Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Димитровград събира паметници на социализма

Снимка: dimitrovgrad.bg

Община Димитровград е готова да приеме паметници с отпаднала необходимост от времето на социализма. Кметът Иво Димов вече е разговарял с министъра на културата проф. Велислав Минеков. 

Идеята е паметниците да бъдат поставени в ремонтиращия се в момента парк „Марица“. 

Ако това се случи ще се изпълни и решение на общинския съвет от 2009 година, когато местните законотворци казват в Димитровград да бъде изградена Алея на монументалното изкуство. 

Подробности чуйте в репортажа на Христо Христов.


По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Да отглеждаш зеленчуци с вкуса от детството на село

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика, лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци?  За да потърси отговори на тези..

публикувано на 20.05.24 в 14:50

На път с деца

Навлизаме в това време от годината, в което започваме трескаво да организираме семейната ваканция и дългоочакваните пътувания. Подготовката за тях крие множество подводни камъчета, но ако е правилна, тогава подобно приключение може да бъде и..

публикувано на 20.05.24 в 12:21

За да ги има думите трябват букви, мисъл и смели хора

"За да ги има думите, трябват букви, мисъл и смели хора, които да ги сътворят. Но и да ги отстояват. Такива са били братята Кирил и Методий, такива хора има и до днес, защото и днес използваме българската писменост и реч, за да общуваме помежду си".  Около..

публикувано на 20.05.24 в 09:40

Почитаме името на първата християнка в Европа

Знаете ли коя е първата християнка в Европа? . Според официалните данни името й е Лидия, а днес повод да почерпят имат дамите, които го носят – защото 20 май е денят, в който отдаваме почит на Света мъченица Лидия.   Лидия Филипийска  е търговка..

публикувано на 20.05.24 в 06:05

Съвет към абитуриентите: Красотата започва отвътре навън

Гримът е форма на себеизразяване и позволява на хората да проектират своята уникална идентичност и красота. В миналото е бил символ на богатство и изисканост, а днес е необходимост за съвременната жена и част от грижата за кожата на лицето. Наближават..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Белоглаво лешоядче на 12 дни от днес в Зоопарк Стара Загора

Белоглаво лешоядче на 12 дни бе прието този следобед в Зоопарк Стара Загора. То е излюпено в инкубаторите на Спасителния център за диви животни на сдружение "Зелени Балкани", и е второ яйце на едната двойка лешояди, обитаващи зооградината.  Малкото..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Над 200 кучета от 70 породи ще участват в международна киноложка изложба в Първомай

Над 200 кучета от повече от 70 породи ще се включат в международна изложба, организирана от киноложкото дружество в Първомай. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загорапредседателят на дружеството Пеньо Запрянов. Осмото издание отново се провежда..

публикувано на 17.05.24 в 12:08

Макис Сиопис: „Обичам България и шопската салата!“

Той се казва Макис Сиопис, на 31, от Гърция. Пристига в Българ, за да учи „Педагогика“. Научава български език и започва да сбъдва мечтите си. Съдбата го среща с музиканта Петър Писарски от група „Атлас“ и става част от музикалния проект „Зелени..

публикувано на 16.05.24 в 15:32

Оправдан ли е страхът от змии

Ловуването и освобождаването на змии може да звучи като необичайна заетост за повечето хора, но за Александър Мечев е ежедневие. В интервю за Радио Стара Загора, той сподели опита си от срещите с тези същества. „Змиите често..

публикувано на 16.05.24 в 14:04

Стоян Омарчевски - човекът, на който Стара Загора дължи създаването на Търговската гимназия

Знаете ли кой е Стоян Омарчевски?  Повечето хора свързват името му с честването на Деня на народните будители, но реално му дължим много повече.  Стоян Омарчевски е родом от Нова Загора, завършва мъжката гимназия " Иван Вазов" в Стара Загора през 1908..

публикувано на 14.05.24 в 06:20