Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще обновяват Водната кула на Димитровград след конкурс

Снимка: Кристина Русева

Община Димитровград обявява конкурс за млади архитекти  и студенти за идеен проект за обновяване и преустройство на един от символите на града - Водната кула и прилежащите пространства.

 Проектните предложения ще се приемат до 17:00 часа на 17 февруари 2023г. Всички проекти ще бъдат оценявани от  жури от водещи специалисти и архитекти, съгласно критериите за оригиналност и приложимост на концепцията за предназначение на сградата и околните пространства; естетическите качества на обемно пространственото решение на сградата, интериора и околните пространства; единството и последователност на направените проучвания, концепция и проектно решение и икономическата целесъобразност. Община Димитровград ще награди на отличените на първите три места предложения: първа награда на журито – 3 000лв; втора – 2 000лв; трета -  1 000лв и Награда на гражданите на Димитровград – 500лв. Гражданите на Димитровград ще могат да гласуват за предложенията на специално създаден сайт от 18-ти до 23-ти февруари 2023 година.

  Резултатите и награждаването ще бъдат на 24 февруари (петък) 2023г., когато в изложба ще бъдат показани най-добрите проекти.

  Важно е чрез обновяването да се подчертае значението на Водната кула като исторически и архитектурен обект и да се подчертае ролята и на архитектурно-дизайнерски акцент в градската среда. Желанието на Общината  е след преустройството сградата да се превърне в туристическа атракция. Участниците в конкурса имат свободата да предложат идеи за максимално съхраняване и реставриране на съществуващата сграда и  по-съществено преустройство  на интериора, на фасадите и обемното изграждане.  

  Проектното решение за идейния архитектурен проект следва да включва проект за обновяване на Водната кула и околното пространство. Самото пътно съоръжение следва да бъде изцяло запазено, а проектът да не влошава видимостта за шофьори и пешеходци в зоната на кръговото кръстовище.

   Водната кула в Димитровград е изградена след 1873г., когато е открита жп станция Хаскьой. Тя е част от инфраструктурата на железопътната линия Цариград – Белово, която е собственост на барон фон Хирш и е пусната в експлоатация между 1870 и 1874г. През 1888г. тази жп линия вече свързва Цариград с Виена и от там с останалата част от Европа. През 1909г. линията става собственост на Български Държавни Железници.

    Първият градоустройствен план на Димитровград, изработен от проф. Любен Тонев предвижда изместване на железопътната линия северно от града. Този план не е реализиран и вместо това по плана от 1951г. на проф. Петър Ташев е изграден пътен надлез над жп линията, който включва триклонно кръстовище южно от Водната кула на височината на надлеза. Необходимостта от зареждане с вода на парни локомотиви постепенно отпада в периода между 60-те до 80-те години на ХХ век, но Водната кула не е премахната. Тя оцелява и въпреки одобрения през 1996г. подробен устройствен план, който предвижда ново комуникационно решение на пътния надлез на мястото на кулата. 

  През 2012г., във връзка с проекта за реконструкция и електрификация на жп трасето Пловдив - Свиленград по коридори IV и IХ е одобрено изменение на подробния устройствен план на центъра и ново комуникационно решение на пътния надлез. Резултат от новото проектиране е реализираното през 2015г. кръгово кръстовище около Водната кула. Поставянето на Водната кула в центъра на новото кръгово кръстовище е любопитно решение, продиктувано от градоустройствената ситуация и желанието кулата да се запази. Част от все по-популярното в наши дни индустриално архитектурно наследство са съоръженията, свързани с железопътната инфраструктура. Водната кула в Димитровград е една от най-старите запазени в страната. Изградена е със стоманобетонова конструкция. Височината и е 25.44 м до билото на покрива. Във вътрешността има дървена стълба, по която се достига до нивото под резервоара за вода във високата част.

Заданието и всички материали за участие в конкурса са безплатни и се предоставят след регистрация в сайта на конкурса.

 В звуковия файл чуйте интервюто с Антоанета Шаркова, началник отдел "Култура" в община Димитровград.



По публикацията работи: Кристина Русева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Четвърти турнир „Грифон“ по традиционна стрелба с лък през уикенда на „Туида“ край Сливен

Четвърти турнир „Грифон“ по традиционна стрелба с лък ще се проведе днес и утре в късноантичната и средновековна крепост „Туида“ край Сливен. Над 50 стрелци от цялата страна ще покажат умения в индивидуална и групова стрелба. Началото ще бъде дадено в..

публикувано на 18.05.24 в 11:23

Над 500 вземат участие на традиционния танцов събор "Мараш пее"

В Стралджа днес ще бъде открит традиционният събор на народното танцово творчество "Мараш пее". Във фолклорния празник се очаква да се включат над 500 танцьори от цялата страна. Днес и утре в Стралджа за поредна година ще гостуват стотици любители и..

публикувано на 18.05.24 в 10:35

Близо 700 ученици се включват в инициативата "Спортувай с президента"

Близо 700 ученици от цялата страна ще се включат в инициативата "Спортувай с президента" и турнира по утринна гимнастика, който се провежда за трети път в Ямбол. В спортните събития се очаква да вземе участие държавният глава Румен Радев. Турнирът по..

публикувано на 18.05.24 в 10:13

Първи фолклорен фестивал събира над 200 участници в Николаево

В този час в Николаево започва Първият фолклорен фестивал „В подножието на Асара“ с участието на над 200 участници от танцови формации и изпълнители от общините Стара Загора, Гурково, Опан, Мъглиж и Сливен. Организатори са Народно читалище „Зорница“ от..

публикувано на 18.05.24 в 08:05

С ремонт за 7 млн. лева реновират ОУ „Самара“

Двама от заместник-кметовете на Община Стара Загора, чиито ресори са свързани със строителството и образованието – арх. Мартин Паскалев и Надежда Чакърова, посетиха Основно училище „Самара“. Посещението им бе инициирано от желанието им да се уверят..

публикувано на 17.05.24 в 18:56

Фестивалът "В подножието на Асара" ще се проведе за първи път в Николаево

  Първи фолклорен фестивал "В подножието на Асара" организират НЧ "Зорница" с. Нова махала и община Николаево. Фестивалът е своеборзно продължение на инициатива, реализирана преди няколко години със същото име от малката община, за да популярзира..

публикувано на 17.05.24 в 16:35

19 са жертвите на трудови злополуки от началото на годината

В следствие на трудов травматизъм от началото на годината 19  души са загубили живота си.  Сериозен ръст на трудовите злополуки се отчита и за цялата 2023 година , съобщи директорът на агенция „Главна инспекция по труда" Екатерина Асенова на..

публикувано на 17.05.24 в 16:31
Янко Янков

Прекратиха правомощията на Янко Янков като общински съветник

Без дебати и с единодушие членовете на Общинската избирателна комисия в Стара Загора предсрочно прекратиха правомощията на Янко Янков като общински съветник. Причината е влязла в сила присъда на последна инстанция. Документите от Върховния..

публикувано на 17.05.24 в 16:23

Радио Стара Загора се включва в програмата на Европейската нощ на музеите

Радио Стара Загора се включва в програмата на Европейската нощ на музеите с прожекция на филма за Мара Шопова в музей „Литературна Стара Загора“. Кратката документална лента ще бъде показана от 18 часа на 18 май в сградата на музея, след което е..

публикувано на 17.05.24 в 15:57

Над 10 000 са издадените разрешителни за оръжия в област Стара Загора

Броят на издадените разрешителни за притежаване на оръжие са 10 445 . Разрешителният режим се изразява в притежавание, носене и съхранение на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Това съобщи за Радио Стара Загора комисар Антон Иванов- началник Сектор..

публикувано на 17.05.24 в 15:44