Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жертви на домашно насилие настояват за незабавни законодателни промени

Снимка: архив

Вече второ поред Народно събрание не приема промените в Закона за защита от домашното насилие. Според една от жертвите, преживели насилие – Олга Клисурова обаче, те трябва да се приемат възможно най-скоро. По думите й в сегашния си вид Законът защитава насилниците. Те се чувстват безнаказани и от там идва тяхната сила.

Според нея заложените промени, предложени и обединени от различни организации ще осигурят по-голямо чувство за сигурност у жертвите. Олга Клисурова смята, че те в момента не се чувстват защитени.

Освен Законът, трябва да се промени и начинът, по който работят институциите, занимаващи се с тези случаи. Те трябва да са по-координирани и хората, преживели насилие трябва да могат да разчитат на тях денонощно и през почивните дни. Също така, информацията за това какви са стъпките, по които трябва да тръгне жертва, избягала от насилника си, би следвало да е лесно достъпна. Трябва да се води разяснителна кампания. По тази причина тя изразява надеждата си, че някой ще помисли за вкарването на тази тема в училище. Компетентни органи да разясняват на децата в гимназиален етап, ако попаднат в такава ситуация какво да направят и към кого да се обърнат.

Като първа стъпка обаче, за по-голяма защита на жертвите, преживели домашно насилие е важно спешно да се приемат промените в Закона за защита от домашното насилие, защото в мометна случаите зачестяват и насилието ескалира, а и често се стига до фатален край, заключи Олга Клисурова. 

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл. БНР подкасти:

Още от категорията

Снимка: Община Стара Загора

Община Стара Загора започна кампания „Осинови (си) обич“

Община Стара Загора започна кампания „Осинови (си) обич“, насочена към намирането на дом за всяко куче, обитател на Приюта за безстопанствени животни, информират от пресцентъра на община Стара Загора. Първото събитие, което минава под мотото на..

публикувано на 01.04.23 в 16:06
Община Сливен

В област Сливен по график се предават изборните книжа и материали

В Сливенска област по график се предават изборните книжа и материали. Заедно с тях се разпределят и окомплектованите мобилни устройства за видеонаблюдение. В изборният ден в секционните избирателни комисии ще работят 2432 души, от които ще зависи..

публикувано на 01.04.23 в 15:35

50-годишна жена загина при трудова злополука в ТЕЦ "Брикел"

50-годишна работничка в брикетната фабрика на ТЕЦ "Брикел" край Гълъбово е загинала при трудова злополука на 31-ви март рано сутринта. Тя е била на нощна смяна, когато косата или част от дрехата ѝ попаднали в машината. Разследва се дали в инцидента е..

публикувано на 01.04.23 в 13:11

ЦИК: Хартиена бюлетина трябва да бъде сгъвана два пъти

Централната избирателна комисия даде препоръчителни указания как да се сгъват хартиените и  машинните бюлетини преди да бъдат пуснати в прозрачните урни за да се запази тайната на вота в утрешния изборен ден.  Хората, които гласуват с хартиена бюлетина,..

публикувано на 01.04.23 в 11:51

Ден преди изборите е време за размисъл

Заради предсрочните парламентарните избори утре, днешният 1 април е Ден за размисъл.  Забранени са предизборните послания и политическата агитация както днес, така и в самия ден на вота, а също и оповестяването на социологически проучвания за..

публикувано на 01.04.23 в 09:21

Започна ремонт на квартал "Три чучура - юг" в Стара Загора

От 31 март стартира първият етап на изпълнението на проект  “Реконструкция, благоустрояване и подобряване физическата среда на кв. Три чучура - юг, гр. Стара Загора”, информират от общинския пресцентър. Дейностите обхващат ремонт на всички..

публикувано на 31.03.23 в 18:42

Задържаха бус с мигранти след като аварира край Ямбол

Бус с русенска регистрация, превозващ 25 нелегални мигранти, е аварирал на входа на Ямбол. Задържаните са млади мъже в добро здравословно състояние.  Бусът е бил на пътя за село Чарган с пуснати аварийни светлини, а в близост до него са открити..

публикувано на 31.03.23 в 16:49

Още две фигури от неолита ще бъдат поставени в Стара Загора

Пластики на още две праисторически фигурки от Музей „Неолитни жилища“ ще бъдат поставени в Стара Загора.  „Вече сме избрали кои да бъдат те, предстои да бъдат изработени репликите и да изберем място, където да ги монтираме“, съобщи Маргарита..

публикувано на 31.03.23 в 16:00

Едва четирима са младите попълнения сред личните лекари в Стара Загора, по един - в Казанлък и Раднево

Близо 4 000 са общопрактикуващите лекари в страната и средната им възраст е 60 години, по информация на Националното сдружение на ОПЛ в България.  Средствата, които се заделят като бюджет за първичната помощ, са 5 пъти по-малко от средните за..

обновено на 31.03.23 в 15:42
Община Стара Загора

От 5 април отново очакват кандидати по проект на програма LIFE

На 5 април, на сайта на Община Стара Загора, ще бъде публикувана втората покана за кандидатстване по Основната фаза на проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" LIFE17 IPE/BG/000012 - LIFE IP CLEAN..

публикувано на 31.03.23 в 15:42