Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и "Възраждане" "за" предоговаряне на ПВУ и съхраняване на енергетиката в Маришкия басейн

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ подкрепя предложението на партия "Възраждане" бъде предоговорен Националният план за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика" с цел да бъдат запазени минно-добивните предприятия в Маришкия басейн. Това стана ясно на среща между представители на двете формации.

Поканата на "Възраждане" беше към всички парламентарни групи, но се отзоваха само ГЕРБ и за кратко - "Български възход".

Делян Добрев от ГЕРБ отново настоя президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност по въпрос за бъдещето на въглищните централи: 

"И те са всичко на всичко две изречения, които поставят българската енергетика на колене. Категорично сме съгласни с вас, че нещо трябва да се направи. Проблемът е толкова голям, че ние нямаме избор, ние трябва да започнем тези преговори, за да променим тези две изречения, които обричат българската енергетика, въглищната енергетика поне, на фалит".

Искра Михайлова от "Възраждане" каза, че нестабилната политическа обстановка застрашава преговорите с Брюксел, но този риск трябва да бъде поет.

"Преговорите, които ние в момента можем да проведем, са застрашени от самата нестабилна политическа обстановка, в която се намираме, от това да излезем от експертния тон и от тона, който изисква държавническа мисъл и да влезем в една предварителна предизборна кампания", коментира Михайлова.

Тя декларира, че в търсене на подкрепа отново ще се търси диалог и с БСП. По-рано днес "Възраждане" се срещнаха с представители на синдикатите. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Гурково ще кандидатства за саниране

Пореден етап за саниране на многофамилни жилищни сгради започна вчера. В него могат да участват три области в страната, които ще бъдат най-засегнати от зеления преход. Те са Перник, Стара Загора и Кюстендил. Процедурата се финансира с подкрепата на..

публикувано на 20.06.24 в 14:22

Допълнителни автобуси за Задушница в Стара Загора

За нормалното транспортно обслужване на гражданите за възпоменанието „Задушница" на 22.06.2024 г. /събота/, фирма „Тролейбусни и автобусни превози" ЕООД Стара Загора ще осигури допълнителни автобуси до Гробищен парк, както следва: Линия № 17 кв...

обновено на 20.06.24 в 14:04

Мъж с перука и ръкавици обра зъболекарска клиника в Хасково

Мъж с перука и ръкавици обра зъболекарска клиника в Хасково. Неизвестният крадец задигнал 6000лв. от лечебницата на ул. „Добруджа". Това съобщават от ОД на МВР в Хасково.  Сигналът за кражбата на пари е подаден вчера в 8, 30 часа. Служител на клиника е..

публикувано на 20.06.24 в 10:49
адв. Десислава Кънева

Съдебна медиация влиза в сила от 1 юли, ще помага на страните да намерят общо решение

Дела за собственост, за делба, както и търговски спорове между съдружници попадат в обхвата на задължителната медиация, която съгласно законовата уредба в ГПК, приета от НС на 25 януари 2023 година, влиза в сила от 1 юли. В този тип дела съдът ще..

публикувано на 20.06.24 в 10:41
Община Стара Загора

Управителите на общински дружества в Стара Загора се отчитат пред комисии

Управителите на всички общински дружества в Стара Загора ще проведат разговори с ресорните комисии в местния парламент. Този следобед от 15 часа те ще обсъдят отчетите на предприятията. Това съобщи председателят на Общинския съвет Ивета Лазарова...

публикувано на 20.06.24 в 09:42

Трети фестивал на лавандулата в Чирпан

Третото издание на международния фестивал на лавандулата в Чирпан ще се проведе в дните от  21 до 23 юни, съобщиха от Общината.  "Официалното откриване е в петък, но реално започваме от четвъртък със съпътстващо мероприятие "Гурме и вино" в двора на..

публикувано на 20.06.24 в 09:30

Община Стара Загора въвежда чатбот за известяване на граждани

Общинската администрация в Стара Загора разработва програма за насърчаване на електронните услуги. За тази цел се работи и по цялостно функционално изменение на сайта на Общината. Това разкри за Радио Стара Загора Николай Диков, който поема поста на..

публикувано на 20.06.24 в 09:14

"Турандот" под палката на маестро Паликаров

Когато става дума за Пучини, няма голямо значение дали дирижираш първата или последната му опера.  Всяка една без преувеличение е шедьовър. Той е един от композиторите, чието цяло творчество се изпълнява. Единственото, за което мога да съжалявам, когато..

публикувано на 20.06.24 в 08:00

Жълт код за опасни горещини е обявен в цялата страна

Жълт код за опасно горещо време е в сила за цялата страна в четвъртък. Очаква се максималните температури да достигнат до 38-39 градуса, съобщават от НИМХ. Днес ще бъде слънчево, след обяд над северните и планинските райони с незначителна..

публикувано на 20.06.24 в 04:50

Шест екипа огнеборци гасят пожара край Казанлък

Четири екипа на пожарната в Казанлък и два от Стара Загора са ангажирани с потушаването на пожара, който избухна този следобед във вилната зона на Града на розите. Към момента стихията се контролира от огнеборците на терен, но все още не е локализирана...

публикувано на 19.06.24 в 18:35