Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Наталия Киселова: Референдумът на "Има такъв народ" е на ръба на Конституцията

Снимка: БГНЕС

"Отлагането на разпускането на парламента до 3 февруари не нарушава Конституцията на страната, тъй като в нея не се посочва конкретен срок за това действие. В този смисъл действията на президента Румен Радев са правомерни." Това заяви в интервю за Радио Стара Загора специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова. По повод разтеглените във времето консултации между държавния глава и партиите, с които ще бъде запомнен отиващият си парламент, тя посочи, че те са осигурили достатъчно време на политическите сили, за да намерят решение на липсата на редовно управление. Специалистът коментира, че по-важно от формирането на кабинет е формулирането на ясна и категорична програма, по която то да действа. 

Доц. Киселова обърна внимание и на намеренията на „Възраждане“ и „Има такъв народ“ да инициират допитвания до българските граждани. Тя обясни, че в искането на формацията на Костадин Костадинов на практика се съдържат два въпроса. По отношение на формулировката, възприета от инициативния комитет на Слави Трифонов, свързана с промяната на формата на управление, Наталия Киселова отбеляза, че тя е на ръба на Конституцията.

Експертът по конституционно право коментира и евентуалния развой на делото, което Конституционният съд образува по искане на БСП и "Възраждане", касаещо решението на парламента за доставка на оръжия от България за Украйна. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Смениха заместник кмет на Чирпан

Със своя заповед кметът на община Чирпан освободи зам.-кмета Румен Тунанов. Това се наложи след заявени лични причини от Тунанов, уточняват от общинския пресцентър. На позицията ще бъде назначена от 6 юни т.г. Светла Дончева - досегашен директор на..

публикувано на 27.05.24 в 12:33
Отец Иван Янков

Църквата на отец Иван Янков в Сливен отново е ограбена

Църквата на познатия от протестите срещу избора на нов Сливенски владика отец Иван Янков в квартал "Речица" бе осквернена и ограбена за пореден четвърти път. Крадците са влезли през прозореца на храма и са взели суми събирани от дарения. Той коментира, че..

публикувано на 27.05.24 в 12:31

Старозaгорец шофира с 4,29 промила алкохол

Мъж от Стара Загора самокатастрофира и се оказа, че е с почти рекордните 4.29 промила алкохол. Мъжът е на 59 години, а инцидентът с него е станал в Тополовград, информират от ОД на МВР-  Хасково.   От полицията обясниха, че автопатрул е..

публикувано на 27.05.24 в 10:41

Пострадал при катастрофа посегна на спешен медик в Димитровград

48-годишен шофьор е арестуван в Димитровград за причинена телесна повреда, съобщиха от ОД на МВР Хасково. Случаят е от 22 май. Мъжът от с. Добрич е посегнал на дежурен лекар, когато тя е посетила произшествие, в което задържаният е бил участник...

публикувано на 27.05.24 в 10:38

Обновяват изцяло кв. „Три чучура-юг“ в Стара Загора

Започна вторият етап от проекта за реконструкция на старозагорския квартал „Три чучура-юг“, който е на стойност 3.1 млн. лева. Това съобщи зам.-кметът арх. Мартин Паскалев, който заедно с главния архитект Николай Василев и с още експерти от Община..

публикувано на 27.05.24 в 10:09

Над 600 нови работни места за бъдещ енергиен проект обявиха в Гълъбово

630 нови работни места ще бъдат разкрити в община Гълъбово във връзка с нов енергиен проект. Това потвърди за Радио Стара Загора заместник кметът Пламен Бараков.  Търсят се висококфалифицирани специалисти – машинни и електроинженери, химици,експерти..

публикувано на 27.05.24 в 08:35

Община Казанлък спечели финансиране по шест проекта

Община Казанлък спечели финансиране по шест проекта в Националната кампания „Чиста околна среда – 2024г.“ на Министерството на околната среда и водите и Държавното предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС)..

публикувано на 27.05.24 в 08:34
СНИМКА: Стоян Радев

В понеделник Сливен посреща новоизбраният митрополит Арсений

Новоизбраният Сливенски митрополит Арсений утре ще бъде тържествено посрещнат в епархията. Сливенското духовенство и миряни първо ще го посрещнат в храма „Света Троица" в село Крушаре в 16.00 часа, съобщи секретаря на митрополията Иван Млечков. На..

публикувано на 26.05.24 в 16:36

Епископ Арсений е новият Сливенски митрополит

С ветият синод на Българската православна църква избра Знеполския епископ Арсений за нов Сливенски митрополит. Той получи гласовете на 7 от духовниците. За Арсений гласуваха Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий,..

публикувано на 26.05.24 в 12:49

Ямбол показва резултатите от 140-годишни проучвания на археологическите си обекти

Резултатите от 140-годишните проучвания на археологически обекти в Ямбол вече са достъпни онлайн на сайта на Регионалния исторически музей - информира ръководството му. „Издирване на археологически обекти в област Ямбол“ е дисертацията на археолога от..

публикувано на 26.05.24 в 09:26