Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проектът за реконструкция на ВиК мрежата в региона ще приключи в срок, уверяват от дружеството

В срок ще приключи мащабният проект на "ВиК"- Стара Загора за подмяна на водопроводната и канализационна мрежа, който обхваща Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево. Това увериха от ръководството на дружеството на проведена днес информационна среща. 

Строителните дейности по проекта започнаха преди година и трябва да приключат до края на 2023 година.    

Мащабният проект, финансиран по ОП „Околна среда“ 2014-2020, е на стойност почти 122 млн. лв, от които над 76 млн. безвъзмездно финансиране от Кохезионния фонд, 13,5 млн. лв е националното съфинасиране от бюджета и 12 млн. лв е собственото финансиране от бенефициента  "ВиК"- Стара Загора. 

Целите на проекта са няколко, но основните са подмяна на старите водопроводни и канализационни тръби и изграждане на нови колектори, което трябва да доведе до значително по-малко загуби на питейна вода и подобряване качеството на ВиК услугите. Проектът е разделен на 12 обекта в 4 агломерации - Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево.

Най-много са дейностите в  Стара Загора. "Това е най-голямата агломерация по проекта с най-важните обекти", заяви инж. Андон Тонев, координатор на проекта. Той уточни, че Стара Загора условно е обособен на 2 части – южна и северна. По обект 1 или на юг от бул. "Цар Симеон Велики", се работи както по водопроводната, така и по канализационната мрежа.  Реконструкцията на главния колектор по ул. "Ген. Гурко" е основната задача на този обект, защото чрез нея трябва да се подобри отводняването в южната част на града и бул "Славянски".

Успоредно с това вървят и дейностите по обект 2, който засяга кварталите, северно от бул. "Цар Симеон Велики". Инж. Тонев призна, че по него строителството е по-бавно и се налагат промени. Там се подменят 30 км. водопроводна мрежа, а трудността идва от това, че трасетата попадат в археологическия резерват "Августа Траяна". По канализацията е изпълнено трасето на Дъждовния колектор южно от МОЛ Галерия. 

От ВиК отчетоха, че в значително по-напреднали фази е изпълнението на проекта в останалите 3 общини. В Чирпан и двата обекта по проекта са завършени. В Раднево се подменя магистрален водопровод и предвиденото трасе е изпълнено на 70% . Там е приключила и подмяната на 4 км. водопровод, който е част от водоснабдителната система, захранваща Раднево и Гълъбово. 

В Казанлък реконструкцията на водопроводната и канализационната мрежа в градската част е завършена на 70% и се очаква да започне асфалтиране през месец март. Кметът на общината Галина Стоянова, която присъства на срещата, постави  ултиматум на "ВиК" до края на април да приключат с всички строителни дейности в централната градска част заради предстоящия Празник на розата, който тази година ще се отбележи за 120-и път.

От информационната среща стана ясно, че улиците, при които има над 50% нарушение на асфалтовото покритие заради проекта, ще се възстановяват цялостно от ВиК. Там, където процентите са по-малко, ВиК ще възстановява по проекта само нарушените участъци, а общините решават дали да извършат пълно преасфалтиране с техни средства. Възстановяването на тротоарите също е задължение на ВиК и е предвидено в проекта.  

Още по темата можете да чуете от координатора на проекта Андон Тонев в звуковия файл:


 Още от категорията

Снимка: Община Стара Загора

Община Стара Загора започна кампания „Осинови (си) обич“

Община Стара Загора започна кампания „Осинови (си) обич“, насочена към намирането на дом за всяко куче, обитател на Приюта за безстопанствени животни, информират от пресцентъра на община Стара Загора. Първото събитие, което минава под мотото на..

публикувано на 01.04.23 в 16:06
Община Сливен

В област Сливен по график се предават изборните книжа и материали

В Сливенска област по график се предават изборните книжа и материали. Заедно с тях се разпределят и окомплектованите мобилни устройства за видеонаблюдение. В изборният ден в секционните избирателни комисии ще работят 2432 души, от които ще зависи..

публикувано на 01.04.23 в 15:35

50-годишна жена загина при трудова злополука в ТЕЦ "Брикел"

50-годишна работничка в брикетната фабрика на ТЕЦ "Брикел" край Гълъбово е загинала при трудова злополука на 31-ви март рано сутринта. Тя е била на нощна смяна, когато косата или част от дрехата ѝ попаднали в машината. Разследва се дали в инцидента е..

публикувано на 01.04.23 в 13:11

ЦИК: Хартиена бюлетина трябва да бъде сгъвана два пъти

Централната избирателна комисия даде препоръчителни указания как да се сгъват хартиените и  машинните бюлетини преди да бъдат пуснати в прозрачните урни за да се запази тайната на вота в утрешния изборен ден.  Хората, които гласуват с хартиена бюлетина,..

публикувано на 01.04.23 в 11:51

Ден преди изборите е време за размисъл

Заради предсрочните парламентарните избори утре, днешният 1 април е Ден за размисъл.  Забранени са предизборните послания и политическата агитация както днес, така и в самия ден на вота, а също и оповестяването на социологически проучвания за..

публикувано на 01.04.23 в 09:21

Започна ремонт на квартал "Три чучура - юг" в Стара Загора

От 31 март стартира първият етап на изпълнението на проект  “Реконструкция, благоустрояване и подобряване физическата среда на кв. Три чучура - юг, гр. Стара Загора”, информират от общинския пресцентър. Дейностите обхващат ремонт на всички..

публикувано на 31.03.23 в 18:42

Задържаха бус с мигранти след като аварира край Ямбол

Бус с русенска регистрация, превозващ 25 нелегални мигранти, е аварирал на входа на Ямбол. Задържаните са млади мъже в добро здравословно състояние.  Бусът е бил на пътя за село Чарган с пуснати аварийни светлини, а в близост до него са открити..

публикувано на 31.03.23 в 16:49

Още две фигури от неолита ще бъдат поставени в Стара Загора

Пластики на още две праисторически фигурки от Музей „Неолитни жилища“ ще бъдат поставени в Стара Загора.  „Вече сме избрали кои да бъдат те, предстои да бъдат изработени репликите и да изберем място, където да ги монтираме“, съобщи Маргарита..

публикувано на 31.03.23 в 16:00

Едва четирима са младите попълнения сред личните лекари в Стара Загора, по един - в Казанлък и Раднево

Близо 4 000 са общопрактикуващите лекари в страната и средната им възраст е 60 години, по информация на Националното сдружение на ОПЛ в България.  Средствата, които се заделят като бюджет за първичната помощ, са 5 пъти по-малко от средните за..

обновено на 31.03.23 в 15:42
Община Стара Загора

От 5 април отново очакват кандидати по проект на програма LIFE

На 5 април, на сайта на Община Стара Загора, ще бъде публикувана втората покана за кандидатстване по Основната фаза на проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" LIFE17 IPE/BG/000012 - LIFE IP CLEAN..

публикувано на 31.03.23 в 15:42