Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банята в село Ягода се бори за наградата на публиката за сграда на годината

Снимка: Кристина Русева

 

 От днес до 14-ти декември желаещите могат да гласуват за възстановения бански комплекс в мъглижкото село Ягода, който се състезава за наградата на публиката в Националния годишен конкурс "Сграда на годината". Това съобщи за РСЗ кметът на община Мъглиж Душо Гавазов.  "Жителите на с. Ягода, на община Мъглиж и аз и моят екип приемаме като изключително признание този факт, че банският комплекс  получи грамота за номинация за участието в този престижен национален конкурс. Защото всички знаят през какво минахме - колко усилия и какви препятствия преодоляхме за тези повече от 10 години, за да спасим архитектурния шедьовър на арх. Христо Димов.", коментира за РСЗ ксметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов, на чиято територия се намира обекта.  Той припомни, че когато се взима решение за спасяването и реконструкцията на комплекса и пространството около него, общината е поела дългосрочен дълг от 1 750 000 лв. За това нейно решение са били уведомени жителите на общината на общественото обсъждане и те са го одобрили. С днешна дата кметът Гавазов уверява, че тази сума не застрашава финансовата стабилност на малката община. Допълнително са били отпуснати и 200 000 лв. от МРРРБ за покрива и подпокривното пространство. 

   Доказателство за оправдания и премерен риск, за необходимостта от запазването на уникалната сграда на банята и на комплекса като функционалност, е че за тези два месеца от откриването му са преминали малко над 8 000 д., а интересът към него привлича хора от цялата страна. Приключи работата на 33-членното жури  на Националния  конкурс ,,Сграда на годината 2022”, с педседател арх. Георги Станишев. Община Мъглиж участва в този конкурс с проект ,, Консервационна реставрация на съществуваща сграда - Минерална баня с. Ягода”. Проектът  получи номинация в конкурса - Грамота и продължава участието си във вота ,,Сграда на публиката”, чрез онлайн гласуване в сайта на конкурса- www.buildingoftheyear.bg , от 01 до 14.12.2022 год.

"Благодаря на всички участници в реализацията на този грандиозен проект, но най-вече на жителите на Общината за сърдечната подкрепа и доверие! На всички ,, професионални оплаквачи”, опитващи се да обезличат реставрацията на тази култова сграда, ще отговоря простичко: Уважаеми дами и господа, в политиката също има морал!" Това написа на личната си страница кметът Душо Гавазов.

Чуйте цялото интервю с кмета на Мъглиж Душо Гавазов в звуковия файл.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Митрополит Киприан дирижира "Стабат Матер" от Росини със Старозагорската опера

За втори път Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира „Стабат Матер“ от Джоакино Росини – на 25 април в 19 часа в Операта. Солистите Емилия Терзиева/сопран/, Петя Петрова /мецосопран/, Ивайло Йовчев /тенор/,..

публикувано на 24.04.24 в 19:15
една от картините на Мара Чорбаджийска

Непознатата Мара Чорбаджийска

Знаете ли коя е Мара Чорбаджийска – ако отговорът ви е, че това е съпругата на Чудомир, то сте прави.  Но всъщност, освен негова съпруга, Мара Чорбаджийска е изключителен талант, художник, факт, който някак остава в сянка и който се е заел да осветли..

публикувано на 24.04.24 в 10:00
Парк

Предложение за нов монумент в парк "Артилерийски" провокира обществена реакция

Предложение за поставяне на монумент „100 години Интернейшънъл Инер Уийл"  в парк „Артилерийски“, е една от точките в дневния ред на предстоящата в четвъртък общинска сесия.  Идеята за това е и на двата Инер Уийл клуба в града - "Стара Загора" и..

публикувано на 24.04.24 в 09:15
Боби Иванчев

Дъждът събужда меланхолията в душата

Борислав /Боби/ Иванчев е музикант подвластен на магията на радиото. Неговият първи авторски сингъл "Изваяни" успешно пътешества в ефира събирайки одобрението на слушателите. "Тази песен е послание." В предаването "60 минути повече" роденият през..

публикувано на 23.04.24 в 17:30

Поетесата Маргарита Петкова гостува в Стара Загора за Световния ден на книгата

Световният ден на книгата и авторското право ще бъде отбелязан с богата литературна програма в Стара Загора. Празникът на книгата в града на поетите ще се проведе от 10 до 16 часа с 19-то издание на Маратон на четенето в Културен център Стара..

обновено на 23.04.24 в 15:45

Силата да спасим градската природа

За седма поредна година Български център за нестопанско право (БЦНП) организира националният конкурс "Граждански будилник". Темата тази година е  “Активизъм в действие: силата да спасим градската природа".  Участие могат да вземат кандидати над 14..

публикувано на 23.04.24 в 15:01

Джазиран кавър на песен на братя Аргирови стана част от „Пеещи артисти“

Най-новата песен от музикалния проект „Пеещи артисти“ се казва „Силвия“ и е кавър на песента „Предчувствие за стих“ на братя Аргирови от 1983г. Песента се изпълнява от дамския квартет Албена Михова, Милица Божинова, Петя Дикова и Жаклин Таракчи...

публикувано на 22.04.24 в 15:31
Международен фестивал

Международен фестивал "Вълшебен свят" събра танцьори от цяла Европа

Танцьори от цяла Европа се съревноваваха три дни по време на Международен фестивал "Вълшебен свят" . Той се проведе за детнадесети пореден път в Хасково. Участниците показаха своя талант паралелно на две сцени и бяха оценявани от жури също с международно..

публикувано на 22.04.24 в 15:08

Четиринадесетото издание на националния театрален конкурс „Този свят е и мой“ ще се състои в Ямбол

Поредното издание на националния театрален конкурс „Този свят е и мой“ ще се състои в Ямбол на 10 май. Творческата изява е за деца и ученици от първи до 12 клас, които имат афинитет към театъра и сцената. Заявки за участие се приемат до 8 май, съобщиха..

публикувано на 22.04.24 в 14:00

Триумф на българското хорово изкуство в Италия

Смесеният хор „Петко Стайнов” (при Народно читалище „Искра-1860”) от град Казанлък с диригент Младен Станев се завърна след успешно участие в Международния музикален фестивал и хоров конкурс „Микеланджело Буонароти“, който се провежда ежегодно в града..

публикувано на 22.04.24 в 11:28