Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

АПИ с важно предупреждение за шофьорите

Снимка: БГНЕС

На 14 декември, от 11 ч. до 15 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание от км 244 до км 246 на АМ „Тракия“ в посока София поради провеждане на учение на МВР. Това предупреждават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Необходимо е да карат със съобразена скорост съгласно създадената организация на движение. Трафикът ще се регулира от „Пътна полиция“. 

От агенцията призовават още шофьорите, които възнамеряват да пътуват в Северозападна България, да тръгват само с подготвени за зимни условия автомобили.

Очаква се спад на температурите, както и дъждовни валежи, което увеличава предпоставките за поледици. Сняг ще вали в планинските региони и се предполага образуването на нова снежна покривка до 10 см.

Жълт предупредителен код за опасно време в областите Видин, Монтана, Враца, Перник, София - град и Софийска област са определили метеоролозите за 14 декември.

Шофьорите да карат със съобразена скорост, спазвайки необходимата дистанция и без резки маневри, апелират от АПИ. Превозни средства, неподготвени за зимни условия, затрудняват останалите шофьори, както и работата на снегорините, посочват от АПИ.

В готовност за обработка на настилките във високопланинските райони и проходи са областните пътни управления и пътноподдържащите дружества. Те ще подготвят пътищата и ще подпомогнат снегопочистващите дейности, които максимално бързо да осигурят проходимост на пътищата при влошаване на времето.

С приоритет са автомагистралите, най-натоварените първокласни и второкласни пътища, както и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Актуална информация за пътната обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа могат да получат всички граждани и транспортни фирми на интернет страницата на АПИ- www.api.bg, както и на денонощния телефонен номер- 0700 130 20.

В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.


По публикацията работи: Елена Енчева

Още от категорията