Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С изменение в наредба държавата увеличава безплатните профилактични прегледи за бременни

Снимка: Алами/Ройтерс

Всяка бременна жена в България ще има право на безплатен достъп до медицински грижи без значение от нейния здравен статус. Промените в Наредба №26, обнародвани преди дни в Държавен вестник, дават възможност за 4 безплатни прегледа и две хоспитализации на родилки, които са със спрени здравноосигурителни права. Текстовете имат за цел да засилят превенцията, скрининга, профилактиката и ранната диагностика на предвидими и предотвратими състояния и патологии по време на бременността. „Промените не са насочени единствено към онези, които не могат да покриват своите здравни вноски. С измененията, за които се борим от няколко години, ще бъдат подобрени здравните грижи за бременните“, заяви по темата за Радио Стара Загора Александър Миланов – програмен директор на Националната пациентска организация. По думите му статистиката за България сочи, че у нас близо 7000 жени ежегодно раждат без проследяване на бременността. „Тази ситуация прави невъзможно диагностицирането и лечението на редица инфекции, които са риск за здравето на детето“, посочи Миланов.

Всяка година в България се раждат приблизително 6500 недоносени деца. Около 30% от тях страдат от тежки увреждания, а при 50% се отчитат по-леки, но дългосрочни затруднения като обучителни трудности, задръжки в езиковоговорното развитие, моторни затруднения и психо-социални проблеми. През 2019 г. коефициентът на детска смъртност е - 5.6 на 1 000 живородени, с което страната ни е сред тези европейски държави с най-високата детска смъртност.

"Акцентът на промените в Наредба №26 не е спестяването на средства, а качеството на здравна грижа", заяви Александър Миланов. 

Интервю по темата на Елена Недева: 


По публикацията работи: Живко Иванов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

493 са секционните избирателни комисии в Област Стара Загора за вота на 9-ти юни

493 секционни избирателни комисии са сформирани в Област Стара Загора за изборите "2 в 1", които ще се проведат тази неделя. На 9 юни ще изберем кой да ни представлява в Народното събрание и в Европейския парламент. Желание за участие в изборите са..

публикувано на 07.06.24 в 11:02

Деца се учат да плуват и да се пазят във водни басейни в Ямбол

Ямболската червенокръстка организация организира обучения на деца на възраст между 7 и 11 години  във ваканционната програма „Лятно училище по плуване и превенция на водния травматизъм“. От 24 –ти юни децата ще се обучават от треньор, воден спасител и..

публикувано на 07.06.24 в 09:58

Под равнището на цените от миналата година са почти всички хранителни стоки

96лв. ни струват в първата юнска седмица хранителните стоки от потребителската кошница, заедно с черешите и ягодите, при 99лв. за същия период на миналата година. И индексът на потребителски цени спрямо 2023г. е с посока надолу, уточни за Радио Стара..

публикувано на 07.06.24 в 07:50

Последен ден от предизборната кампания

Днес е последният ден от официалната предизборна кампания за изборите "2 в 1", които ще се проведат тази неделя. Кампаниите на политическите формации и агитацията за кандидатите за народни представители и тези за евродепутати приключва в 24 часa тази нощ...

публикувано на 07.06.24 в 07:46

Старозагорските общински съветници заседаваха извънредно

Общинският съвет на Стара Загора проведе извънредно заседание с две точки в дневния ред.   Едната точка касае обявяване в частна общинска собственост на 2 300 кв.м. от парцел с обща площ близо 104 000 кв.м., който по план е за спортен комплекс...

публикувано на 06.06.24 в 18:05

Два пъти за по-малко от час палят изоставена сграда в Стара Загора

Два пъти в рамките на час подпалиха боклуци в изоставената недостроена сграда край спирка "Алана" в Стара Загора.  Първият сигнал е получен в 16:49. На него се отзовава един екип на пожарната в Стара Загора и потушава пламъците.  Веднага след..

публикувано на 06.06.24 в 17:34

Обновяват лекоатлетическата писта за близо 1.4 милиона лева до юни 2025 г.

Символична първа копка за стартиране на проект „Основен ремонт на лекоатлетическа писта на тренировъчен стадион „Берое“ бе направена от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров и архитект Пламен Трифонов, собственик на фирмата изпълнител. След..

публикувано на 06.06.24 в 16:54

Ясни са резултатите от матурите и външното оценяване след 4-ти клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване на четвъртокласниците и от държавните зрелостни изпити. Можете да ги проверите тук:   https://infopriem.mon.bg/home В област Стара Загора близо 2 500..

публикувано на 06.06.24 в 16:35

В Стара Загора организират специална вечер в памет на джаз музиканта Людмил Георгиев

Утре от 18:00 часа в зала 2, първи етаж на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора, в навечерието на джаз фестивала „Цветовете на джаза“, ви каним на специална вечер в памет на джаз музиканта Людмил Георгиев (1930 – 2003), саксофон,..

публикувано на 06.06.24 в 16:27

Временна организация на движението на 9 юни в Стара Загора

На 9 юни 2024 г. се въвежда временна организация на движението с оглед осигуряване на безопасното организиране и провеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България и избори за Народно събрание и с цел опазване на обществения..

публикувано на 06.06.24 в 16:24