Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още веднъж за един от съвременните строители на Стара Загора

2
Снимка: интернет

На този ден през 1852 г. в Ески Загра  в семейството на търговец се  родил изтъкнатият старозагорец Атанас Трифонов Илиев. Бащата дал солидно образование на сина си – минал през всички степени на образование в родния град, учил в Пловдив, Прага, Табор и Белград. „Получил солидна обща култура, има широки интереси в областта на историята на родното си място още от антични времена, етнограф, нумизмат, щом се върнал от странство започнал да учи децата в родния си град. После даскалувал в Търново и Габрово, след бягството от пълчищата на сюлеймановата армия, разорила града. След Освобождението е член на Народната партия и участва  като старозагорски представител в Учредителното събрание в Търново през 1879 г., в Петото Велико народно събрание и в 15-тото обикновено събрание.“, представя видния старозагорец Петьо Мирчев, уредник в отдел „Възраждане“ в Регионалния исторически музей.

  Като член на старозагорския революционен комитет, бил против избухването на Старозагорското въстание през 1875. , защото смятал, че населението не е добре подготвено и това ще предизвика репресии от страна на турците. Въпреки това бил арестуван и затворен до началото на 1876 г. Нямал право да учителства в Ески Загра, защото бил считан от местната власт за размирник, затова  заминава за Цариград. Тук се запознава с Иван Вазов, с когото имат дългогодишна кореспонденция.

 Участва активно в изграждането на институциите в новоизграждащата се Стара Загора и в други градове на Източна Румелия. Бил префект на Стара Загора от 1884 -1885,  окръжен управител в Шумен през следващите две години, бил директор на Девическото училище в София, на тази длъжност е назначен на два пъти в Девическата гимназия на Анастасия Тошева от 1892 до 1900 г. и 1903 до 1906, член на Висшия учебен съвет при Министерството на Народното просвещение  и началник на училищния отдел на Българската екзархия 1900 – 1903 Г.  

  „Като журналист, след Освобождението пише своите интересни истории в рубриката „Из историята на града Стара Загора“ на в. „Старозагорски глас“ , и макар да не се подписва под тях – неговите приятели знаели, кой ги пише. Разказвал спомените и легендите, предадени му от стари българи и турци, завърнали се в Стара Загора. Незнайно как, имал достъп до по-стари и по-нови  исторически източници, дори до някои, свързани с античното минало на града. Бил сътрудник и на други печатни издания“, продължава  разказа за дейността му Петьо Мирчев. Издавал много учебни помагала.

  Станал част от младия и ентусиазиран елит на възродената от пепелищата и руините Стара Загора – негови приятели и съмишленици били Димитър Наумов и Нестор Марков. С тях почват да убеждават завърналите се жители - българи и турци да се откажат от имотите и земите си срещу замяна с други парцели, за да бъде разработен нов, модерен градоустройствен план на града от чешкия строителен техник Любор Баер.  Освен с него, става близък приятел и с историка Константин Иречек. През 1880 г. го развежда при посещението му във възродения град и му показва доста внушителните останки от някогашната Августа Траяна в двора на тогавашното градско управление.

 „ Благодарение на Атанас Илиев, някои от основните улици в града, получават имената си, които са приети от тогавашния Общински съвет през 1909 г. , и ги носят и до днес – като Боруйград,  Августа Траяна, Захари Княжески“, завършва разказа за големия старозагорец – патриот, общественик и  политик  Атанас Илиев, историкът Петьо Мирчев.

 Чуйте цялото интервю с историка Петьо Мирчев в звуковия файл.



   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Всяко второ лице е засегнато от някаква форма на тревожност или има близък, който страда от нея

Психологът Даниел Троев представи своята първа книга, озаглавена "Отвъд тревожността", като резултат от години на работа с хора, страдащи от тревожност, паник атаки и емоционални притеснения. В интервю за Радио Стара Загора, Троев споделя, че..

публикувано на 11.05.24 в 10:58
Динко Цвятков , Моника и Даная Илиеви

СУ „Иван Вазов“ е едно от първите училища в община Стара Загора, което минава изцяло на разделно събиране

СУ „Иван Вазов“ е едно от първите училища в община Стара Загора, което минава изцяло на разделно събиране на отпадъците и за целта ще бъдат поставени необходимите контейнери. Това каза за Радио Стара Загора директорът на училището Динко Цвятков. Вчера..

публикувано на 09.05.24 в 16:15

Всички пътища за бесарабските българи водят към България

  Жана Суслина е бесарабска българка, която много пъти е идвала в България и всеки път открива по нов и различен начин прародината на дедите си. При случайната ни среща в Ямбол, разбирам, че идва за втори път в града на Диана, а брат й и дъщеря й живеят в..

публикувано на 11.05.24 в 06:30
Ръкополагането на В. Левски в йеродяконски сан - стенопис на храма

На Великден Васил Левски отрязва дяконските си коси

След шест години послушничество при вуйчо си хаджи Василий Васил Иванов Кунчев е постриган и въведен в монашество в сопотския манастир „Свети Спас” на 7/19 декември 1858 г. Той доброволно приема за цял живот трите религиозни обета: за бедност,..

публикувано на 06.05.24 в 13:39

Гергана Микова и Георги Гьоков за живота, празника и змея, който са победили

Навръх Гергьовден имен ден празнуват хиляди българи.  Сред тях са и нашите двама именици, които "срещаме"  в блиц интервю в ефира на Радио Стара Загора. Тя се казва Гергана Микова. Наша колега журналист, била е и областен управител на Област Стара Загора...

публикувано на 06.05.24 в 08:10

Християнски ценности в семейството

Великден е - християнските семейства смирено честват Възкресение Христово. Днешният ден поражда много въпроси у децата за смъртта,  връщането към живота, грехът, покаянието, прошката. И на всички тях ние, като родители се опитваме да дадем разумен..

публикувано на 05.05.24 в 08:44

Деца помагат на църквата в Хасково

Деца подредиха изложба в Хасково. Картините им са на икони и ще бъдат разпродадени, а събраните средства ще бъдат дарени за новостроящата се църква в хасковския жк „Орфей“. Творбите им са църковна живопис. Младите художници за първи път пробват четките..

публикувано на 03.05.24 в 11:43

Силвина Златарова: Да се докоснеш до енергията на Шаолин

Две седмици в Китай и над 30 000 км, от които шест полета със самолет. Над сто проверки на багаж, скенери на лицето, отпечатъци от всички пръсти, запознанства, приключения и незабравими спомени, така описва престоя си в Китай Силвина Златарова от Радио..

публикувано на 02.05.24 в 13:37

Извънкласни дейности в помощ на деца и родители

Както в миналото, така и днес, учениците имат все същата нужда от вдъхновение в учебната среда, без да се налага да са в клас. В този случай на помощ идва добрият пример на извънкласните дейности.  По темата разговаряме с Атанас Дянков - баща на две..

публикувано на 30.04.24 в 17:35

И преди 100 лета времето до Великден е време за Добро и благотворителност

Коледа, Благовещение, Възкресение, Гергьовден – независимо от това колко трудно се е живеело по тези географски ширини, век назад в Стара Загора  големите християнски празници  са били свързани винаги с благотворителна и добротворна дейност.   Следите..

публикувано на 29.04.24 в 09:15