Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отвориха за кандидатстване новата програма за саниране на многофамилни жилищни сгради

Снимка: МРРБ

Стартира кандидатстването по програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

МРРБ официално публикува утвърдени Насоки за кандидатстване по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“, финансирана със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост. Процедурата вече е отворена и всички желаещи собственици на многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост, могат да започнат подготовката на документи и подаването им чрез общинските/районните администрации.

Първият етап включва 100% безвъзмездна помощ за изпълнение на санирането на одобрените сгради, като срокът за кандидатстване е до 31 май 2023 г.

Общият размер на средствата за тази процедура е в размер на 1 129 881 600 лева с ДДС. Допустими са всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) и са проектирани преди 26 април 1999. Одобрените сгради ще получат до 100 % безвъзмездна финансова помощ. Основната цел на програмата е подобряване енергийните характеристики на жилищните сгради, достигане на клас на енергопотребление „В“ на многофамилните жилищни сгради, намаление на енергийното потребление на страната,  редуциране на емисиите на парникови газове; постигане на 30% спестяване на първична енергия за всеки обект от жилищния сграден фонд, намаляване на енергийната бедност, чрез намаляване на разходите за енергия, подобряване на условията и качеството за живот чрез технологично обновление и модернизиране на сградния фонд и др.

Към настоящия момент едва 7% от площта на обитаваните жилищни сгради (построените след 2010 г. и обновените) е в съответствие със съвременните изисквания за ЕЕ. Според извършения преглед на необновените жилищни сгради по енергийни характеристики и потребление на енергия, 90% от необновените сгради се характеризират с най-лоши енергийни характеристики – с класове на енергопотребление E, F и G.

Насоките за кандидатстване са публикувани на електронната страница на МРРБ www.mrrb.bg, раздел „Проекти по НПВУ“, секция „Процедури по НПВУ“, подсекция „Процедури, отворени за кандидатстване“, Насоки за кандидатстване по процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап I“, както и на портала на ИСУН 2020: https://eumis2020.government.bg.

След приключването на този първи етап, ще стартира прием на проекти по втори етап от реализирането на подмярка „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“. Във втория етап безвъзмездната финансова помощ ще бъде 80% от допустимите разходи. Тя ще стартира след края на тази процедура и кандидатстването по нея ще приключи на 31.12.2023 г.


По публикацията работи: Елена Балабанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Среща на възможности и умения предлага на всички кандидат-гимназисти XII Областна панорама

За 12-та поредна година в Стара Загора се провежда Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране.  В Културен център днес и утре 13 училища, Тракийски университет и техни бизнес партньори представят пред кандидат -..

публикувано на 09.05.24 в 14:23

В два кабинета в Стара Загора се поставят ваксини срещу коклюш на бременни

От днес  до 17 май всички бременни между 27-а и 36-а гестационна седмица включително могат да се ваксинират срещу коклюш в разкритите имунизационни кабинети в Стара Загора. Това каза за Радио Стара Загора д-р Светлана Петрова, началник на отдел..

публикувано на 09.05.24 в 13:54
Община Стара Загора

Община Стара Загора свързва работодатели с работници от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток“ 3 с предизвестия за съкращения

Община Стара Загора организира среща с участието на работодатели от областта ни и работници от ТЕЦ „Контур Глобал Марица изток“ 3, които са с връчени предизвестия за съкращения. Инициатори на събитието са още Министерството на труда и социалната..

публикувано на 09.05.24 в 12:43

МВР открива денонощна линия за нарушения за изборите

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02 90 112 98 и имейл izbori@mvr.bg - за сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния..

публикувано на 09.05.24 в 10:02

Двама мъже са осъдени за кражба на кабели от парк „Митрополит Методи Кусев“ в Стара Загора

Районен съд – Стара Загора наложи на 26-годишния М. М. наказание лишаване от свобода за срок от пет години, което да изтърпи при строг режим, тъй като е извършил престъплението в условията на опасен рецидив. За другия подсъдим по делото Д. А., на 24..

публикувано на 09.05.24 в 09:49

Четири къщи са наводнени след обилните дъждове в павелбанското село Скобелево

Нормализира се ситуацията след снощните обилните дъждове в павелбанското село Скобелево. Четири къщи са наводнени след преливане на реките в селото. Няма бедстващи хора и населени места в общината без електричество, каза за Радио Стара Загора кметът на..

публикувано на 09.05.24 в 09:24

Влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на заболяването коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна,..

публикувано на 09.05.24 в 07:28

Облачно и дъждовно време ни очаква днес

Атмосферното налягане е близко до средното за месеца - през деня слабо ще се повиши. Днес ще бъде предимно облачно. В много райони в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, на места ще са значителни по количество. В Югозападна България ще..

публикувано на 09.05.24 в 05:53

Ямбол ще отбележи Деня на Европа с военен ритуал и молебен

С военен ритуал и благодарствен молебен в Ямбол ще бъдат отбелязани 9 май - Денят на Европа и Денят на победата над хитлерофашизма. В празничната програма за поредна година е включен и ученическият фестивал „С песните на Европа“. По традицията..

публикувано на 09.05.24 в 05:47

ОИК не взе решение по казуса Янко Янков

Общинската избирателна комисия на Стара Загора не успя да вземе решение по казуса с прекратяване пълномощията на общинския съветник Янко Янков. Стигна се до  решение по отхвърляне заради липса на необходимите 2/3 от гласовете. В началото..

публикувано на 08.05.24 в 18:39