6
"Домашното консервиране - традиция и здраве" се нарича Националната инициатива на РЕМО "Етър". Тя цели да се съберат традиционни и съвременни рецепти за консервиране на храна и да се направи крачка към създаването на мост между кулинарното наследство от миналото и неговия модерен прочит.
В нея, до края на месец октомври 2022 г., могат да участват физически лица и организации, желаещи да споделят своите кулинарни знания и умения в консервирането на храна, уточняват от музея.
Рецептите, които участниците представят, трябва да отговарят на следните изисквания:
• точно описание на използваните продукти и тяхното количествено съотношение;
• информация за произхода на рецептата – от кого е наследена, при възможност конкретизиране на период/година;
• информация за региона, за който е характерна рецептата и за физическото лице или организацията, които я изпращат.
По възможност участниците предоставят снимки на процеса на приготвяне на туршията и на крайния продукт.
Наградите за най-добра рецепта ще бъдат изтеглени чрез жребий, защото и най-добрата рецепта е въпрос на личен вкус и избор. За индивидуалните участници наградите ще бъдат целогодишни карти за безплатни посещения в РЕМО „Етър“, а колективните ще получат право на участие в демонстрациите на открито по време на празника „Сезонът на туршиите“ през 2023 година.
В интервю Даниела Димкова - уредник от РЕМО "Етър" разказа, че до средата на ХХ-и век в селата се приготвят туршии предимно от продукти, собствено производство. Тогава чрез различни способи и технологии, хората са се опитвали да оползотворят всичко, произведено в домашното стопанство и да го превърнат в питателна храна за зимата. През последните десетилетия приготвянето им все по-често е свързано със закупуване на необходимите продукти от пазара, за да се изпълнят, както повелява традицията, завещани семейни рецепти.
В традиционната кухня на българите туршиите са два вида – летни и зимни. Летните са се приготвяли за бърза консумация и се ядели най-често с хляб на нивата. Малко известна любопитна подробност, разказана от Димкова, е че гулийницата се прави от настъргана или нарязана гулия (земна ябълка) и чукундур (цвекло), залети с подсолена вода. За ферментиралите течности и храни Димкова разказа, че заемат основно място в ежедневното хранене на българите в миналото и се смятат за най-чистата храна. Такива са хлябът с квас, млечните продукти, зеленчуковите и плодовите туршии, напитките от плодове.
И въпреки, че днес има магазини с целогодишно предлагане на пресни и консервирани плодове и зеленчуци от всички краища на света, традиционното приготвяне на зимнина продължава да вълнува голяма част от българското население. Приготвят ли зимнина старозагорци? Отговорите чуйте в прикачения звуков файл:
Историята на обувките с висок ток започва през XV век, когато са били използвани предимно от ездачи, тъй като са предотвратявали изплъзването на краката от стремената по време на езда. До 1580 г. модерните обувки с висок ток са били носени от..
В рубриката „Маршрути“ ще ви заведем в едно малко село в Източните Родопи, което се намира на брега на язовир „Ивайловград“ – село Бориславци. Освен да се насладите на приказно красивата природа там, можете да посетите и един интересен музей, събрал в..
Всяка година хиляди деца отправят през „Български пощи“ своите съкровени желания, думи на благодарност и вълнуващи послания към любимия белобрад старец. За 31-ва поредна година „Български пощи“ организират конкурса „Най-красиво писмо до Дядо..
12 ноември е Световен ден на рекордите на Гинес . Празникът е учреден през 2003 година, след като броят на екземплярите на книгата на рекордите на Гинес надхвърля 100 милиона. Над 50 са българските рекорди ,по данни от официалния бюлетин на..
„Елховци не случайно са избрали Св. Архангел Михаил за закрилник, той е символ на мъжество, справедливост и духовна закрила. Все добродетели, които водят към по-добър живот“ - с тези думи кметът на община Николаево Константин Костов даде начало на..
Коледа наближава – сезонът, в който светлинките по улиците, ароматът на канела и домашният уют се превръщат в част от всекидневието. Но зад вълшебството на украсените витрини и уютните пространства стоят хора с усет към детайла и любов към..
На 1-ви ноември - в Деня на народните будители отдаваме заслужена почит и признание на хората, запалили огъня на родолюбието, знанието, просветата и грижата за хората, природата, традициите и обичаите, благодарение на които сме се съхранили като народ..
Стара Загора винаги е била град на будни, дейни и посветени на светли идеи умове. Радващо е, че и във времената на високите технологии и общуването с телефони, таблети и социални мрежи, градът и днес има своите млади и енергични хора, които..
Всеки проект започва с искра – моментът, в който идеята се заражда в главата и сърцето. За Кремена Стефанова, организатор на фермерския пазар „КоренЯк“ в Стара Загора, този момент е преди шест години. Липсата на подобно събитие в града и желанието ѝ..
Чудновати тикви радват малки и големи на Хелоуин. Техен създател е Иван Иванов, който е от Стара Загора и вече 15 години работи като дизайнер. Всичко започва като на шега, когато преди години с приятели решават да си създадат забавен и малко страшен..

Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net
