Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална награда за доброволчество отиде в Харманли

2
Снимка: Личен архив

Поетесата и писателка Светлана Николова от Харманли получи Националния приз за „Доброволец на годината“ за 2022 на Фондация "Астика" в категорията „Култура – опазване на културното наследство“. Отличието й е връчено за дългогодишните й усилия и безвъзмездна работа за спасяването на символа на южното градче „Изворът на белоногата“.

  „Наградата приемам и споделям с всички, добри хора, които правят добрини! Те са малките големи герои у нас, за които четем всеки ден в социалните мрежи, по вестниците или гледаме по телевизията. Приемам я като огромна чест, но наистина от сърце я споделям с всеки, който е засадил поне едно дърво, подал е ръка на някой в нужда или е направил добро, с което е увлякъл някого да прави добро!“, сподели по повод отличието Светлана Николова.

  За себе си разказва, че се връща с два куфара през 2006 г. от чужбина за да гледа ослепялата си баба, която я е отгледала и е  била нейна опора и пример. Когато тя си отива от този свят, Светлана решава многократно, че отново ще затвори някъде по широкия свят за да се реализира…. Но всеки път, когато решава, че тази врата ще се отвори и да направи крачкатада тръгне, нещо се случва! „Съдбата ме шамаросва и ме връща на мястото ми – родното Харманли! Може би има нещо, заради, което да остана в градчето.  Борбата ми за този символ през 2017  г. с 3 шестокласнички от Клуба  по журналистика към местно читалище, започнахме да пишем и ги заведох на „Извора на белоногата“… Казахме си, че ако не можем да спрем руините – можем да направим нещо за паметта. Така се започна с едни писма до различни институции, които се надпреварваха да отговаря, че нищо не може да се направи за извора, защото той е ничий“, разказва за началото на борбата за спасяването му поетесата. 

  Така с многогодишно настояване и с безброй писма, с невъзможност да се разбере, защо няколко подписа с печат не могат да спасят символа…, като решат чия собственост е, защото няма акт за собственост И не може да кандидатства по проекти за благоустрояване…. В крайна сметка дългогодишните усилия водят до раждането на филм-приложение  за този национален символ, а той вече има свой статут, според който община Харманли може да кандидатства за благоустрояването му. А и вековният ясен, под който Дядо Славейков чува за първи път преданието за Гергана и Никола е вписан като вековно дърво в регистрите на Министерството на околната среда и водите и днес се бори за любимо дърво на България в Националния конкурс „Дърво с корен“ за 2022 г. И ако победи ще се бори за „Европейско дърво на 2022 г.“, припомни Светлана Николова.

 Но за нея като доброволец мисията продължава – всичко, което е научила, издирила, съхранила като истории, личности и написано за Извора на белоногата, тя ще разказва и показва на децата и хората на България, за да съхраним паметта си за миналото ни, бита, народната и духовната ни култура…

 Чуйте какво сподели Светлана Николова в звуковия файл. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

„Светът е нашата песен“ обедини музиканти в проект с кауза

„Светът е нашата песен“ е музикален проект с кауза за опазване на околната среда. В него се обединяват музиканти, като група "Strykers“, невероятният глас Гергана Стоянова, позната ни от музикален формат и най – малкият участник, но голям по душа Леон..

публикувано на 28.06.24 в 17:25

Свиленградската професионална гимназия изпраща много успешна учебна година

Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика "Христо Ботев" в Свиленград изпраща една изключително успешна учебна година. Десетки са отличията и наградите, спечелени от възпитаниците на гимназията в различни конкурси и състезания...

публикувано на 28.06.24 в 16:05

Историческият музей в Свиленград привлича малки и големи с интересни инициативи през лятото

Историческият музей в Свиленград със съдействието на Общината и Арт галерията организират и тази година ваканционна програма за работа с деца „Лято в музея”. Предвидени са поредица от събития и атрактивни занимания като часове по моделиране с глина,..

публикувано на 28.06.24 в 11:52

„Най-щастливото турне“ на Графа стартира с грандиозен концерт в Летния театър в Стара Загора

Този петък (28 юни), голямото лятно шоу на Графа ще разтърси Летния театър в Стара Загора. От екипа му гарантират, че всички очаквания на публиката ще бъдат надминати. В основата на програмата е концепцията на впечатляващия концерт на Влади Ампов на НС..

публикувано на 28.06.24 в 11:10

Д-р Уес Уинджит представи "Позитивната образователна среда: Адлериански подход" в Тракийски университет

Д-р Уес Уинджит гостува на Тракийски университет и изнесе своя лекция за първи път на живо в зала на университета. Срещата е по покана на Департамента за информация и повишаване на квалификацията на учители  при Тракийски университет - Стара Загора..

публикувано на 27.06.24 в 13:00

Стара Загора събра елита на куизърите в България

В събота Стара Загора беше домакин на "Фестивала на знанието". Най-добрите отбори по куиз в страната си дадоха среща на третото поредно издание, организирано от варненеца Димитър Георгиев. 156 участници, разпределени в 21 отбора, отговаряха на 80..

публикувано на 25.06.24 в 18:30

Конкурс за късометражно кино събра ученици от цялата страна в Стара Загора

Третото издание на Национален конкурс за късометражно кино „Ученически кинофест Стара Загора“се проведе в РБ „Захарий Княжески“. Организатори са Международен младежки център и Център за подкрепа за личностно развитие, съвместно Община Стара Загора...

публикувано на 25.06.24 в 16:41

Инициативата "Светилник" предостави химн на училище в Сливен

Сливенското основно училище „Христо Ботев"  получи училищен химн като дарение от организацията на музикалните автори и издатели „Музикаутор".  Сертификатът за притежание бе връчен от Генералния директор на БНР Милен Митев на тържествена церемония в..

публикувано на 25.06.24 в 16:11

Потопената църква в яз. Жребчево пазела мощи на св. Иван Рилски

   Случайна среща с младата фотографка Антония Генчева от с. Енина ми припомни историята на Потопената църква в яз. Жребчево, започнала през 1959 г. с решението за построяването му.  Със своите 25 000 декара, водното съоръжение  е сред  най-големите язовири..

публикувано на 25.06.24 в 14:56

На рядък занаят обучават децата в Старозагорските минерални бани

Напоследък почти всеки празник на селище или фестивал на народното творчество, който да не покаже майсторството на различни занаяти. Един рядък занаят е чекането или чеканка, който създава релеф върху ламарина. „Името му идва вероятно от народната дума..

публикувано на 25.06.24 в 13:29