Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес празнуваме Димитровден

| обновено на 26.10.22 в 06:22
Снимка: Кристина Русева

Днес е Димитровден, един от най-почитаните сред християните у нас. Денят е народен и православен празник, отбелязван на 26 октомври в памет на свети Димитър Солунски.

Роден през III век в гр. Солун, където баща му е  градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Заради това  император Галерий го хвърля в тъмница. Преди да бъде съден, войници влезли в килията му и го убиват с копие докато се моли. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града. За покровителството на светията си съперничат гърци, българи, сърби и руснаци.

   Много църкви и параклиси в страната имат за патрон светеца.

 В Стара Загора църквата „Св. Великомъченик Димитър“ е най-старият храм в града, построен върху основите да по-стари църкви, разрушени при завладяването  на страната ни от османците. През 1827 г. в близост до днешното му нахождение е имало т.нар. „папаз еви“ – попска къща. В нея са се извършвали евхаристия и другите църковни тайнства, но това не е било достатъчно на местните християни.

Нейното строителство е завършено само за 2 години от честолюбивите старозагорци от 1859 до 1861 г. За построяването на храма изиграва роля едно пътуване на тогавашния турски султан до минералните извори край днешното с. Овощник. Султанът бил посрещнат много тържествено при отсядането му в тогавашна Стара Загора, над главата му били посипани хиляди розови листенца. Трогнат от това посрещане, той решил да удовлетвори просбата на жителите на града да построят своя църква“, припомня отец Петър Радев.  Цената, която плащат заралии за да имат свой достолепен църковен храм е твърде висока за времето си – за фермана, с който им се разрешава да издигнат църквата са 1000 златни гроша.“Дали заради тази превисока цена, но божията обител е била построена над земята в цялата си височина, с внушителни размери още тогава. С много любов и надежда, само с камъни и хоросан се издига за две години“, продължава разказа си свещеникът.

  През 1932-33 година се достроява и църковната камбанария, която е най-високата част на църквата и му придава изключителен завършек на храма – по-тържествен и по-величествен.

  За 100 –годишнината на църквата  през 1959-60 г. тогавашното църковно настоятелство начело с  отец Ангел Дандов и голямото желание на старозагорския митрополит Климент, в източната част на храма са изографисани Васил Левски и Петко Рачов Славейков, свързали името си с града в най-славните страници на неговото минало.  Левски е изографисан като ученик в Светиноколското училище и певец в църковния хор като послушник на вуйчо си – архимандрит Василий, пристигнал в Стара Загора да учи децата и неговите съратници, участници в учредения от Апостола местен революционен комитет. Тук са учителите от Светиниколското училище - даскал Атанас Иванов и Тодор Шишков. Като хористи са изобразени съучениците на Левски и бъдещи революционери - Кольо Ганчев, Стефан Сливков и даскал Петър Иванов, съответно председател, подпредседател и член на местния революционен комитет. Самият Левски е сред певците в черковния хор и едновременно сред съзаклятниците, учредили тайния революционен комитет. На стенописа по посрещането на руските войски и българското опълчение от другата страна на входа първият кмет на Стара Загора поетът П. Р. Славейков посреща ген. Гурко, подп. Калитин и  Антон Марчин –защитниците на Самарското знаме, Димитър Наумов,  Теофано Попова, Анастасия Тошева, д-р Тодор Стоянович и др. заслужили личности от онова време. Стенописите са дело на художниците –зографи, професорите Димитър Гюдженов и Никола Кожухаров, продължава разказа си отец Петър Радев.

„Да не забравяме, че не винаги само с хляба ще се живее, а трябва духовността трябва да бъде преди всичко извисена. Защото ако няма духовност, всичко друго няма значение. Св. Димитър е покровител и молитвен застъпник за всички нас пред Бога, той е изключителен с мъжеството си. За разлика от много  други той е устоял на съблазните и временните почести, защото е имал чест и достоинство. Вярата и любовта към Бога не могат да се купят. Д аги помолим да ни умъдрява и да ни дарява с такава чест и достоинство", завърши разказа си отец Петър Радев.

Чуйте разказа на отец Петър Радев от църквата „Св. Великомъченик Димитър“ в Стара Загора в звуковия файл.

На този ден празнуват: Димитър, Димислава, Димитрина, Димитрия, Деметра, Дима, Димка, Димо, Димана, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Диян/а, Диан/a, Драго. патрон светеца великомъченик. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нови пожари в Хасковска област

Нови два пожара лумнаха този следобед по време на жътва в Хасковска област. Единият е в ивайловградското село Драбишна, където се е подпалил работещ комбайн. Сигнал за пламъците е подал самият зърнопроизводител и веднага са били изпратени екипи на..

обновено на 25.06.24 в 18:53

Обществен съвет обсъжда предложения за Стара Загора

Две предложения дискутира на днешното си заседание Общественият съвет за архитектура, изкуство и култура, учреден от местната власт на Стара Загора. Комисията е разгледала заявление, постъпило от Сдружение „Творчески колектив „На улицата", за поставяне..

публикувано на 25.06.24 в 17:47

Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа“ отбелязва 60-тата си годишнина с тържествен концерт и луксозен албум

На 27 юни предстои кулминацията на тържествата по повод 60-тата годишнина от създаването на Национален парк – музей „Шипка-Бузлуджа“. По този повод директорът на културната институция д-р Чавдар Ангелов съобщи, че от създаването на Националния..

публикувано на 25.06.24 в 16:44

Подписани са договорите за реконструкция на водопроводната мрежа в Мамарчево и Малко Шарково

Реконструкцията на вътрешната водопроводна мрежа на село Мамарчево може да започне съвсем скоро, след като кметът на община Болярово Христо Христов и главният счетоводител Атанаска Станчева подписаха споразумение с Министерството на регионалното развитие..

публикувано на 25.06.24 в 16:35

Заради аварии, десетки села в Ямболско са без вода

Всекидневно водопродаването в десетки населени места на Ямболска област се спира заради отстраняването на аварии. С напредването на лятото по-големият проблем е липсата на вода в резервоарите. В крайграничната община Елхово проблемът с водоснабдяването..

публикувано на 25.06.24 в 15:48

Потушени са големите пожари в Хасковско

Потушен е пожарът в с. Райкова могила, който възникна днес в 9:30ч. в близост до яз. Каламица. Изгорели са 50 дка от житен блок и са спасени близо 300 дка. Потушен е и пожарът в село Оряхово. Изгорели са 6000 дка площи. Големият пожар между..

публикувано на 25.06.24 в 15:36

Шофьор загина при катастрофа, а тримата му спътници са в болницата в Сливен

Шофьор е загинал, а тримата му спътници са в болницата в Сливен. Причината за катастрофата  е загуба на управлението над автомобила. Две тежки катастрофи с пострадали  са станали в областта от вчера следобед до тази сутрин.  Инцидентът е станал в района..

публикувано на 25.06.24 в 15:30

Община Стара Загора ще съдейства при изхвърляне на ненужни вещи

Горещият телефон на община Стара Загора вече има нова функция в автоматичното меню. Тя е свързана с изхвърлянето на ненужни вещи . За целта всяка цифра отговаря на различен вид отпадък. Гардероби, електрически уреди, строителни материали, лекарства са..

публикувано на 25.06.24 в 15:05

Стара Загора е домакин на национален форум "Водородна електромобилност в България"

Национален форум "Водородна електромобилност в България" се провежда в Стара Загора. Събитието се организира от Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия (BGH2A) в рамките на инициативата "Дни на водородната..

публикувано на 25.06.24 в 14:20

Делото за източването на болницата в Раднево влиза в съда

След четири години разследване делото за източването на радневската болница най-накрая влиза в съда.   Районна прокуратура – Стара Загора внесе обвинителен акт срещу четири длъжностни лица, които бяха задържани през февруари 2020 година за..

публикувано на 25.06.24 в 14:16