Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правозащитници организират протест за човешките права в Иран

2
Снимка: интернет

   Сдружението „Равни БГ“ организират протест и шествие в София в подкрепа на човешките права в Иран. За събитието стана ясно от Отвореното писмо на  12 неправителствени организации, обединени в сдружението до Народното събрание,  редица български и международни институции и обществеността у нас, след последните събития в Иран – убитите и арестуваните след протести в защита на основни човешки права.

Исканията, които поставят организациите пред Народното събрание, е парламентът и страната ни да излязат с официална декларация, в която да бъдат осъдени нарушаването на човешките права и свободи и действията на режима срещу протестиращите и да спрат незабавно насилието и арестите на невинни граждани. Както и за обективно разследване на смъртни случаи на демонстранти и на арестувани обикновени граждани“, заяви Диана Димова от Фондация „Мисия Криле“, която е сред подписалите отвореното писмо.

  Като недопустимо  и абсурдно определи случващото се  и порядките в близкоизточната държава Диана Димова –от 12-ти септември до сега убитите  са над 280 д., над 12 000 са арестувани, а една жена да излиза сама навън без придружител, е невъзможно! "В Иран има безумни практики, които дори не можем да си представим", бият тревога правозащитниците. 

  У нас Държавната агенция за бежанците непрекъснато постановява откази на ирански граждани, потърсили международна закрила в страната ни. Много иранци са в затвора или водят дела и обжалват решенията на държавната агенция. “ Иран е поискал екстрадицията на хора, които са преследвани само заради публикации в интернет или изповядващи християнската религия, за което има издадени присъди, дори и смъртни. Хората са обявени за врагове на народа...Това е пълен абсурд! Такъв е случаят с делото на младо иранско семейство в Хасковския административен съд срещу Държавната агенция за бежанците“, алармира Диана Димова.

  Тя посочи, че пред бежанците от Иран стоят изключително тежки проблеми, ако успеят да стигнат до страната ни, когато не получат статут с международна закрила – нямат никакви права, дори и здравни. Трябва да заплащат здравните услуги, а нямат право на работа., освен правото на образование за децата между 5 и 16 г. „Страхът им от връщане в родината им присъства във всички разговори с правозащитници и представителите на неправителствените хуманитарни организации“, подчерта Димова.

 Има ирански граждани от 9 години у нас, които все още се борят за правата си, защото подлежат на връщане в страната по произход. Според българските институции мнозина са невидими, нелегални, защото нямат документи за самоличност… В този случай дирекция „Миграция“ им налага административни наказания.

  Между 50-60-75 човека годишно търсят закрила в България, ако успеят да достигнат до страната ни. Около 1 000 д. са иранските граждани у нас, 400 от които живеят в София, според иранската общност у нас. „Като организация се борим максимално да легитимираме престоят им  в България, като докажем с техните разкази че са преследвани и, че са нарушени основни човешки права и свободи в родината им.“, завърши Диана Димова.

  Протестът „България е с теб, Иран! Шествие за мир в подкрепа на човешките права в Иран! Жена. Живот. Свобода“ ще започне в 17 ч. пред Народния дворец на културата на 12-ти ноември. Ще продължи с шествие пред Представителството на Европейския парламент и Иранския културен център в София. Там ще има издигната артинсталация от 280 бели забрадки с надпис – основното международно послание, което разпространяват иранците „Жена. Живот. Свобода.“

 Интервюто с Диана Димова от Фондация "Мисия Криле" чуйте в звуковия файл. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Детският хор на БНР ще звучи за Празника на розата в Етнографски музей "Дамасцена"

На 1 юни 2024 г. от 20.00 ч.  Детският хор на БНР ще изнесе  концерт на  сцената на Амфитеатър „Дамасцена“, част от едноименния етнографски комплекс и Тракийския културен център в с. Скобелево, община Павел баня.  В концерта ще бъдат представени..

публикувано на 23.05.24 в 17:05

Поредният випуск ветеринарни лекари на Тракийския университет получи дипломите си днес

Ветеринарно-медицинският факултет на Тракийския университет в Стара Загора изпрати 116 абсолвенти в специалността магистър по ветеринарна медицина. На церемонията по връчването на дипломите присъстваха заместник-министърът на земеделието и храните д-р..

публикувано на 17.05.24 в 14:26

Старозагорци провериха грамотността си по български език

Десетки старозагорци свериха своите познания по българска граматика и правопис в рамките на националната кампания „Бъди грамотен“ на Образователен портал Академика БГ. Кампанията има за цел да поощри доброто владеене на българския книжовен език...

публикувано на 16.05.24 в 15:48

Медицинските сестри в България са под 30 000

Продължава недостигът на медицинските сестри в България. Техният брой е под 30 000. Това съобщи за РСЗ в Световния ден на сестринството  Мая Илиева, председател на Синдиката  на българските медицински сестри.   По думите й: „ Единственото, което се..

публикувано на 12.05.24 в 10:45

Клисура чества 148 години от Априлската епопея

В Клисура започват проявите, посветени на 148 години от избухването на Априлското въстание. Кулминацията на честванията ще бъде на   30 април със заупокойна литургия в храма "Св. Никола" и литийно шествие до пл. "20-ти април", където ще започне..

публикувано на 21.04.24 в 10:55

Розоберът в страната подранява заради топлата пролет

Кампанията по прибиране на розовия цвят в страната тази година ще подрани и се очаква да стартира още в първите дни на май. Това разкри за Радио Стара Загора Зара Клисурова от Националния клонов съюз на розопроизводителите. Сухата и топла пролет е..

публикувано на 17.04.24 в 11:12

Първи пролетен празник "Ромбана" организират в Генерал Инзово

За първи път в ямболското село Генерал Инзово, община Тунджа, се организира пролетно надиграване и надпяване "Ромбана" . Празникът ще се проведе на 21 април от 10.00 часа в парка на селото.  "Ромбана" е обичаят с пролетните момински игри по Лазаровден в..

публикувано на 16.04.24 в 16:43

Събират се средства за специализирана люлка за децата в инвалидни колички в Казанлък

Тази вечер от 18:00 часа в Народно читалище "Искра", гр. Казанлък ще се състои благотворителен концерт „Да играем заедно“. Входът за събитието ще струва 10 лв. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуването на специализирана люлка за децата..

публикувано на 16.04.24 в 12:49

Благотворителен поход в подкрепа на Ксения Шопова

Боен Клуб „Атила” , сдружение „Брат За Брата“ Туристическо дружество „Сърнена Гора” гр. Стара Загора се обединяват в обща кауза в подкрепа на Ксения Шопова. Благотворителен поход ще се състои на 13-и април, събота. Сборният пункт е 9.00 часа под..

публикувано на 12.04.24 в 13:15

Тракийският университет и Българският ветеринарен съюз подписаха договор за сътрудничество

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора проф. Добри Ярков и председателят на Български ветеринарен съюз д-р Димитър Цанков подписаха безсрочен договор за сътрудничество. Двете институции ще обединят трайно усилията си за осъществяване на..

публикувано на 11.04.24 в 15:08