Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

МВР готово с нов сектор в структурата си: "Престъпления против околната среда, дивата природа и животните"

Снимка: БГНЕС

Изготвени са проект на структура и функции, включително и прогнозен финансов разчет за нов сектор в МВР - "Престъпления против околната среда, дивата природа и животните" към Главна дирекция "Национална полиция".

Това става известно от отговор на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев на въпрос от народния представител Цветелина Симеонова-Заркин, публикуван на сайта на парламента.

Въпросът е във връзка с институционализирането на звено за противодействие на престъпленията против околната среда, дивата природа и животните, както и планираните конкретни мерки и срокове за тяхното изпълнение.

В отговора си министър Демерджиев посочва, че е приключила работата на междуведомствената работна група за създаването на специализирано звено "Престъпления против природата".

Към Министерство на земеделието и Министерство на околната среда и водите е изпратен доклад и проект на Споразумение за постигане на координация и ефикасно взаимодействие при установяване ограничаването и предотвратяването на нарушения и/или престъпления против околната среда, дивата природа и животните.

Прилагането на Споразумението ще се извършва чрез междуинституционален "Механизъм за превенция, контрол, административно-наказателна дейност и/или разследване на нарушения и/или престъпления против околната среда, дивата природа и животните", става ясно още от отговора на министъра, цитиран от БТА.

Той допълва, че предстои съгласуване на документите и насрочване на дата на подписване на Споразумението. Както и, че предстои разработване на предложения за осигуряване на щатни бройки и необходимите финансови средства за функциониране на звеното.

Припомняме, ви, че преди ден Софийският градски съд остави за постоянно в ареста Захари Шулев – обвинен за насилие с особена жестокост над кучето Мечо.

Мъжът бе задържан след публикувани в медиите и социалните мрежи клипове за жестоко отношение към животното в кв. "Карпузица".


Още от категорията

Община Свиленград

Запалват Коледната елха в Свиленград

С детско шоу и изпълнения на детски коледни песни в Свиленград тази вечер ще бъде запалена Коледната елха.  На 9 декември с концерт на народната певица Златина Узунова ще бъде открит Коледният базар в новооткрития център на площад 14 март. Това..

публикувано на 07.12.23 в 14:42

Десетокласници от старозагорската езикова гимназия влязоха в съдебната зала

Съдии от Окръжен съд- Стара Загора и десетокласници от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ проведоха среща по Образователна програм а, съобщиха от пресцентъра на съда. Окръжен съд – Стара Загора е партньор в образователна програма: „Съдебната власт –..

публикувано на 07.12.23 в 14:21

Отпуснати са средства за ремонт на знаковото читалище в град Шипка

Министерство на културата одобри за финансиране втория етап на проекта за обновление на читалище „Светлина – 1861“ в град Шипка, съобщи кметът на община Казанлък Галина Стоянова.  Ще бъде отпусната финансова подкрепа от над 120 000 лв. за подмяна на..

публикувано на 07.12.23 в 13:51

Отпускат еднократна помощ на пострадалите при пожар семейства в Стара Загора

Общинските съветници на Стара Загора одобриха отпускането на еднократна финансова помощ в размер на 2000 лева на пет пострадали семейства при пожар в жилищна кооперация на улица „Хан Аспарух“.  Решението беше гласувано на редовната декемврийска..

публикувано на 07.12.23 в 13:00

Винетките за 2024 г. остават на същите цени

Цената на винетките през следващата година няма да се променя. Те могат да бъдат купени онлайн на Vinetki.bg и на TollPass.bg. Годишната e 87 лв., тримесечната – 48 лв., месечната – 27 лв., седмичната – 13 лв. и уикенд винетката – 9 лв ., съобщиха от..

публикувано на 07.12.23 в 11:19

Жена е пострадала от побой в Казанлък

47-годишна жена, пострадала от побой, е потърсила помощ в здравно заведение в Казанлък в сряда следобед, съобщават от пресцентъра на полицията в Стара Загора.  Тя е заявила, че е нападната от 43-годишен мъж, с когото съжителствала на семейни начала...

публикувано на 07.12.23 в 11:09
снимка: клуб

На коледна игра канят от старозагорския клуб "Роден за приключения"

„Коледен лабиринт“ – така са озаглавили играта, на която канят от старозагорския клуб „Роден за приключения“ на 10 декември . Тя е подходяща за ученици от първи до осми клас, а сборният пункт е между 11 и 12 часа пред читалище „Климент Охридски“ ,..

публикувано на 07.12.23 в 09:25

Модернизиране на методите на преподаване препоръчва експерт

Причината за ниската функционална грамотност на българските ученици е в методите на преподаване в класната стая, коментира в предаването "Репортер" Калоян Дамянов, национален координатор на Европейската агенция за специални образователни потребности. По..

публикувано на 07.12.23 в 08:50

Мъгла ограничава видимост до 50 метра в прохода Шипка

Отрицателни са температурите тази сутрин в старопланинския проход Шипка. Пътната настилка е частично заледена. Поради мъгла видимостта през прохода е ограничена до 50 метра, предупреждават водачите от Областно пътно управление Стара Загора. Частично..

публикувано на 07.12.23 в 06:26

Спектакъл с дронове откри коледните празници в Сливен

Спектакъл с дронове, които рисуваха в небето коледни мотиви и пожелания, откри коледните празници в Сливен и отбеляза запалването на коледните светлини на градската елха в центъра на града. Въпреки обилния дъжд десетки граждани с децата си дойдоха да..

публикувано на 07.12.23 в 06:13