Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Катя Зографова представя в Стара Загора новата си книга „Бележити жени на/за България“

Литературният историк и критик Катя Зографова представя новата си книга „Бележити жени на/за България : От Кера Тамара до Петя Дубарова” в изложбена зала „Байер” тази вечер /23.09./ от 19:30 ч.
Премиерата е част от програмата на  Нощ на изкуствата 2022, организирана от Община Стара Загора, както и от поредицата „Среща с автограф“, инициирана от Библиотека „Родина“.

В задълбочения си документален труд Катя Зографова прави очерк на над 100 българки , но с различен авторски подход - през европейския и световен контекст на успешни чужденки. Те са  българолюбиви, и общата събирателна линия с българките е тяхната посветеност на България.  Един от тези образи е на лейди Емили Странгфорд, която успява да оборудва 6 болници в най-опустошените селища след Априлското въстание, както и да подпомага жителите им с храна, лекарства и вещи от първа необходимост.

Между страниците на енциклопедията читателят открива интересни факти и постижения на българки в различни области на науката, културата, изкуството, обществения живот на страната ни през изминалите 7 столетия.

Сред тях са войводкини, жени от Априлското въстание, първите учителки, пътешественички, равноправки (феминистки – бел.ред.), първите светлописки (фотографки – бел. ред.), интелектуалки, оперни прими, преводачки, лекарки и други жени – еталон за борбеност и духовност.

В богатата палитра от образи, заслужено са добавени и  две старозагорки: оперната прима Христина Морфова, определяна като най-доброто сопрано в Европа, в продължение на две десетилетия в началото на XX в.. Другата  е Анастасия Тошева – първата жена в българската история, която доказва, че учителската професия е призвание.

„Правейки паралелен прочит на биографии между българките и чужденките, аз установих, че нашите българки стоят великолепно и равнопоставено до чужденките. Определям тази книга като един малък женски параклис, в който ние можем да се поклоним на всички тези озарени, одухотворени българки!“ – уточни Катя Зографова пред Радио Стара Загора.

Какъв е образът на българката в историческата ни памет и трудно ли се реабилитират онези, които имат значителни заслуги в историята ни  – чуйте в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Снимки: Пепа Павлова

„Офлайн поредица за деца“ посети българските деца в Брюксел

Първата детска екологична поредица „Офлайн поредица за деца“ беше представена и в Европейското училище в Брюксел. В училището се обучават 150 българчета. Срещата с тях премина изключително добре и при голям интерес, разказа в интервю за..

публикувано на 03.12.22 в 17:00

Националната опера гостува на старозагорска сцена с Вазовите "Чичовци"

52-то издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора ще бъде закрито с „Чичовци“- постановка  на Софийската опера и балет. Една музикална творба на композитора Лазар Николов по едноименната повест на Иван Вазов, но с изключително..

публикувано на 01.12.22 в 14:30

В Стара Загора гостува Третата национална изложба на българския комикс

В Стара Загора гостува Третата национална изложба на българския комикс. Днес от 18.00 часа, във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще бъдат представени произведенията на 43-ма комикс артисти, които творят на национално и..

публикувано на 01.12.22 в 09:36

Банята в село Ягода се бори за наградата на публиката за сграда на годината

   От днес до 14-ти декември желаещите могат да гласуват за възстановения бански комплекс в мъглижкото  село Ягода, който се състезава за наградата на публиката в Националния годишен конкурс "Сграда на годината". Това съобщи за РСЗ кметът на община..

публикувано на 30.11.22 в 16:22

Танцовата драма "Нестинарка" събира на една сцена огнени примабалерини

Днес от 18 часа в Залата на Регионалната библиотека „Захари Княжески“ в рамките на Фестивала на оперното и балетното – Стара Загора ще бъде представена уникална ретроспекция в историята на най-забележителната творба в българското танцово изкуство..

публикувано на 30.11.22 в 11:16

Мая Вапцарова гостува на къща- музей "Гео Милев" в Стара Загора

Къща- музей "Гео Милев" в Стара Загора организира среща-разговор с режисьора и кинодокументалист Мая Вапцарова. Началният час е 17,30 а входът е свободен. Племенницата на поета Никола Вапцаров сподели за Радио Стара Загора, че обича да разговаря с..

публикувано на 29.11.22 в 15:49

В деня на народната памет Снежана Маринова подреди пъстра мозайка от спомени

В последната неделя на ноември отбелязахме и Деня на народната памет. На 27 ноември през злокобната за народа ни 1919 година е подписан Ньойският мирен договор, който окончателно и безмилостно разпокъсва българското етническо землище. България завинаги губи..

публикувано на 27.11.22 в 17:35

Къща музей "Гео Милев" представя "Разбъркано сърце"

Днес от 18:00 часа в Къща музей "Гео Милев" ще бъде представена стихосбирката "Разбъркано сърце" на Христина Димитрова от Стара Загора. Това е четвъртата книга на авторката, след "Обич", "Писма до пролетта" и "Не ме е страх". Включени са 85..

публикувано на 25.11.22 в 15:07
Пепа Павлова и Николай Татаров

В Стара Загора представиха екологичната поредица "Офлайн поредица за деца"

В РБ „Захарий Княжески“ в Стара Загора беше представена първата детска екологична поредица „Офлайн поредица за деца“. Тя разказва по достъпен начин за проблемите на пчелите, замърсяването на въздуха, изсичането на горите и други екологични проблеми..

публикувано на 25.11.22 в 14:30

Юбилейна изложба представя многоликият Антон Митов

По повод 160 годишнина от рож­дението на пат­риарха на бъл­гар­с­ката живопис Антон Митов /1862–1930/ днес, 24 ноем­ври, Градската художествена галерия в Стара Загора представя юбилейна експозиция от творби, съхранени във фон­довете на Националната..

публикувано на 24.11.22 в 14:45