в хълмиста местност в старозагорското поле сред зеленина, засети поля и цветя по дворовете. Голямото някога село, известно със своята гара, открита лично от цар Борис III И СВОИТЕ 30-ина кръчми и..

публикувано на 08.05.24 в 17:21

Още седмица до крайния срок за подаване на документи за лаборатория "Без корени"

Остава още седмица, в която се приемат  заявки за участие в XIII Творческа лаборатория „Без корени“ с художествени ръководители Веселка Кунчева, Мариета Голомехова и Милен Апостолов. Темата на предстоящата лаборатория е свързана с  изследването  пътя на..

публикувано на 08.05.24 в 16:58