Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът поиска проверка за спекула при пазара на дърва и пелети за огрев

Снимка: Яна Боянова

Омбудсманът Диана Ковачева се обърна към служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов с настояване по компетентност да бъдат извършени проверки на пазарите за спекула при цените на твърдите горива – дърва за огрев, пелети и въглища за битови нужди.

Поводът са десетките жалби и сигнали на граждани, които продължават да постъпват в институцията на обществения защитник заради безпрецедентното увеличение в сектора и недостиг на отделни твърди горива за битови нужди в различните райони на страната.

От офиса на омбудсмана припомнят, че на 23 септември Ковачева сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за направата на секторен анализ, с който да се проучи конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на твърди горива, както и на причините, довели до повишение цените на дребно. На 27 септември КЗК публикува позиция, в което информира, че провежда мониторинг на пазара на твърдите горива, отчитайки всички външни и вътрешни фактори, оказващи влияние върху пазара у нас. В позицията обаче се посочва, че КЗК няма правомощията за ценово регулиране, нито за разследване на „спекула“.

„Информирана съм за намеренията на министъра на икономиката и индустрията, обявени през м. февруари 2022 г., за мерки срещу „спекулата“ с дърва за огрев и по-конкретно за ограничаване на веригите от прекупвачи и посредници, които допълнително повишават цените на твърдите горива. С притеснение отбелязвам обаче, че впоследствие обществото не беше информирано за предприетите действия и получените резултати“, пише омбудсманът.

Диана Ковачева подчертава, че неблагоприятните тенденции се наблюдават от средата на 2021 г., че проблемът се задълбочава през есенно-зимния сезон 2021-2022 г., а през летните месеци на 2022 г. и до момента цените ескалират до непосилни за крайните потребители стойности.

„Съгласно предоставената от жалбоподателите информация, в условията на ограничено предлагане цената на дървата за огрев през м. юни 2022 г. е била около 110 лв. за пространствен кубичен метър (пр. куб. м), през м. юли 2022 г. – около 140 лв./пр. куб.м, през м. август 2022 г. – около 160 лв./пр. куб.м, а през м. септември 2022 г. – около 200 лв./пр. куб.м. Публично достъпни данни сочат, че актуалните цени на дървата за огрев понастоящем са от 180 до 220 лв./пр. куб.м. Движението на цените на пелетите за отопление е от 350-410 лв./тон (в зависимост от конкретния вид на пелетите) през лятото на 2021 г. до 650-900 лв./тон през есенно-зимния сезон 2021-2022 г. и до 850-1000 лв./тон през м. септември 2022 г.“, пише още общественият защитник.

Затова тя настоява пред служебния министър при проверките да бъде установено дали търговците предоставят документи за продажба c необходимата информация на клиентите при предлагането на дърва за огрев, пелети и въглища.

Омбудсманът подчертава, че е от съществено значение обозначаването на вида на предлаганите твърди горива, поставянето на ценоразписи в обетите за търговия на дребно и предоставянето на цялата необходима информация за крайните цени, включващи стоката и допълнителните услуги с цел недопускане на възможности за заблуда.

„Вярвам, че своевременното предприемане на предвидените в действащата нормативна уредба мерки ще доведе до нормализация на пазара на твърди горива и до образуването на по-поносими цени за крайните потребители“, категорична е Ковачева.


По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Частични местни избори в казанлъшкото село Бузовград

Частични местни избори се провеждат днес на 16 места в страната. Изборният ден започна в 7 часа и трябва да завърши до 20 часа. В казанлъшкото село Бузовград се провеждат извънредни избори за кмет. Гласуването започна без проблеми и сигнали за..

публикувано на 20.10.24 в 09:31
Снимка: Стоян Радев

Министерство на земеделието въвежда геномна оценка на селскостопанските животни

За първи път Министерство на земеделието въвежда т.нар. геномна оценка при селскостопанските животни, обяви заместник-министъра на земеделието Деян Стратев при откриването на Деня на българския производител в изложбения център край село Мечкарево,..

публикувано на 19.10.24 в 15:44

Министърът на земеделието Георги Тахов ще открие Ден на българския производител край Сливен

Ден на българския производител се открива днес  край Сливен,  в изложбения център в село Мечкарево.  Събитието ще бъде открито от  11.00 часа от министъра на земеделието Георги Тахов. В изложението са представени всички сектори на животновъдството в..

публикувано на 19.10.24 в 10:08

На празник с кауза канят в Дълбоки

Средства за възстановяване на църковния покрив събират жителите на старозагорското село Дълбоки . Кутия за дарения  ще бъде поставена пред читалището, където в събота от 10:00 часа започва Празника на тиквата, ще има и благотворителен базар...

обновено на 19.10.24 в 09:40

Повече нуждаещи се домакинства в Ямболска област ще получат помощи за отопление

 В област Ямбол през тази година целева помощ за отопление ще получат повече домакинства в сравнение с миналата година. Срокът за подаване на документите е до 31 октомври, напомнят от  Регионалната дирекция "Социално подпомагане".  До..

публикувано на 19.10.24 в 09:38
На 19 октомври почитаме Св.Йоан Рилски Чудотворец

Почитаме паметта на Св. Йоан Рилски Чудотворец

На 19 октомври Православната църква почита паметта на Св. Йоан Рилски Чудотворец, приет за небесен покровител на българския народ и на българските лекари.  Денят се нарича още Отчов ден или Денят на отеца. Паметта на Свети Йоан Рилски ще бъде почетена..

публикувано на 19.10.24 в 09:27

Молдовското и българското село Кортен ще поддържат по-живи и трайни връзки

Делегация  от  молдовското село Кортен,  начело с кмета  Степан Тонурков гостува на едноименното село, от където преди 194 години са тръгнали предците им за да се спасят от гнева на поробителя след поредната руско-турска война, останала в историята като..

публикувано на 18.10.24 в 17:54

Пет сигнала за нарушения на изборното законодателство са получени в полицията

От началото на предизборната кампанията към дата 18 октомври  в ОДМВР-Стара Загора са били получени пет сигнала за нарушения на изборното законодателство. По  три от тях проверките са приключили и материалите са изпратени в компетентната Прокуратура,..

публикувано на 18.10.24 в 17:13

Зеленчуците за туршия поскъпват на пазара в Стара Загора

  По традиция започваме да правим консерви за зимата от септември. Царицата на зимнината - солено-киселата  или сладката туршия обикновено се прави през октомври. Повечето от домашно приготвените лютеница, кьопоолу, гювеч, белени домати, доматен сок и..

публикувано на 18.10.24 в 17:06

Стара Загора ще се включи в десетия "Поход за свобода"

България е на шесто място в Европа за лица, жертви на трафик, през 2023г. и има повече от 1550 жертви през последните пет години. Това са само идентифицираните лица, част от някаква статистика. Иначе, в световен мащаб  няма точна статистика, но се..

публикувано на 18.10.24 в 17:05