Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Зонта казва НЕ на насилието срещу жени

4
Снимка: Зонта клуб

Насилието се случва всеки ден. Многократно. Във всяко кътче на земното кълбо. Насилието срещу жени и момичета е едно от най-разпространените нарушения на правата на човека. Насилието не познава национални, културни, религиозни, езикови бариери, то се случва у дома, на работното място, на улицата, в училище, и засяга милиони, както в мирно време, така и по време на военни конфликти и световни пандемии. 

На 25 ноември, в Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените, започнаха Световните дни срещу насилието. Те ще продължат 16 дни, до Международния ден на правата на човека, 10 декември. Кампанията се води от неправителствени организации и се подкрепя от ООН. Тази година мотото е: "Обединени. Активизъм за прекратяване на насилието срещу жени и момичета."

В исторически план датата 25 ноември е избрана заради убийството на три сестри, политически активистки в Доминиканската република, през 1960г. През 1981г. феминисткото движение започва отбелязването на този ден, в памет на жертвите.

По покана на Зонта клуб Стара Загора част от екипа на предаването "Моята неделя" беше съпричастен на започналите прояви от кампанията "НЕ на насилието срещу жени", като подкрепи похода до местността "Богородична стъпка" и участва в молебена, отслужен от отец Йордан Карагеоргиев - предстоятел на храм "Свети Паисий Хилендарски" В Стара Загора.

В страната ни за последните 5 години над 3000 са делата постъпили, разгледани и приключили на първа инстанция по Закона за защита на домашното насилие. По данни на МВР жертвите на домашно насилие през първите пет месеца от 2022 г. са 4 пъти повече, отколкото полицията е регистрирала за изминалата 2021г. Статистиката показва, че всеки ден 7 жени и 3 деца биват бити, насилвани и обиждани от съпрузите и бащите си.
 
В предаването "Моята неделя" от Милена Димитрова - президент на Зонта клуб Стара Загора потърсихме отговор как да помогнем на жените станали жертва на вербално, физическо или кибер насилие:

По време на 16-те дни активност на кампанията, всички клубове и дистрикти на ЗОНТА се включват чрез различни събития, които не само целят да събудят реакциите на обществото, но и да провокират предприемането на местни, национални и международни мерки, допринасящи за изготвянето и прилагането на закони за превенция и борба с насилието срещу жени.
По този повод в Стара Загора на 30 ноември, от 18.30 часа в Арт галерия "Недев" ще бъде открита Благотворителната изложба "Направи света оранжев". От 5-7 декември са планирани Дните на отворените врати. В тях юристите на Зонта клуб Стара Загора безвъзмездно ще консултират в канторите си всички потърсили отговори на семейноправни въпроси, свързани с прояви на домашно насилие.  

Галерия

Още от категорията

Земетресение край Димитровград

Земетресение с магнитуд 3.2 е регистрирано тази вечер в района на Димитровград, област Хасково, съобщава Националният сеизмологичен център към НИГГГ-БАН. Трусът е усетен в 21:21 часа. Епицентърът му е бил на 200 км от град София, на дълбочина от 11 км

публикувано на 05.02.23 в 22:30

Не се разбраха за заместник-председателите на РИК - Сливен

ЦИК ще решава, кои ще бъдат заместник-председателите на РИК Сливен, след като не бе постигнат консенсус на днешните консултации в Областна администрация. Предложени са три кандидатури за заместници при възможни две по закон. Това са Елизабет Кендерян от..

публикувано на 05.02.23 в 13:31

Изложба за Васил Левски гостува в в Исторически музей- Димитровград

На 18 февруари 2023 г. се навършват 150 г. от обесването на Васил Левски. По този повод в Исторически музей-Димитровград гостува фото-документалната изложба на Национален музей „Васил Левски“ - Карлово „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за..

публикувано на 05.02.23 в 12:39

Спорят за секретарското място в РИК - Хасково

Консултациите с парламентарно представените в 48-то Народно събрание на Република България партии и коалиции за състава на РИК-Хасково се проведоха днес в зала "Марица". Те бяха водени от областния управител на област Хасково инж. Минко Ангелов...

публикувано на 05.02.23 в 12:18

В Ямбол не стигнаха до решение за състава на Районната избирателна комисия

Представителите на политическите партии в Ямбол не стигнаха до решение за състава на Районната избирателна комисия. Съставът ѝ ще бъде определен от Централната избирателна комисия до няколко дни. Близо час продължиха консултациите за състава на РИК в..

публикувано на 05.02.23 в 12:13

Вятър на пориви до 20 метра в секунда духа в района на Сливен

Вятър на пориви до 20 метра в секунда духа в района на Сливен. Към момента няма информация за нанесени щети, съобщиха от Общината. В планинската част на областта пътищата от републиканската и общинските мрежи са заснежени, но се почистват.  Сутринта две..

публикувано на 05.02.23 в 12:07

Партиите в Стара Загора не се разбраха за състава на РИК

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще решава за състава на Районната избирателна комисия (РИК) в 27 МИР – Стара Загора. Това стана ясно след проведените днес консултации на парламентарно представените политически партии при областния управител Иван..

публикувано на 05.02.23 в 10:51

Сняг и намалена видимост в проходите

Сняг вали в цялата страна. Пътните настилки са мокри и проходими при зимни условия. Временно е ограничено движението през Ришки проход поради аварирал товарен автомобил. Леките автомобил се пренасочват през Айтоски проход, а товарните изчакват на..

публикувано на 05.02.23 в 09:40

Обезопасяват с платформи щъркелови гнезда в Елхово и Болярово

Нови платформи за обезопасяването на щъркелови гнезда, направени върху електрическите стълбове ще бъдат монтирани в общините Елхово и Болярово. През последните 15 години в Югоизточна България са поставени над 2800 предпазни съоръжения. Платформите..

публикувано на 05.02.23 в 09:25
Приют за бездомни животни във Велики Преслав

Увеличава се броят на осиновените животни от общинския приют в Ямбол

Увеличава се броят на осиновените животни от общинския приют в Ямбол.  В момента там са настанени над 120 четириноги и почти всички помещения са пълни. Броят на животните в приюта рязко се е увеличил от началото на януари, уточни Надежда Горанова,..

публикувано на 04.02.23 в 13:43