Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорна памет

Кой е "Старопланинският Орфей" Стефан Пенчев?

Смята се, че той е първият гъдулар, записан на грамофонна плоча.

4
Стефан Пенчев с изработените от него гъдулки.
Снимка: Държавен архив - Габрово

Изминаха се 130 г. от рождението на самобитния народен певец и гъдулар Стефан Георгиев Пенчев, известен като Стефан Бойновски от с. Бойновци, Габровско. Над седем десетилетия неговата музика звучи не само в родното му село и Габровския край, но и в много европейски градове. Смята се, че той е един от първите изпълнители на гъдулка, записан на грамофонна плоча.

Държавният архив в Габрово съхранява всички архивни документи на Стефан Бойновски, дарени от неговата дъщеря Минка Стефанова Цвяткова през 1987 г., обособени в личен фонд на негово име.

Биографични данни за живота и дейността на самобитния музикант разказа за Радио Стара Загора - Венета Георгиева, гл. експерт в Държавен архив - Габрово:

"Стефан Бойновски е роден на 15 юни 1892 г. в с. Бойновци, Габровско в бедното семейство на Георги Пенчев – прочут гайдар и Мария Колева. След като баща му си отива от този свят твърде рано, невръстният Стефан се захваща с тежкия и непосилен за едно дете труд на нивата. Получава като подарък една гъдулка от Мянко Иванов Мянков, на която започва да се упражнява. На 9-годишна възраст сам изработва първия си музикален инструмент. Със своята гъдулка започва да свири и пее по сватби, седенки и събори. След казармата Стефан Бойновски участва в Междусъюзническата война (1913 г.) и в Първата световна война. През 1916 г. е тежко ранен в дясната ръка. След войната работи като строител, колар, дърводелец и същевременно продължава да свири и пее.

Грамофонна плоча от колекцията на проф. Иван Иванов, личен архив.

Стефан Боновски прави първите си записи за грамофонна плоча в София през 1929 г., след като към него проявяват интерес двама предприемачи от софийската фирма „Мартинов – Обретенов“, които решават да търгуват и произвеждат грамофонни плочи. Свързват се с него чрез габровските си посредници Ради Точиларов и Христо Цонев. Сред записаните произведения са: „Рано ранила Грозданка“, „Извеждане на булката“, „Кирчо на чардак стоеше“ и др. През 1932 г. Симеон Петров – търговец на грамофонни плочи в Париж предлага на народния талант да направи записи на 24 грамофонни плочи. Година по-късно следват записи в Прага, Виена, Берлин. Завръща се в родното село и продължава работата си като строител и майстор на каруци. Музиката и песента на твореца продължава да се носи по села и градове по различни поводи за радост на всички.

По време на Втората световна война творчеството на прочутия гъдулар секва. След 9 септемви 1944 г. музиката на Стефан Бойновски получава високо обществено признание. През 1960 г. в Габрово идват Филип Кутев и Живка Клинкова, които записват няколко песни от музиканта. Същата година е поканен да свири в зала "България". „Пях така, както не съм пял в живота си“ спомня си народният певец, описан в биографичен очерк за от Цв. Костов (1976). През следващите години записва и в Радио София. Участва във филма "Трите приятелки" и в много фестивали и надпявания, от които получава грамоти и отличия. Журналистът Стоян Белчев го нарича „Старопланинския Орфей“ в статията си във в. „Балканско знаме“ през 1984 г. Стефан Пенчев умира на 23 януари 1980 г. в родното с. Бойновци, но творчеството му остава дълбоко в сърцата на хората".

Разговора с експерта от Държавен архив - Габрово и музика на Стефан Пенчев можете да чуете от звуковия файл.

Звукозаписите от грамофонни плочи са предоставени на Радио Стара Загора от личните колекции на проф. Иван Танев Иванов от Стара Загора и Ив Моро от Канада.
По публикацията работи: Мирослав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Приключенците на франкофонския театър с поредна изява на международна сцена

Театралната франкофонска трупа от ученици се завърна от поредния фестивал във Франция . Участниците бяха в Сан-Мало, Франция и в Пардубице, Чехия. - международни театрални ученически франкофонски фестивали. Групата ентусиасти се състои от седем ученици от..

публикувано на 15.05.24 в 15:10

Операта "Норма" на Винченцо Белини с премиера на Старозагорската опера

Операта „Норма“ от Винченцо Белини е новата премиера, която Старозагорската опера ще представи на своите почитатели на 16 и 17 май.  „Норма” ще блесне в пищна постановка в класическата традиция, заяви на пресконференция директорът на операта Огнян..

публикувано на 15.05.24 в 14:53

Книга за създаването на Третата Българска държава представят утре вечер в Казанлък

Монографията на един от най-големите български историци професор Милко Палангурски „Съграждането на модерна България. Нотабилите, Констутицията и князът“, ще бъде представена утре вечер от 17.30 часа в Литературно-художествен музей "Чудомир" в..

публикувано на 15.05.24 в 13:30

Връчиха наградите на националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов“

Кръстьо Раленков е носител на голямата награда от Десетия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“, организиран от община Сливен. На церемония снощи кметът на общината Стефан Радев връчи на поета плакет, диплом и парична премия в размер на 1500..

публикувано на 15.05.24 в 13:18

Златни успехи донесе ансамбъл "Зорница" в Стара Загора

С четири златни медала и грамоти се завърна старозагорският Ансамбъл за народни песни и танци „Зорница“ при Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“.  Отличията бяха извоювани на един от най-дългогодишните конкурси в страната, на името на гъдуларя..

публикувано на 15.05.24 в 11:25

Катя Кремзер се изповядва в стихове

Катя Кремзер е от онези лъчезарни жени, които остават белег в съзнанието . От дете живее с музика в душата и подрежда думите в поетични броеници. Словата й облагородяват. Стиховете й носят мъдростта на природните и житейските сезони. Родена е в София...

публикувано на 12.05.24 в 16:40
Валентин Дончевски

"Графика" нова самостоятелна изложба на Валентин Дончевски

Днес, от 18.00 часа, в зала "Лубор Байер" дружеството на Съюза на българските художници в Стара Загора представя самостоятелната изложба "Графика" на Валентин Дончевски. Художникът с китара и поетично перо е подредил 81 творби, създадени през последната..

публикувано на 10.05.24 в 15:33

Детски интеракатвин център в реновираната къща-музей "Хаджи Димитър"

Детски интерактивен център очаква малките посетители в реставрираната къща-музей "Хаджи Димитър", в Сливен. Официалното откриване е тази вечер, от 17 ч., а събитието е част от програмата, посветена на 184 годишнината от рождението на воеводата...

публикувано на 10.05.24 в 14:04

Мащерката - герой в картините и стиховете на Антон Антонов

Днес, от 18.00 часа, в залата за временни експозиции на Художествена галерия - Стара Загора представят самостоятелната изложба "Мащерка" на Антон Антонов. 39 са включените живописни творби, които почитателите на изобразителното изкуство и гостите на Стара..

публикувано на 09.05.24 в 16:55

На разходка в Античността и Средновековието канят в Стара Загора през май

На 18 и на 19 май  граждани и гости на Стара Загора ще имат уникалния шанс да надзърнат във времената, в които градът ни е носел името Августа Траяна и да се разходят и в средновековния Боруй.   Жители и гости на Града на липите ще имат възможност да..

публикувано на 08.05.24 в 09:15