Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредица от безплатни събития за ученици с интереси в технологиите в Стара Загора

Под наслов „Super Октомври“, Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Минко Балкански“ става място за среща на учениците и технологиите. В поредица от събития младежите от Стара Загора и региона ще могат да изпробват на живо модерни роботи, ще се запознаят с вдъхновяващи специалисти от IT сектора. Ще учат някои от най-популярните програмни езици. Всички събития са безплатни с предварителна регистрация. Освен лекции и експо зона, по време на инициативите са предвидени и различни интерактивни занимания, с които младежите ще натрупат освен тероретични и практически познания в различни направления.

Роботите идват в Стара Загора

Първото събитие „Роботите идват в Стара Загора“ ще се проведе на 08.10.2022 г. в сградата на ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“. В рамките на деня, IT гимназията ще стане домакин на цял „град“ от роботи. Специалисти от различни компании ще демонстрират пред посетителите новостите в роботиката и възможностите пред младежите с интереси в областта. Събитието е насочено към ученици в прогимназиален и гимназиален етап, но е отворено за всички останали хора, които искат да се докоснат до последните новости в роботиката. Ще се видят на живо различни роботи и ще могат да научат повече за това как се програмират роботи и изкуствен интелект. Съвместно с ПАРА – асоциацията по роботика, ще срещнем младежите със специалисти от бизнеса, които ще им разкажат за това отделно направление в технологичния сектор, кои са най-популярните роботи, които се използват в индустрията. От компаниите ще осигурят роботи, с които учениците ще могат да извършват реални операции.

IT за всеки: Момичетата в технологиите

Следващата събота, на 15.10.2022 г., отново в сградата на IT гимназията на ул. „Стефан Сливков“ 7 ще се проведе събитие ”IT за всеки: Момичетата и технологиите“. По време на еднодневната работилница, момичета, които имат интерес в технлогиите или просто са любопитни да научат повече за тази динамично развиваща се индустрия, ще могат да се срещнат с вдъхновяващи дами, успешно реализирали се в IT сектора. Освен лекции, по време на събитието има предвидена специална експо зона, в която момичетата ще могат да се докоснат до различни технологии. На специална интерактивна дъска, те ще могат да играят различни игри, които отново ще им разкрият богатите възможности в технологиите. Предвидени са и други тематични занимания по отбори. За най-добрите има предвидени различни награди.

Целта на работилницата е момичетата да бъдат мотивирани, вдъхновени и да им бъде вдъхната увереност, за да се ориентират към обучение с технологичен профил още след 7 клас, с което да си осигурят сигурна работа в едни от най-търсените професии в света.

Python: Битка на Кодове 2

Последното събитие от SUPER месеца в компютърната гимназия е втора част на провеждания вече курс “Python: Битка на кодове - работилница за ученици в горните класове на гимназията, с която ще получат или надградят знания по един от най-популярните езици за програмиране в момента – Python.

С този 2-дневен курс (2 дни по 5 часа), младежите ще работят с един от най-модерните и привлекателни в момента езици – Python. Този модел е вече изтестван това лято и успя да привлече доста кандидати. С второто издание се цели да се надградят знания и да се даде възможност на още младежи с интереси в програмирането да работят с модерни езици. В Стара Загора, тази година езикът Python се представя за първи път сред младежи от местните училища. В края на курса, участниците ще бъдат разделени на отбори, които ще се състезават помежду си със своя код, написан на Python.

Събитията се провеждат като част от международната програма Meet and Code инициатива, която съществува от 2017г. и подкрепя създаването на различни дигитални умения сред младежите. Страните, които участват са над 20, включително Австрия, Босна и Херцеговина, България, Гърватска, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Казакхстан, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Испания и др. Събитията от програмата Meet and Code се осъществяват с подкрепата на SAP, Techsoup, Фондация Граждански инициативи. Организатори за града са доброволци от IT бизнеса в партньорство с Обществен Дарителски Фонд - Стара Загора и местни IT компании.



По публикацията работи: Десислава Крачолова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриват самостоятелна графична изложба на старозагорецa Райчо Чакъров

На 22 април от 18:00 часа в изложбена зала „Лубор Байер“ се открива самостоятелна графична изложба на старозагорецa Райчо Чакъров. Тя е по повод 75-годишнината му.   Името му е добре познато в културните среди на града защото успява да „проведе“..

публикувано на 20.04.24 в 12:00
Анжелика-Гая Меркова от Пловдив, лауреат на XXIV радиоконкурс

25 години Радио Стара Загора посреща фолклорни таланти на конкурса "Славейче"

Радио Стара Загора организира XXV национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни „Славейче 2024“. Той  ще се проведе на  12 и 13 октомври 2024 г., от 10.00 часа в Радио Стара Загора , ул. „Св. Княз Борис I“ 75 За участие се..

публикувано на 16.04.24 в 17:11

платена публикация
„Металик“ АД изпълни успешно проект за енергийна ефективност на индустриалните процеси с подкрепата на Финансов механизъм на ЕИП

„Металик“ АД приключи успешно реализацията на проект, осъществяван с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм (ФМ) на Европейското икономическо пространство (ЕИП) 2014-2021 по меморандума между Република България и Исландия, Княжество..

публикувано на 10.04.24 в 14:09

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

На 26 март 2024 г. се навършват 111 г. от  извършването на един от най-великите военни подвизи в новата ни история  – под командването на генерал-майор Георги Вазов, непревземаемата турска крепост Одрин е превзета от Втора българска армия. В знак за..

публикувано на 15.03.24 в 11:38

По-интересното лице на науките на образователния форум „Месец на науките и изкуствата“

Стотици ученици от Стара Загора посетиха второто издание на  образователния форум „Месец на науките и изкуствата“ в РБ „Захарий Княжевски“, който се провежда през целия месец. Събитието се организира от младите омбудсмани и обществения посредник на..

публикувано на 14.03.24 в 15:32

Кукери ще огласят с чанове и хлопки Стара Загора

Стара Загора посреща XXIII  Фестивал на маскарадните игри на 23 март (събота) .  Античният форум „Августа Tраяна“ отново ще бъде сцена за стотици кукери, бабугери, арапи, старци и други шумни и колоритни персонажи от цялата страна. Хлопки и чанове ще..

публикувано на 13.03.24 в 10:09

Представят книгата на Пенка Павлова "Златният глас на Тракия"

Наричаха Пенка Павлова "златният глас на Тракия" . Така се казва и книгата събрала между кориците си живота и творчеството на народната изпълнителка. Най-известните й песни, между които "Злато моме, "Първом, първом", "Маринчице, гиздава девойко",..

публикувано на 04.03.24 в 19:45

Класация "Славейче 2023": Гласувай за песен на слушателя!

Слушателите на Радио Стара Загора отново избират своята любима песен сред лауреатите на националния радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни "Славейче 2023".  От наградените с професионален звукозапис участници в 24-тия радиоконкурс..

публикувано на 27.02.24 в 18:59

Младежи организират инициативата #КиберБУДНИ 2

На 20 февруари,  Младежки общински съвет – Стара Загора и клуб по „Киберсигурност и етично хакерство“ към ППМГ „Гео Милев“, с подкрепата на Център за подкрепа за личностно развитие  и Община Стара Загора, организират инициатива КиберБУДНИ 2. Тя ще се..

публикувано на 15.02.24 в 15:32

Общественото обсъждане на Бюджета на Oбщина Стара Загора ще се проведе на 25 януари

На 25  януари 2024 година от 17.30 часа в зала „П. Р. Славейков“ на Общински съвет Стара Загора ще се състои публично обсъждане на проекта на Бюджет на Община Стара Загора за 2024 година. На основание чл. 84, ал. 6 от Закона за публичните финанси..

публикувано на 18.01.24 в 14:59