Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чирпанлии са дейни участници в Съединението

Снимка: интернет

Днес  България  отбеляза тържествено 137 години от Съединението. Главна роля за историческия акт на 6-ти септември 1885 г. играят Чирпан и Голямо Конаре. И днес жителите на Чирпан си припомнят имената на  падналите край село Калфата герои от съединистката чета, поела  по билото на Средна гора за Голямо Конаре и Пловдив. Там  отрядът на  поручик Жейнов от Стара Загора  настига въстаниците и в кратката битка между официалната българска власт с въстаналите в името на своите идеали патриоти загиват  Иван Данчов, Димитър Йовчев, Петко Запрянов, Георги Сербезов и младият сливенски търговец Алекси Хаджиоглу, тръгнал да прави Съединението, изоставяйки сергията си на чирпанския пазар…

 „Това са част от имената на смелите чирпанлии вдигнали се на оръжие за обединението на Отечеството…Към тях трябва да добавим и председателят и секретаря на съединисткия централен комитет са от Чирпан и да не забравяме имената на Димитър Матевски, Иван Андонов, Стою Филипов, знаменосците на Чирпанската чета Никола Касабов и Иван Данчов, брат на Георги Данчов Зографина, сам участник в комитетите на Левски и на Съединението, Димитър Йовчев, Георги Сербезов, Петко Запрянов… чирпанските зетьове майор Николаев и капитан Паница. Чирпан и околията сформират чета от 500 д. и дават свидни жертви!“, разказва директорът на Историческия музей в Чирпан Нанси Маринова.  

 Чирпанската чета има две знамена – едното се пази в София във Военно-историческия музей. То е изработено от единичен червен копринен плат с размери 166 х 135 см. В средата с вълнени и копринени конци и сърма е избродиран изправен лъв с нож в едната лапа. Над него в полукръг е изписано "Правдина се добива съ кръвнина", а под него - "1885 - Чирпанъ". Негово копие може да се види в експозицията в историческия музей в Чирпан.  Другото знаме е с надпис, обратен на девиза на Народното събрание „Силата прави Съединението“. Чирпанлии участват във всички национални борби, а събитията от септември 1885 г. за пореден път доказват непоколебимостта им да отстояват българските национални интереси.", завърши директорът на музея.

 В звуковия файл чуйте интервюто с Нанси Маринова, директор на Историческия музей в Чирпан.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Нашата обща история е сбор от милиони малки истории"

Благовещение и просвещение – два крайъгълни камъка в духовността на едно общество.  На днешният 25 март (Благовещение), през 1860 г. се поставя началото на най-голямата читалищна библиотека в България - старозагорската "Родина".  Историческата..

публикувано на 25.03.24 в 14:14

Растат случаите на домашно насилие

-   Прокурор Димитрова, как ще коментирате, увеличават ли се случаите на домашно насилие?   - Действително е налице негативна тенденция за увеличаване на престъпленията, които касаят упражнено насилие, физическо или психическо..

публикувано на 25.03.24 в 11:55
Венина Цонкова

Родена под щастлива звезда

Венина Цонкова е родена под щастлива звезда. Винаги разговаря усмихвайки се, може би, защото безусловно обича семейството и безрезервно работата си. Признава, че на 18 години "позорно млада и непоправимо влюбена" изрича заветното "да" и сключва брак..

публикувано на 24.03.24 в 19:10

Приемат над 300 пострадали щъркела годишно

Пестицидите и необезопасената електропреносната мрежа на територията на България са сериозен проблем за популацията на белите щъркели. Друга причина е отстрела на тези птици според д-р Руско Петров от Спасителния център за диви животни „Зелени..

публикувано на 20.03.24 в 16:41
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Изглежда сякаш двете страни само са симулирали преговори за ротацията

Очаквам отстъпление от позициите и от двете коалициите преговарящи за ротацията на управлението, коментира за Радио Стара Загора политологът и журналист Ивайло Илиев. „От едната страна продължават да настояват за тази споделена отговорност за..

публикувано на 20.03.24 в 11:37
доц. д-р Николай Пенев

Тракийски университет разкрива нови специалности

Двете сравнително нови специалности на Тракийския университет "Софтуерно инженерство" и "Информационни технолoгии" се радват на висок обществен интерес. Бизнесът и институциите подкрепят развитието им, а IT специалностите стават все по-желани от..

обновено на 15.03.24 в 16:10
Диана Русинова

Диана Русинова: Глобите няма да спрат катастрофите

България е на първо място от 27-те държави в ЕС по брой смъртни случаи при катастрофи на милион жители. Това сочат предварителните данни на Европейската комисия за 2023 г. От европейските страни България и Румъния за миналата година имат..

публикувано на 15.03.24 в 09:02

Жените днес трябва да са по-изобретателни от преди

Веселина Панайотова е старозагорка, която към днешна дата живее и работи в столицата.  Професионалният й път преминава в корпоративния сектор с бързооборотни стоки на висши ръководни позиции и опит в бизнес развитие и продажби. Има над 15- годишен..

публикувано на 08.03.24 в 12:31

Организират благотворителна кампания за Консултативния център за преживели насилие

В седмицата на 8-ми март сдружение „Самаряни“ в Стара Загора продължава с инициативите в подкрепа на жените и деца преживели насилие. Започва и нова дарителска кампания в подкрепа на Консултативния център за увеличаване на капацитета му и..

публикувано на 05.03.24 в 16:55

Димо Станкев: Хижа "Българка" - едно приятно и уютно място в Стара планина

"Хижа "Българка" бе част от Държавно горско стопанство в град Плачковци. С годините обаче значението на хижата намаля, тъй като работниците от стопанството вече не я използват активно. В крайна сметка е решено тя да бъде продадена. Бях минавал оттам..

публикувано на 01.03.24 в 11:46