Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2 декември очакват участници в петото издание на Националния фестивал „От Игнажден до Коледа – традиции и съвременност"

Петото издание на станалия емблематичен за пет старозагорски села Национален фестивал „От Игнажден до Коледа – традиции и съвременност" очаква заявки за участие до 2-ри декември. Организатори са НЧ „Димитър Наумов - 1908'' - Преславен, НЧ „Стефан Генчев – 1901" – Хрищени, НЧ „Пробуда - 1927" - Горно Ботево, НЧ „Развитие - 1878" – Дълбоки, НЧ „Развитие – 1918"- Оряховицa. Фестивалът се провежда всяка година в едно от населените места, инициатори на проявата. Тазгодишен домакин е Преславен.

В програмата могат да участват, без възрастови ограничения, както индивидуални изпълнители - певци, танцьори, инструменталисти и разказвачи, така и колективни – певчески и танцови групи, групи за народни обичаи и ритуали, ансамбли. Необходимо е да се попълни и предаде в указания срок заявка, съобразно изискванията за продължителност: индивидуални участници – до 6 минути; певчески групи – до 8 минути; обичаи и ритуали – до 10 минути; танцови групи и ансамбли – до 10 минути. Задължително условие е поне една от песните да е свързана с тематиката на празника. Няма такса за участие, а разходите за транспорт и други нужди се покриват от участниците. Заявки /по образец/ се изпращат до 2 декември на адрес: с. Преславен, община Стара Загора, ул. „Димитър Наумов" №1 за НЧ „Димитър Наумов-1908" или на ел. поща: chitalishted.naumov@abv.bg.

Всеки от колективите, част от конкурсната програма, е желателно да донесе няколко тематични гозби и ястия, характерни за зимните празници. Същите ще бъдат подредени в конкурсна кулинарна изложба и оценени от жури. Ще има специални награди за най-колоритните и вкусните от тях.  Жури ще отличи и най-добре представилите се изпълнители, а всички ще получат грамота и сувенирен знак за участие.

По повод петото издание на „От Игнажден до Коледа", до 2-ри декември, има и конкурс за ръчно изработени коледни картички, сурвачки и сувенири. Отново без възрастово ограничение. Всички получени красоти, предаващи настроение и традиция, ще бъдат наредени във фоайето на НЧ „Димитър Наумов – 1908".

Целта на фестивала е да запази и предаде напред богатството на българския фолклор, който е пряко свързан със зимните празници от декември до март, както и да се осъществи приемственост между различните поколения. Организаторите се стремят да се възпита обич към родния край и историята.


По публикацията работи: Десислав Тенев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сливен отбелязва 184 години от рождението на Хаджи Димитър

Сливен отбеляза 184 години от рождението на войводата Хаджи Димитър. С церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметникът му в центъра на града бе почетена годишнината. Организатори на събитията са Община Сливен и Регионален исторически музей „Д-р..

публикувано на 10.05.24 в 11:53

Документален филм за проф. Минко Балкански представят в Стара Загора

“Вярвам в разума, стремежа към знание и смисъла да направиш нещо за другите”, казва професорът. Премиера на документален филм „Моето име е Минко“ за живота на проф. Минко Балкански представят в Стара Загора на 13 май. Първата прожекция ще бъде в..

публикувано на 10.05.24 в 11:02

Промяна в програмата на "Китна Тракия пее и танцува" заради лошото време

Кулинарното музикално шоу на Иван Звездев и Ана Мария ще се проведе в неделя, 12 май 2024г., от 16,00 часа на поляната пред голямата сцена в парк Кенана. Промяната се налага заради неблагоприятните метеорологични условия днес. Веднага след..

публикувано на 10.05.24 в 11:00

Година затвор за мъж, заплашвал с убийство

Районен съд – Стара Загора одобри споразумение и наложи наказание в размер на една година лишаване от свобода на 33-годишния  И. П, осъждан. Ефективното лишаване от свобода мъжът ще търпи при първоначален строг режим. Пред съда мъжът е признал..

публикувано на 10.05.24 в 10:54
мотоклуб The Riders

Рокерски събор откриват тази вечер в Ямбол

От днес до неделя в местността „Бакаджик" край Ямбол ще се проведе 24-то издание на националния рокерски събор, организиран от мотоклуб The Riders. Очакват се стотици рокери от клубовете в цялата страна, както и от съседни държави.  Съборът ще бъде..

публикувано на 10.05.24 в 09:35
Владимир Иванов

Владимир Иванов: Пазарът е спокоен, без промяна в устойчивостта

97лв. ни е струвала потребителската кошница тази седмица, заедно с празничните дни, при 101лв. миналата година, т.е. с 4% под нивата от 2023г. Главните вариации в цените са при захарта и пресните плодове и зеленчуци, които остават по-евтини, каза за..

публикувано на 10.05.24 в 09:15

Зелена светлина за монумента на Кирил и Методий в Стара Загора (СНИМКА)

В навечерието на 1 ноември догодина в Стара Загора да бъде изграден монумента „В основата е словото“ .  Тази надежда изрази заместник-кметът Милена Желева, която в ефира на Радио Стара Загора съобщи, че ВАС се е произнесъл в полза на Община Стара З..

публикувано на 10.05.24 в 09:04

"Да напуснем града" ни кани тази година Фестивалът на зелениката в Странджа

20-то издание на Фестивала на Странджанската зеленика ще се проведе тази година на 11 и 12 май, съобщиха организаторите от ПП "Странджа". Домакин ще бъде село Граматиково, община Малко Търново. Надсловът на тазгодишниия фестивал е "Да напуснем града"...

публикувано на 10.05.24 в 07:40
Община Стара Загора

Община Стара Загора среща работодатели с работници от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток“ 3 с предизвестия за съкращения

Община Стара Загора организира среща с участието на работодатели от областта ни и работници от ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток" 3, които са с връчени предизвестия за съкращения . Инициатори на събитието са още Министерството на труда и социалната..

публикувано на 10.05.24 в 05:40

В петък - ветровито и хладно за сезона време

В петък облачността ще бъде значителна , с валежи главно в Южна България . Над североизточните райони ще има по-съществени разкъсвания и намаления на облачността. Ще духа умерен , следобед в Югоизточна България и по Черноморието – силен..

публикувано на 10.05.24 в 05:04