Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Никулден е!

Свети Николай Чудотворец

 Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, както и  банкерите и търговците.
Според народния култ към Св.Никола, той се явява още и като семеен и родов покровител, като пазител на дома, имота, стоката, рода.

Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия (днес Турция).

Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

Празникът се пада по време на Рождественския пост, но в чест на светеца Църквата разрешава на този ден да се яде риба. Според вярванията при приготвянето на рибата люспите не бива да падат на земята и не се настъпват.

Според народните поверия именно Свети Никола носи първия сняг - падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември.

На този ден не се работи нито къщна, нито работа навън: на двора, в плевнята, в обора. На този ден дедите ни носели колан, който разпускали или стягали според яденето, заради което и старата българска поговорка гласи “Да разпуснем на никулска дупка!” Дупката била най-широка и в началото на колана, та да се издържи на многото служби и на многото трапези. Момите за женене ходят на църква, за да поднесат на иконата на светеца цветя и дарове, а на последното празнично хоро – сглядното, момите се ловят на хорото, а ергените и техните родители ги оглеждат. Поставят цветя и дарове пред иконата на светеца и го молят горещо за съдействие.

По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава”,  казва народната приказка.

Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да носи пари през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води - за да се умножи семейството и да има благополучие. Някога майките използвали костта от главата на шарана (която прилича на кръст) като амулетче, което пришивали в дрехите на малките деца, за да ги пази от болести.

Денят се чества и като официален празник на град Бургас. 

Имен ден имат: Николай – Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Нинка, Нели.

Честит празник на всички именици!

По публикацията работи: Елена Енчева

Още от категорията

Прегазиха мъж в Казанлък

При пътно произшествие в Казанлък загина мъж. Инцидентът станал на Околовръстния път на града. При изпреварване на кола, микробус със сливенска регистрация, е ударил мъжа. Мястото на произшествието се регулира от полицията . В участъка,..

публикувано на 07.12.23 в 20:13

Отложиха делото срещу вота за общински съветници в Раднево

За 18 декември е насрочено следващото съдебно заседание на Старозагорския административен съд срещу вота за общински съветници в Раднево. Днес делото беше отложено по молба на вещите лица, които поискаха удължаване на срока за изготвяне на заключението..

публикувано на 07.12.23 в 18:54

Оставиха в ареста шофьорът, който блъсна велосипедист край село Богомилово

Окръжният съд в Стара Загора наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 36-годишен шофьор, обвиняем за причиняване на катастрофа, при която загина велосипедист на пътя между старозагорските села Богомилово и Ракитница...

публикувано на 07.12.23 в 17:58

Фотоизложба постави началото на празничната програма за декември в Павел баня

Своята първа самостоятелна изложба „Птиците и природата” представи днес в зала „Младост” на НЧ „Напред – 1903” – гр. Павел баня, любител-фотографът Диян Ненов. Тя е реализирана с подкрепата на Община Павел баня и кмета Иса Бесоолу и днес бе открита от..

публикувано на 07.12.23 в 17:47

Златен солид е открит при разкопките на крепостта Асара

Археологически находки от въоръжението и домашния бит са открити при проучването на късно античната крепост Асара край град Николаево  през октомври. Разкопките са възобновени през последните две години, каза ръководителят им асистент Пламен Дойчев от..

публикувано на 07.12.23 в 17:29

Градска олимпиада по ментална аритметика ще се проведе в Стара Загора

30 деца ще участват в годишната олимпиада по ментална аритметика в Стара Загора. Състезанието ще се проведе на 9-и декември в Регионалната библиотека „Захари Княжески“.  През тази седмица клубовете в цялата страна провеждат своите градски състезания...

публикувано на 07.12.23 в 17:09

Протестни подписки срещу токовите удари в Ямболско бяха връчени на зам.-омбудсмана

Зам.-омбудсманът Елена Чернева ще препоръча на Комисията за енергийно и водно регулиране да бъде извършена незабавна проверка на техническото състояние на електропреносната мрежа на ЕVN, за да се установи каква е причината за зачестилите токови удари в..

публикувано на 07.12.23 в 16:50

Временна организация на движението и обходен маршрут по част от ул. „Капитан Петко Войвода"

С оглед осигуряване на безопасното организиране и изпълнение на строително-монтажните работи по част от ул. „Капитан Петко Войвода" при кръстовището с уличен мост към кв. „Три чучура – юг"  в Стара Загора, за времето от 8 до 15 декември (или до..

публикувано на 07.12.23 в 16:44

Община Стара Загора продължава сътрудничеството си с УНИЦЕФ – България и Националната мрежа на Здравните медиатори

Работна среща проведоха днес в Общинска администрация зам.-кметовете на Стара Загора Надежда Чакърова и Павлина Делчева с Дани Колева – програмен директор „Закрила на детето" – УНИЦЕФ – България. Те обсъдиха различни аспекти на сътрудничеството между..

публикувано на 07.12.23 в 16:42

Старозагорец продължава битката за живота в турска болница

Продължава набирането на средства в помощ на старозагореца Йовчо Милев. През ноември мъжът получи шанс за живот с трансплантация в Турция. Средствата за нея бяха осигурени с мащабна дарителска кампания , а донор на Йовчо стана неговата майка...

публикувано на 07.12.23 в 16:25