Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Старозагорският пазар "Васил Шаханов" с номинация за „Сграда на годината“

3
Снимка: Община Стара Загора

Радио Стара Загора представя архитекти с техните успешно реализирани през годината проекти, които заслужиха признанието на обществото и на гилдията. Професионализмът им донесе на града цели три номинации в престижния национален конкурс „Сграда на годината“. Знакови реновирани и новоизградени обекти намериха място в най-популярното и престижно събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България. Конкурсът отличава постиженията в реализацията на съвременни сградни проекти, както и инвеститор, архитект и строител вече 20 години. 

Зоопаркът е най-известната местна туристическа атракция с номинация в категория „Проекти, свързани с развитието на градовете“. Всеки може да даде своята подкрепа на следния линк: https://www.buildingoftheyear.bg/bg/uchastnici/proekti-svyrzani-s-razvitieto-na-gradovete/zoopark-stara-zagora. Това е най-големият извънстоличен зоопарк у нас, местообитание на 400 животни. Простира се на площ от 70 декара в сърцето на парк „Митрополит Методий Кусев“.

В същата категория номинация има и обновеният Летен театър. Линкът за подкрепа е: https://www.buildingoftheyear.bg/bg/uchastnici/proekti-svyrzani-s-razvitieto-na-gradovete/leten-teatyr-stara-zagora

Друг емблематичен проект, който беше завършен през годината, също е част от националния конкурс. Покритият пазар „Васил Шаханов“ се състезава в категория „Търговски сгради и ритейл паркове“. Подкрепа може да бъде дадена на следния линк: https://www.buildingoftheyear.bg/bg/uchastnici/tyrgovski-sgradi-i-ritejl-parkove/obshtinski-pazar-vasil-shahanov


Модерното съоръжение е със застроена площ от близо 2400 кв. м. Непосредствено пред сградата има изграден нов озеленен площад с водни ефекти и прилежащ паркинг. Автори на проекта по обновяване на някогашния Руски пазар са архитектите Иван Киряков и Петър Киряков.
Пред Радио Стара Загора арх. Иван Киряков сподели, че вертикалните зелени стени на фасадата на тържището са негов “любим детайл”. Воден от намерението да проектира “зелена” сграда, “интелигентно” вписана между два жилищни квартала, залага на обемно и пространствено решение и светлина.
Арх. Киряков е убеден, че трябва да следваме балансирана политика за екологично развитие. Той призовава за опазване на българската природа, богата на видове. Стара Загора носи посланието за "зелен" град и завет към поколенията. 
На официална церемония на 15 декември в София ще станат известни тазгодишните победители в конкурса "Сграда на годината".

Галерия

Още от категорията

Земетресение край Димитровград

Земетресение с магнитуд 3.2 е регистрирано тази вечер в района на Димитровград, област Хасково, съобщава Националният сеизмологичен център към НИГГГ-БАН. Трусът е усетен в 21:21 часа. Епицентърът му е бил на 200 км от град София, на дълбочина от 11 км

публикувано на 05.02.23 в 22:30

Не се разбраха за заместник-председателите на РИК - Сливен

ЦИК ще решава, кои ще бъдат заместник-председателите на РИК Сливен, след като не бе постигнат консенсус на днешните консултации в Областна администрация. Предложени са три кандидатури за заместници при възможни две по закон. Това са Елизабет Кендерян от..

публикувано на 05.02.23 в 13:31

Изложба за Васил Левски гостува в в Исторически музей- Димитровград

На 18 февруари 2023 г. се навършват 150 г. от обесването на Васил Левски. По този повод в Исторически музей-Димитровград гостува фото-документалната изложба на Национален музей „Васил Левски“ - Карлово „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за..

публикувано на 05.02.23 в 12:39

Спорят за секретарското място в РИК - Хасково

Консултациите с парламентарно представените в 48-то Народно събрание на Република България партии и коалиции за състава на РИК-Хасково се проведоха днес в зала "Марица". Те бяха водени от областния управител на област Хасково инж. Минко Ангелов...

публикувано на 05.02.23 в 12:18

В Ямбол не стигнаха до решение за състава на Районната избирателна комисия

Представителите на политическите партии в Ямбол не стигнаха до решение за състава на Районната избирателна комисия. Съставът ѝ ще бъде определен от Централната избирателна комисия до няколко дни. Близо час продължиха консултациите за състава на РИК в..

публикувано на 05.02.23 в 12:13

Вятър на пориви до 20 метра в секунда духа в района на Сливен

Вятър на пориви до 20 метра в секунда духа в района на Сливен. Към момента няма информация за нанесени щети, съобщиха от Общината. В планинската част на областта пътищата от републиканската и общинските мрежи са заснежени, но се почистват.  Сутринта две..

публикувано на 05.02.23 в 12:07

Партиите в Стара Загора не се разбраха за състава на РИК

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще решава за състава на Районната избирателна комисия (РИК) в 27 МИР – Стара Загора. Това стана ясно след проведените днес консултации на парламентарно представените политически партии при областния управител Иван..

публикувано на 05.02.23 в 10:51

Сняг и намалена видимост в проходите

Сняг вали в цялата страна. Пътните настилки са мокри и проходими при зимни условия. Временно е ограничено движението през Ришки проход поради аварирал товарен автомобил. Леките автомобил се пренасочват през Айтоски проход, а товарните изчакват на..

публикувано на 05.02.23 в 09:40

Обезопасяват с платформи щъркелови гнезда в Елхово и Болярово

Нови платформи за обезопасяването на щъркелови гнезда, направени върху електрическите стълбове ще бъдат монтирани в общините Елхово и Болярово. През последните 15 години в Югоизточна България са поставени над 2800 предпазни съоръжения. Платформите..

публикувано на 05.02.23 в 09:25
Приют за бездомни животни във Велики Преслав

Увеличава се броят на осиновените животни от общинския приют в Ямбол

Увеличава се броят на осиновените животни от общинския приют в Ямбол.  В момента там са настанени над 120 четириноги и почти всички помещения са пълни. Броят на животните в приюта рязко се е увеличил от началото на януари, уточни Надежда Горанова,..

публикувано на 04.02.23 в 13:43