Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорски младежи в акция "Нарисувай красота"

6
Снимка: Мила Маринова

Със сигурност сте чували детската песен, която започва с питането: "Моля кажете, на на шега, кой нарисува тази дъга? Пъстра, красива-казвайте кой, аз или ние, ти или той?" Въпросът кой без съмнение си зададоха някои от жителите около Парк "Баня Пиперка", след като една сутрин видяха, по избелелите асфалтови алеи, изрисувани сини облаци, ярко слънце и сърповидна луна. Оказа се, че рисунките на асфалта са част от четвъртото издание на проекта "Нарисувай красота" на Младежкия общински съвет в Стара Загора.


Младият кмет на града Гергана Желева поясни: "Станахме рано сутринта. Преди да се разсънят съгражданите ни, положихме шаблони и нарисувахме облачета, слънце, луна, дама за игра, неща, които се нравят на малките деца. Докато рисувахме, една жена, бивша учителка и член на пенсионерски клуб, ни покани да разгледаме клуба, и да предложим идеи за декорация на стените му."

Димана, Матея, Драгомир, Радостин, Ивайло, Константин и Калоян, които играеха в парка, изразиха желание рисунките да се обогатят със звезди, дървета, животни, цветя, велоалея и разбира се над тях да има една голяма седемцветна дъга. Родители на малчугани препоръчаха да се освежат боите на игрите "Не се сърди човече" и "Дама". Едно от най-разговорливите момчета,  влизайки в ролята на строителен проектант, заяви: "Бих направил цялостен ремонт на градината. Бих подобрил фитнеса. Алеите ще бъдат изравнени,за да станат перфектни за каране на ролери, велосипеди и тротинетки. Ще бъде модерно и хубаво."


Ако сте любопитни, кои са артистите сътворили в свободното си време, с малко латекс и лепило С-200 цветни петна по сивите алеи на Парк "Баня Пиперка" чуйте прикачения звуков файл. В него Искра Иванова - директор на Център за подкрепа на личностното развитие в Стара Загора прави ретроспекция на предишните прояви от Проекта "Нарисувай красота".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Християнски ценности в семейството

Великден е - християнските семейства смирено честват Възкресение Христово. Днешният ден поражда много въпроси у децата за смъртта,  връщането към живота, грехът, покаянието, прошката. И на всички тях ние, като родители се опитваме да дадем разумен..

публикувано на 05.05.24 в 08:44

Деца помагат на църквата в Хасково

Деца подредиха изложба в Хасково. Картините им са на икони и ще бъдат разпродадени, а събраните средства ще бъдат дарени за новостроящата се църква в хасковския жк „Орфей“. Творбите им са църковна живопис. Младите художници за първи път пробват четките..

публикувано на 03.05.24 в 11:43

Силвина Златарова: Да се докоснеш до енергията на Шаолин

Две седмици в Китай и над 30 000 км, от които шест полета със самолет. Над сто проверки на багаж, скенери на лицето, отпечатъци от всички пръсти, запознанства, приключения и незабравими спомени, така описва престоя си в Китай Силвина Златарова от Радио..

публикувано на 02.05.24 в 13:37

Извънкласни дейности в помощ на деца и родители

Както в миналото, така и днес, учениците имат все същата нужда от вдъхновение в учебната среда, без да се налага да са в клас. В този случай на помощ идва добрият пример на извънкласните дейности.  По темата разговаряме с Атанас Дянков - баща на две..

публикувано на 30.04.24 в 17:35

И преди 100 лета времето до Великден е време за Добро и благотворителност

Коледа, Благовещение, Възкресение, Гергьовден – независимо от това колко трудно се е живеело по тези географски ширини, век назад в Стара Загора  големите християнски празници  са били свързани винаги с благотворителна и добротворна дейност.   Следите..

публикувано на 29.04.24 в 09:15

Казанлъшката гара става сцена на рок концерт

Традиционно на железопътните гари виждаме вечно бързащи, вечно чакащи хора, потънали във вихрушката на ежедневието. Гарите стават свидетели и на много трепетни срещи, но кaзанлъшката гара съвсем скоро ще бъде домакин на една незабравима среща - с..

публикувано на 28.04.24 в 11:08
Църквата в с. Катунище

В котленския Балкан е жив духът на Войводата Кара Танас

Кара Танас е роден в началото на 19-ти век в село Катунище община Котел. И днес в двора на църквата в Катунище могат да се видят надгробните плочи на някои от наследниците на този виден българин, а родната му къща е запазена и до днес. Кара Танас е роден..

публикувано на 27.04.24 в 13:45

Архивът в Стара Загора получи снимки на старозагорската учителка, ушила знамето на клисурските въстаници

Разказът за старозагорската Райна Княгиня – учителката Зюмбюля Ппопстефанова, ушила знамето на въстаниците от Клисура в Априлското въстание, донесе нова информация за тази смела и отдадена на свободата българка.  Експертите в Държавен архив Стара..

публикувано на 27.04.24 в 13:25

Велоразходка и рисувателно събитие в съботния ден

Пролетта е вече тук с пълна сила и всичко наоколо е зелено и красиво. За да се насладим максимално на приказната природа, на която можем да се радваме в Стара Загора, Творчески колектив "На улицата" организира опознавателна велоразходка, подходяща за..

публикувано на 26.04.24 в 15:46

Започват 52-те литературни дни „Южна пролет“ в Хасково

С изложба, посветена на 145 години от рождението на Александър Паскалев започнаха Литературни дни „Южна пролет“. Експозицията е посветена и на 20 години от учредяването на наградата „Александър Паскалев“. Община Хасково връчва всяка година високото..

публикувано на 24.04.24 в 11:34