Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българско приложение помага при избора на дрехи

Георги Николаев
Снимка: Личен архив

Традиционно онлайн пазаруването бележи връх около Коледа и Нова година. След 2020-та интернет търговията на дрехи и аксесоари достига невиждани нива. Това, че дълго време бяхме затворени, моловете и търговските центрове не работеха или изискваха специални мерки за посещение, доведе до ръст в продажбата на артикули през онлайн магазините на търговците. Чувстваме се все по-предразположени за това и от самите магазини. Получаваме по-лесни за ориентиране сайтове, множество улеснения като виртуални помощници, безплатни доставки и връщане за стоките, които сме поръчали. Тези процеси доведоха до между 15% и 35% върнати поръчки от потребителите, сочи родно проучване. Това води до разходи за търговците и огромно замърсяване на околната среда, което остава за идните поколения. Според данни на Google, въздействието върху околната среда е меко казано стряскащо, цифрите в САЩ са отрезвяващи. Само през 2020 г. над 2,6 милиона тона отпадъци са се озовали в депата. Процесът по връщането на артикули води до 16 милиона тона емисии на въглероден диоксид (CO2) през тази година. Това е еквивалентно на емисиите, генерирани от захранването на два милиона домове за една година. Специалистите в индустрията изчисляват, че около 1/4 от върнатите стоки се изхвърлят, защото е по-евтино, отколкото да бъдат обработени и препродадени.

Български стартъп се бори с проблема с върнатите поръчки на дрехи и аксесоари. Приложението “Стейлър” помага на хората да въведат своите данни и да получат информация за това кой е техният правилен размер. В зависимост от отговорите, алгоритъмът отправя препоръка как да постъпи потребителят и кой размер да си поръча. Така се намаляват драстично грешните поръчки при онлайн търговията. Алгоритъмът дава съвети, които са базирани на проучвания и анализи в сферата на структурата на човешкото тяло и изследвания на държавни стандарти за дрехи и облекло, които са изработени в България, Европа и Северна Америка. Прохождащата компания ще продължава да развива своите възможности. Скоро предстоят разработки на процесите по управление на върнатите поръчки и разчитането на данните от връщането. 

Георги Николаев, основател на стартъпа, разказва за приложението в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Платформата за грамотност и правопис "Как се пише?" търси думите на 2024 г.

За четвърта поредна година платформата за грамотност и правопис "Как се пише?" търси думите, които да опишат изминалата 2024 г.  Изборът на български думи на годината започва днес и завършва на 20-ти този месец. "В първия етап от..

публикувано на 06.01.25 в 14:03

Стойчо Стойчев: Станахме свидетели на чудо в природозащитата

През изминалата година станахме свидетели на  завръщането на емблематичния египетски лешояд в страната ни . "Това е не просто голям успех, а на границата на чудото . Бяхме притеснени, че можем да го загубим завинаги от природата на България. Неговата..

публикувано на 05.01.25 в 17:55

За книгите и баницата

Един от любимите моменти при посрещане на новата година е тегленето на късмети от новогодишната баница. Всеки се надява да изтегли късмет, който желае, и си обещава да насочи усилията си към неговото сбъдване. Развихряме въображението си в..

публикувано на 03.01.25 в 17:53

Намерен е трети екземпляр на календара на Христо Ботев с лика и баладата за Хаджи Димитър

    В деня на Богоявление, когато се навършват 177 г. от рождението на гениалния ни поет и революционер Христо Ботев, отбелязваме в началото на годината и 150 години от едно малко известно негово издание „Календарь за година 1875”. Тази рядка..

публикувано на 06.01.25 в 07:10

Традиционни рецепти за празничната трапеза от баба Пенка

В тихото селце Малък дол, 82 годишната баба Пенка пази традициите и духа на българската новогодишна трапеза. С нейния опит и любов към традициите в семейството, тя споделя вкусни и лесни за приготвяне рецепти. " За новогодишната вечер..

публикувано на 31.12.24 в 12:05

Шеф Иван Агафинов за храната като философия

Иван Агафинов заминава за Франция почти случайно, но с амбицията да готви в ресторантите на една от най-взискателните нации на света. И успява. Пътят от готвач в Стара Загора до шеф готвач на френски премиери и министри той нарича персоналния..

публикувано на 31.12.24 в 12:03

Историята на Ахмед - между два свята

Ахмед, млад мъж от град Хомс, Сирия, е принуден да напусне родината си в края на 2011 г. заради гражданската война в държавата. Пред избора да воюва срещу своя народ или да загуби живота си, той избира България, където да продължи образованието си...

публикувано на 30.12.24 в 12:45

Пътят на какаото: от Югоизточна Азия до предизвикателството за бутиков бизнес в България

Те са трима, и почти на мускетарски принцип решават да следват пътя на какаото. Разказваме ви историята на Антон Кринчев, Мария Христова и Анна Желязкова, които са от Ямбол, живеят в София, но страстта им към пътуването ги отвежда до сбъдването на..

публикувано на 30.12.24 в 11:54

Три дни и три нощи се приготвят ястията за Нова Година в Япония

Три дни и три нощи се приготвят ястията за празничната новогодишна вечеря в Япония, разказа пред Радио Стара Загора  Сачи Уджие. Заедно със своя съпруг Атсуфуми, на галено Атсу, музикалното семейство живее в Стара Загора и е част от екипа на Държавната..

публикувано на 30.12.24 в 10:00
снимката е илюстративна

Нова Година в Стара Загора век назад, когато част от господата остават без шушони след бал

В началото на миналия век  в празничната традиция по посрещането на Нова Година под Липите  били включени няколко задължителни компонента– 21 топовни салюта, дадени от военните поделения в града, и баловете.  Защо топовните салюти били точно..

публикувано на 30.12.24 в 09:45