Билков, плодов или комбинация от двете, чаят има безспорни ползи за здравето и тонуса на милиони хора по света.
Чаят е универсален език за общуване, но и реквизит от протокола на някои държави. Пиенето на чай е ритуал в ежедневието на различни народи, които го припознават като социално преживяване.
Например японската чайна традиция се заражда около ХI век като опит да се сближат маниерите за пиене на чай, дошли от Китай, с местните традиции и обичаи. Развива се като начин на общуване между аристокрацията и в самурайската общност, и се превръща в израз на философията на Дзен-будизма.
В страни като Турция, Мароко, Индия сервирането на чай е задължителен израз на гостоприемство, а едва ли има някой, който не е чувал за чаеното време на британците – точно в пет, всеки следобед.
Чаят предлага толкова много комбинации и разновидности, че трудно човек би устоял на разнообразието от билки, екзотични подправки, цвят и аромат.
С бучка захар, лъжичка мед, сол, масло или мляко – в различните географски ширини може да се опита различен подход и маниер при сервиране на топлата напитка.
Какво е характерно за приготвянето на чай в нашата държава – чуйте в прикачения звуков файл историята на Любен Пенков от Сливен, който е превърнал билкарството в семеен бизнес. За слушателите на Радио Стара Загора, той даде и полезни съвети към всички любители на чая!
В днешната "история под Липите" ще ви върнем по първите стъпки на фотографията в Стара Загора. Един от най-известните фотографи на Стара Загора от първата половина на миналия век - Стоян Михайлов, е роден в село Медникарово, тогава Харманлийска..
Една наскоро отпечатана книга – " Стефан Киров. Мемоари", подготвена от доцент доктор Мая Ангелова, повдига завесата за живота и бита на старозагорци в годините преди Освобождението, опожаряването на града и след Руско-турската Освободителна война...
Виниловите плочи са носител на звук без конкуренция в продължение на много години. Производството им започва да се развива от началото на 20 век. Първите са направени от глина и крехък материал шеллак и са събирали само няколко минути запис...
Нова година, ново Аз!, мислим си ние, правейки списък с нови начинания и обещания. Някои от най-популярните новогодишни обещания са тези, свързани с физическа активност. Фитнес залите и клубовете за групови тренировки са претъпкани през януари, но..
За четвърта поредна година платформата за грамотност и правопис "Как се пише?" търси думите, които да опишат изминалата 2024 г. Изборът на български думи на годината започва днес и завършва на 20-ти този месец. "В първия етап от..
През изминалата година станахме свидетели на завръщането на емблематичния египетски лешояд в страната ни . "Това е не просто голям успех, а на границата на чудото . Бяхме притеснени, че можем да го загубим завинаги от природата на България. Неговата..
Един от любимите моменти при посрещане на новата година е тегленето на късмети от новогодишната баница. Всеки се надява да изтегли късмет, който желае, и си обещава да насочи усилията си към неговото сбъдване. Развихряме въображението си в..
В деня на Богоявление, когато се навършват 177 г. от рождението на гениалния ни поет и революционер Христо Ботев, отбелязваме в началото на годината и 150 години от едно малко известно негово издание „Календарь за година 1875”. Тази рядка..
В тихото селце Малък дол, 82 годишната баба Пенка пази традициите и духа на българската новогодишна трапеза. С нейния опит и любов към традициите в семейството, тя споделя вкусни и лесни за приготвяне рецепти. " За новогодишната вечер..
Иван Агафинов заминава за Франция почти случайно, но с амбицията да готви в ресторантите на една от най-взискателните нации на света. И успява. Пътят от готвач в Стара Загора до шеф готвач на френски премиери и министри той нарича персоналния..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net