Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габровско биенале на хумора и сатирата гостува на Спасителния център за диви животни в Стара Загора

На 10 август в 14:00 часа в Спасителния център за диви животни в Стара Загора е официалното откриване на представителната мобилна изложба "Карикатура" от Габровското биенале на хумора и сатирата. Гостите и доброволците на Центъра ще имат възможност да я разгледат до края на месеца. 

През настоящата 2022 Музеят на хумора и сатирата в Габрово празнува заветните 50 години. Златната годишнина съвпада с 25-тото издание на Габровското биенале, един от най-мащабните международни форуми за изкуство в България.
Тази година то може да се похвали с три изложби и участието на над сто артисти от цял свят. Темата е: Икономия на средствата. Тема актуална не само заради пословичната габровска пестеливост, а и с оглед на все по-критичната нужда от икономии, запазване и грижа за ресурсите в световен мащаб.

За експозицията в Стара Загора са подбрани малка част от творбите, селектирани от международно жури в раздел "Карикатура". "Те ще ви усмихнат, но и със сигурност ще ви дадат храна за размисъл", уточни Светлана Михайлова, която не забрави да напомни, че до края на септември освен трите изложби в Музея на хумора и сатирата - журираните селекции "Карикатура" и "Съвременно изкуство", както и кураторската изложба "Тренинг за чувствителност", Биеналето ще продължи да представя паралелна програма от събития (в и извън Музея).

Преди откриването на изложбата Мила Маринова разговаря с Маргарита Доровска - директор на Музея на хумора и сатирата, която е сред номинираните в категория "Активист за природата" в 11-то издание на Годишните награди за биоразнообразие и климат на Фондация "Биоразнообразие". 

От "веселата къща" заявяват, че Маргарита Доровска не е типичният активист. Тя трудно може да бъде видяна на протест или демонстрация, но нейната любов към природата се изразява във фокусиране към проблемите на климата и показването им чрез изкуството. Тя е в основата за организирането и участието в поредица от събития, посветени на българската природа, климатичната криза, кръговата икономика и устойчивото развитие, между които "Достатъчно. Разговор за екология, икономика и изкуство", "Климатични кризи: изкуство и активизъм", "Нашата кауза е българската природа", "Устойчиви практики в дизайна и модата: издание Габрово", "Соларни дни в Габрово с "Грийнпийс"- България".

Преди броени дни Музеят на хумора и сатирата обяви, че няма да приема реклами и спонсорства от компании за изкопаеми горива. Решението идва след съвместна работа по кампаниите на „Грийнпийс“ – България, свързани с енергийния преход от замърсяващите и подклаждащи климатичната криза изкопаеми горива към чисти възобновяеми енергийни източници.

По публикацията работи: Мила Маринова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Светът е нашата песен“ обедини музиканти в проект с кауза

„Светът е нашата песен“ е музикален проект с кауза за опазване на околната среда. В него се обединяват музиканти, като група "Strykers“, невероятният глас Гергана Стоянова, позната ни от музикален формат и най – малкият участник, но голям по душа Леон..

публикувано на 28.06.24 в 17:25

Свиленградската професионална гимназия изпраща много успешна учебна година

Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика "Христо Ботев" в Свиленград изпраща една изключително успешна учебна година. Десетки са отличията и наградите, спечелени от възпитаниците на гимназията в различни конкурси и състезания...

публикувано на 28.06.24 в 16:05

Историческият музей в Свиленград привлича малки и големи с интересни инициативи през лятото

Историческият музей в Свиленград със съдействието на Общината и Арт галерията организират и тази година ваканционна програма за работа с деца „Лято в музея”. Предвидени са поредица от събития и атрактивни занимания като часове по моделиране с глина,..

публикувано на 28.06.24 в 11:52

„Най-щастливото турне“ на Графа стартира с грандиозен концерт в Летния театър в Стара Загора

Този петък (28 юни), голямото лятно шоу на Графа ще разтърси Летния театър в Стара Загора. От екипа му гарантират, че всички очаквания на публиката ще бъдат надминати. В основата на програмата е концепцията на впечатляващия концерт на Влади Ампов на НС..

публикувано на 28.06.24 в 11:10

Д-р Уес Уинджит представи "Позитивната образователна среда: Адлериански подход" в Тракийски университет

Д-р Уес Уинджит гостува на Тракийски университет и изнесе своя лекция за първи път на живо в зала на университета. Срещата е по покана на Департамента за информация и повишаване на квалификацията на учители  при Тракийски университет - Стара Загора..

публикувано на 27.06.24 в 13:00

Стара Загора събра елита на куизърите в България

В събота Стара Загора беше домакин на "Фестивала на знанието". Най-добрите отбори по куиз в страната си дадоха среща на третото поредно издание, организирано от варненеца Димитър Георгиев. 156 участници, разпределени в 21 отбора, отговаряха на 80..

публикувано на 25.06.24 в 18:30

Конкурс за късометражно кино събра ученици от цялата страна в Стара Загора

Третото издание на Национален конкурс за късометражно кино „Ученически кинофест Стара Загора“се проведе в РБ „Захарий Княжески“. Организатори са Международен младежки център и Център за подкрепа за личностно развитие, съвместно Община Стара Загора...

публикувано на 25.06.24 в 16:41

Инициативата "Светилник" предостави химн на училище в Сливен

Сливенското основно училище „Христо Ботев"  получи училищен химн като дарение от организацията на музикалните автори и издатели „Музикаутор".  Сертификатът за притежание бе връчен от Генералния директор на БНР Милен Митев на тържествена церемония в..

публикувано на 25.06.24 в 16:11

Потопената църква в яз. Жребчево пазела мощи на св. Иван Рилски

   Случайна среща с младата фотографка Антония Генчева от с. Енина ми припомни историята на Потопената църква в яз. Жребчево, започнала през 1959 г. с решението за построяването му.  Със своите 25 000 декара, водното съоръжение  е сред  най-големите язовири..

публикувано на 25.06.24 в 14:56

На рядък занаят обучават децата в Старозагорските минерални бани

Напоследък почти всеки празник на селище или фестивал на народното творчество, който да не покаже майсторството на различни занаяти. Един рядък занаят е чекането или чеканка, който създава релеф върху ламарина. „Името му идва вероятно от народната дума..

публикувано на 25.06.24 в 13:29