Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Розовата долина протестират срещу нов цех за формалин

Жители на няколко села от Розовата долина се събраха на протест срещу намеренията на фирма да изгради инсталация за производство на формалин и да разшири дейността на цеха си в павелбанското село Горно Сахране.

Притесненията са, че това може да доведе до екологични проблеми в района. Десетки жители на села от община Павел баня и Казанлък се събраха тази сутрин на мирния протест пред предприятието за производство на мебелни плоскости.

Предвижда се капацитетът на инсталацията за производство на формалин с концентрация до 60% да бъде 164.4 тона на ден или до 60 000 тона годишно. Формалинът и готовите смоли ще се съхраняват в надземни резервоари с различен обем.

Експертен екологичен съвет към Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора вече даде „зелена светлина“ на инвестицията.

Според местните хора това крие екологичен риск за района и застрашава чистотата на въздуха и подпочвените води.


Петранка Гъркова от инициативния комитет „България за чиста розова долина“ обяви, че ще обжалват в съда решението на екоинспекцията в Стара Загора, с което се допуска изграждането на цеха. Ще продължат и мирните протести пред предприятието и пред община Павел баня, каза Гъркова.



В своя позиция от компанията-инвеститор „Кастамону-България“ обръщат внимание, че са спазени всички законови изисквания. Припомнят, че ще бъдат вложени близо 150 млн. лв. с което капацитетът на фабриката, работната сила, и износ ще се увеличат. Освен това, въздействието на фабриката върху околната среда, отпадъците, консумацията на енергия за единица продукт и въглеродният отпечатък ще бъдат намалени, се казва още в становището.


По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

121 деца са класирани в яслените групи в Стара Загора

От Община Стара Загора оповестиха резултатите от майското класиране за прием на деца в яслените групи на територията на общината. Класиранията се правят през месец от началото на годината при наличието на свободни места, а най-голям брой места..

публикувано на 07.05.24 в 18:18

30 партии и коалиции подадоха документи за регистрация в РИК Стара Загора

30 партии и коалиции подадоха документи в РИК – Стара Загора за регистрация за предстоящите на 9 юни предсрочни парламентарни избори. Това съобщи за Радио Стара Загора председателят на РИК Теодора Крумова. За 11 от тях все още няма издадено..

публикувано на 07.05.24 в 17:15
Георги Гьоков

Георги Гьоков: Оставам да работя за БСП

Оставам в БСП и в политиката, въпреки че няма да участвам в листите на предстоящите избори. Това заяви в студиото на Радио Стара Загора дългогодишният старозагорски депутат от левицата Георги Гьоков. Той сподели, че сред мотивите му да не бъде..

публикувано на 07.05.24 в 16:55

21 нови обитатели има старозагорският зоопарк

След усърдна съвместна работа, в Зоопарк Стара Загора пристигнаха 21 нови пернати обитатели. Преди почти месец старозагорската зооградина даде на Аграрен факултет при Тракийски университет 21 броя яйца от фазани и кеклици. Студентите в катедра..

публикувано на 07.05.24 в 16:42

Община Стара Загора създава център за изложения и събития

Амбицията на Община Стара Загора да разработи покрития пазар „Васил Шаханов“ в кв. „Казански“ като цялостен продукт за изложения и събития вече се реализира благоприятно. Днес стана известно, че първото извънстолично гостуване на „Бебемания“ в Стара..

публикувано на 07.05.24 в 16:38

ПП-ДБ се целят в три мандата от Стара Загора

Областният координатор на „Продължаваме Промяната“ Армин Саркисян, водачът на листата Радослав Рибарски, вторият в нея – Атанас Славов и координаторът на ДСБ Димитър Чорбаджиев внесоха в Районната избирателна комисия документите за регистрацията на..

публикувано на 07.05.24 в 16:17
Ели Скорчева

Ели Скорчева ще получи Награда за цялостен принос в киното от фестивала "Златната липа"

Голямата актриса Ели Скорчева ще бъде голямата гост-звезда на тазгодишното издание на международния филмов фестивал "Златната липа" в Стара Загора. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора основателят и директор на фестивала Магдалена Ралчева...

публикувано на 07.05.24 в 15:42

Д-р Неделчо Тотев: Общинските болници нямат ресурс, за да откриват ТЕЛК комисии

Общинската болница в Чирпан не разкри ТЕЛК комисия в едномесечния срок, даден от здравното министерство на общинските здравни заведения. Целта на заповедта беше да се реши проблемът с дългото чакане на пациентите за освидетелстване.  „Гражданите..

публикувано на 07.05.24 в 15:29

Старозагорският куклен театър на фестивали през май

Старозагорският куклен театър ще участва през  следващата седмица  в три фестивала. На  8 май е участието в Сливен със спектакъла „Умници юнаци“ по приказките на Елин Пелин, реж. Красимир Господинов, който е част от програмата на XXVI Национален..

публикувано на 07.05.24 в 13:53

Отново пияни и дрогирани на пътя

Осем водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол и двама дрогирани са установили полицаите за седмица в Старозагорско.  Над 4 300 са проверените превозни средства в рамките на провелата се специализирана полицейска операция за спазване на..

публикувано на 07.05.24 в 13:50