Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Произведения на Бритън и Дворжак ще звучат под палката на Георги Патриков в програмата на ФОБИ тази вечер

Снимка: www.sofiaculture.bg

С концерт, посветен на 60 години от създаването на камерния ансамбъл “Софийски солисти”, продължава днес програмата на 52-ия Фестивал на оперното и балетното изкуство. Под диригентската палка на Георги Патриков от сцената на Държавна опера - Стара Загора ще зазвучат произведенията на Бенджамин Бритън – „Илюминации“ оп. 18 и Антонин Дворжак – Серенада за струнни оп. 22. Солист на музикалния спектакъл е сопраното Симона Кодева 

 Концертът в залата на Операта е с начало 19.00 часа.

Чуйте какво казва часове преди началото на концерта маестро Георги Патриков в звуковия файл. 

Георги Патриков завършва Национална музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“ със специалностите хорово и оркестрово дирижиране при професорите Васил Казанджиев, Крум Максимов и Пламен Джуров. Посещава майсторски класове при Йорма Панула, Алън Хезълдайн и др. Лауреат на конкурса „Генадий Рождественски“ /2006/. Работи като диригент в Държавна филхармония – Шумен /2006-2008/, Плевенска филхармония /2008/ и като асистент на проф. Пламен Джуров. От 2017 г. ръководи клас по оперно – симфонично дирижиране към Национална музикална академия „Проф.Панчо Владигеров”. Гостува на „Софийски музикални седмици”, „Пианисимо”, „Европейски музикален фестивал”, „Аполония” и др. Реализира записи на творби от български композитори за фонда на БНР.

Симона Кодева завършва Националната Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“- София, магистърска степен; специалност “Класическо пеене” в класа на проф. Благовеста Карнобатлова – Добрева. През 2003 г. специализира в лятната международна академия Прага – Виена – Будапеща в класа на проф. Надежда Книпова, а през октомври 2004 г. специализира в Академията за млади оперни певци “Борис Христов“ в Рим при Мирела Паруто. Носител е на награди от г. – Академичен конкурс“ Парашкев Хаджиев“/2002/ – София, г. – Академичен конкурс „Любомир Пипков“ /2004/, Национален конкурс „Христо Бръмбаров“/2005/ – София, Международен конкурс за Германска и Австрийска музика /2008/ – Бургас, Национален конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“/2009/ – Плевен. През 2006 г. дебютира на сцената на Софийската Национална Опера в ролята на Царицата на нощта от операта „Вълшебната флейта“ на В.А.Моцарт. Репертоарът й включва редица роли от оперни и оперетни заглавия от Моцарт, Росини, Доницети, Делиб, Верди, Пучини, Офенбах, Й.Щраус, Калман, Лехар и Парашкев Хаджиев. Гастролирала е в Република Корея, Австрия, Германия, Италия, Франция, Белгия, Норвегия, Швейцария, Сърбия и Северна Македония.

Бритън създава цикъла „Илюминации“ по поеми на Артюр Рембо. Това е първият от песенните му цикли, който печели широка популярност. Биографът на Бритън Дейвид Матюс коментира, че творбата е „толкова по-чувствена, когато се пее от сопрановия глас, за който са замислени песните“. Първото представяне на цикъла е дадено на 30 януари 1940 г. в Лондон Творбата започва с едно изречение (взето от стихотворението „Парад“) („ Само аз имам ключа към този дивашки парад „). Изглежда, че Бритън приема, че това означава, че само художникът, наблюдавайки света с откъснатост, може да осмисли„ дивия парад „, който е човешкият живот.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старозагорският куклен театър се завърна със специална награда от Нови Сад

Старозагорският куклен театър се връща от Нови Сад със специална награда за многостранна актьорска изява на Любомир Желев за спектакъла „ХОТЕЛ“ на Международния театрален фестивал за деца и младежи. „Тази уникална награда отбелязва..

обновено на 16.05.24 в 12:20
Ямбол

Ямбол с богата програма в Европейската нощ на музеите

На 18 май, събота, Община Ямбол се присъединява към Европейската нощ на музеите с нощна програма във всичките си музеи и галерии. Безистенът, Музеят на бойната слава, Регионалният исторически музей, Етнографската къща и Художествена галерия..

публикувано на 16.05.24 в 08:40

Приключенците на франкофонския театър с поредна изява на международна сцена

Театралната франкофонска трупа от ученици се завърна от поредния фестивал във Франция . Участниците бяха в Сан-Мало, Франция и в Пардубице, Чехия. - международни театрални ученически франкофонски фестивали. Групата ентусиасти се състои от седем ученици от..

публикувано на 15.05.24 в 15:10

Операта "Норма" на Винченцо Белини с премиера на Старозагорската опера

Операта „Норма“ от Винченцо Белини е новата премиера, която Старозагорската опера ще представи на своите почитатели на 16 и 17 май.  „Норма” ще блесне в пищна постановка в класическата традиция, заяви на пресконференция директорът на операта Огнян..

публикувано на 15.05.24 в 14:53

Книга за създаването на Третата Българска държава представят утре вечер в Казанлък

Монографията на един от най-големите български историци професор Милко Палангурски „Съграждането на модерна България. Нотабилите, Констутицията и князът“, ще бъде представена утре вечер от 17.30 часа в Литературно-художествен музей "Чудомир" в..

публикувано на 15.05.24 в 13:30

Връчиха наградите на националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов“

Кръстьо Раленков е носител на голямата награда от Десетия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“, организиран от община Сливен. На церемония снощи кметът на общината Стефан Радев връчи на поета плакет, диплом и парична премия в размер на 1500..

публикувано на 15.05.24 в 13:18

Златни успехи донесе ансамбъл "Зорница" в Стара Загора

С четири златни медала и грамоти се завърна старозагорският Ансамбъл за народни песни и танци „Зорница“ при Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“.  Отличията бяха извоювани на един от най-дългогодишните конкурси в страната, на името на гъдуларя..

публикувано на 15.05.24 в 11:25

Катя Кремзер се изповядва в стихове

Катя Кремзер е от онези лъчезарни жени, които остават белег в съзнанието . От дете живее с музика в душата и подрежда думите в поетични броеници. Словата й облагородяват. Стиховете й носят мъдростта на природните и житейските сезони. Родена е в София...

публикувано на 12.05.24 в 16:40
Валентин Дончевски

"Графика" нова самостоятелна изложба на Валентин Дончевски

Днес, от 18.00 часа, в зала "Лубор Байер" дружеството на Съюза на българските художници в Стара Загора представя самостоятелната изложба "Графика" на Валентин Дончевски. Художникът с китара и поетично перо е подредил 81 творби, създадени през последната..

публикувано на 10.05.24 в 15:33

Детски интеракатвин център в реновираната къща-музей "Хаджи Димитър"

Детски интерактивен център очаква малките посетители в реставрираната къща-музей "Хаджи Димитър", в Сливен. Официалното откриване е тази вечер, от 17 ч., а събитието е част от програмата, посветена на 184 годишнината от рождението на воеводата...

публикувано на 10.05.24 в 14:04