Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България губи 110 млн. евро по Фонда за справедлив преход

България губи първия транш от 110 млн. евро по Фонда за справедлив преход заради забавяне на Териториалните планове за справедлив преход за Стара Загора, Перник и Кюстендил. Документът, изпратен в Брюксел, не получи одобрение заради отказа  на властите у нас да поемат ангажимент за крайна дата за затваряне на въглищните централи. Това заяви д-р Радостина Примова, старши експерт в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), след разговори с Европейската комисия. Все пак има вероятност средствата да стигнат до България, ако бъдат заложени по-конкретни цели. 

В европейското законодателство се посочва, че след 2026 година субсидиите за въглищния сектор няма да бъдат законни. Най-благоприятният изход за България е да затвори въглищните централи окончателно до 2030 година, обясни експертът, като в същото време се планират инвестиции във ВЕИ мощности и модернизация на електропреносната мрежа. 

Основните предизвикателства пред въглищните региони на България са зависимостта от използването на изкопаеми горива и високата енергийна интензивност на големите предприятия. Навлизането на нисковъглеродни технологични решения и икономическата диверсификация засега се осъществяват твърде бавно. България отказва да вземе стратегическо решение да прекрати използването на големите си запаси от лигнитни въглища за производство на електроенергия, тъй като твърди, че въглищните централи са от решаващо значение за сигурността на доставките на електроенергия и независимостта на националната електроенергийна система. В цялата страна въглищната индустрия осигурява работа на над 14 000 работници пряко и на над 29 000 непряко. Това се посочва в анализ на ЦИД на Териториалните планове за справедлив енергиен преход в трите въглищни региона.

В доклада се констатира още, че българското правителство е поело ангажимент за намаляване на емисиите в енергийния сектор с 40% до 2026 г., като част от изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост, като са поставени конкретни цели за намаляване на емисиите на въглероден двуокис за всяка електроцентрала, работеща с лигнитни въглища. Няма яснота обаче как тези намаления на емисиите ще бъдат възможни, без да се затварят напълно централите или да се разширява и без това щедрата подкрепа за капацитета, която те получават.  Настоящата базова цел за пълно спиране на използването на въглища е 2038 г., като правителството се опитва да отмени ангажимента си за намаляване на емисиите през 2026 г.

 Най-силно засегнат е регионът на Стара Загора, където загубената добавена стойност се оценява на 425 млн. евро. Изчислено е, че за компенсиране на загубите във въглищните региони в резултат на постепенното спиране на производството са необходими инвестиции на обща стойност около 531 млн. евро. Като се включи и сумата, необходима за компенсиране на загубите на работни места, общият размер на необходимите средства за справедлив преход е 891 млн. евро. Част от тези средства, ако се влагат в производствени инвестиции, могат да бъдат предоставени под формата на заеми и други финансови инструменти. 

Едно от основните заключения на оценката е, че затварянето на най-неефективните централи ще повиши печалбата на останалите въглищни ТЕЦ-ове в системата. По ранното затваряне на електроцентралите би повишило като цяло социално-икономическото благосъстояние, като това би премахнало и съществуващите субсидии за производството на електроенергия, които се оценяват на около 1 млрд. евро годишно преди скока на цените в периода 2021 – 2022 г. 

Цялото интервю на Таня Балабанова с д-р Радостина Примова може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фелдшерите и лекарските асистенти се пребориха за самостоятелна съсловна организация

Съсловната организация на фелдшерите и техните приемници – лекарските асистенти, вече официално ще представлява съсловието на тези медицински професионалисти. Това стана  възможно, след като парламентът вчера одобри и на второ четене промените в..

публикувано на 25.04.24 в 15:05
Снимка: община Димитровград

В Димитровград започват поетични празници - Дните на поезията "Пеньо Пенев"

В Димитровград днес започват поетични празници - Дните на поезията "Пеньо Пенев". Спектакълът „Ние, Радичкови” в ОДТ „Апостол Карамитев“ ще сложи началото на поетичните дни. Ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив ще..

публикувано на 25.04.24 в 14:47

Д-р. Слави Славов: Общопрактикуващите лекари нямаме притеснения за разпространението на коклюш

Общопрактикуващите лекари нямаме притеснения относно създалата се ситуация около разпространението на коклюш. Кабинетите работят и лекарите поставяме ваксини по график. Това коментира за Радио Стара Загора д-р. Слави Славов председател на..

публикувано на 25.04.24 в 14:35

Отпускат по 250 млн. лева годишно на "Мини Марица-изток" за рекултивация

Парламентът задължи Министерския съвет да осигури от държавния бюджет средства на „Мини Марица-изток“ ЕАД в размер на 250 млн. лева годишно за срок от четири години с цел обезпечаване на дейности по техническа рекултивация. Решението беше прието със 168..

публикувано на 25.04.24 в 14:12

9 ОУ "Веселин Ханчев" спечели състезанието по „Защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации“

Надпреварата в ежегодното състезание по  „Защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации“ започна рано сутринта. В нея се включиха девет училища от града. Първият етап беше решаване на тест, с който участниците да покажат теоретичната си подготовка при..

публикувано на 25.04.24 в 13:41

Дискутират предизвикателствата пред животновъдната наука в Стара Загора

Международната научна конференция е посветена на 125 години животновъдна наука в България и 82 години Земеделски институт – Стара Загора. Темата за предизвикателствата пред животновъдната наука в условията на глобални климатични промени обсъждат на..

публикувано на 25.04.24 в 13:35

Примабалерината Анелия Димитрова и Ивайло Янев танцуват на 26 април в Сиена, Италия

Непосредствено преди Международния ден на танца, на 26 и 27 април 2024 г., танцовият фестивал Excelsior в памет на Бруно Весково се завръща в Teatro dei Rinnovati в Сиена със своето 12-то издание, организирано от Siena Ballet, под артистичното..

публикувано на 25.04.24 в 12:53

Не се стигна до вот за оставката на председателя на общинския съвет в Стара Загора

Предложената от съветниците на „Възраждане“ декларация за запазване престижа на институцията с призив за оставката на председателя на местния парламент Ивета Лазарова от групата на „Алтернативата на гражданите-ВМРО“ стана повод за три часови дебати още..

публикувано на 25.04.24 в 12:02
медали

За трети път ще излъчат математическите звезди на Стара Загора

Старозагорски математически таланти ще бъдат наградени в навечерието на 24 май. Инициатори за трети път са фондация „Математика без граници“ и бивши ученици от Средношколския център по математика и информатика в Стара Загора и елитни..

публикувано на 25.04.24 в 11:46
Снимка: община Хасково

Млади поети, участници в конкурса „Южна пролет“, засадиха кедър в парк Кенана

Младите творци, участници в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“, засадиха кедър в парк Кенана.  Алея „Южна пролет“ беше възстановена по повод 50-тата годишнина на Литературни дни „Южна пролет“. Тогава там бяха засадени 50 кедъра...

публикувано на 25.04.24 в 11:29