Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изложба за Васил Левски гостува в в Исторически музей- Димитровград

На 18 февруари 2023 г. се навършват 150 г. от обесването на Васил Левски. По този повод в Исторически музей-Димитровград гостува фото-документалната изложба на Национален музей „Васил Левски“ - Карлово „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството”.

Експозицията ще бъде открита на 6 февруари в Изложбената зала на музея и ще остане до 9 март.

Изложбата е подходяща за провеждане на уроци и беседи за живота и делото на Васил Левски, добавят организаторите.

Изложбата представя живота на Васил Левски, революционната му дейност и изграждането на Вътрешната революционна организация, провала през есента на 1872 г. и гибелта на Апостола, жертвал се в името на Отечеството и неговата свобода. Проследени са всички важни моменти от живота на Левски, родното място и семейната среда като първоизточници на неговото родолюбие и демократизъм преди всички по-сетнешни влияния на европейската революционна и политическа практика. Включени са оригиналните снимки на В. Левски, снимки на негови близки, на родното Карлово, на други селища, свързани с революционната му дейност, факсимилета на негови писма, документи на революционната организация и БРЦК, снимки на дейци на Вътрешната революционна организация, на ръководителите на българското националноосвободително движение - Раковски, Каравелов, Ботев. Представени са и репродукции на едни от най-популярните произведения на изобразителното изкуство и монументални паметници, посветени на Апостола.


Още от категорията

Болярово ще подпомага лекарските практики в общината

Община Болярово ще осигурява от собствения си бюджет по 300 лв. на месец на медицинските фелдшери към лекарските практики в Болярово, Мамарчево, Воден и Стефан Караджово, съобщиха от общинския пресцентър. Предложението на кмета Христо Христов за това беше..

публикувано на 30.03.23 в 18:14

Катастрофа на магистрала "Тракия" на 165 км

Временно движението при км 165 на  АМ „Тракия“ в посока Бургас се осъществява само в активната лента поради пътнотранспортно произшествие, информират от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се регулира от  "Пътна полиция".​

публикувано на 30.03.23 в 16:38

Ученици от Сливен и Нова Загора са подали сигнал за бомба

Ученици от Сливен и Нова Загора са подали сигнал заложени взривни устройства в учебните им заведения. Ученик от 7 клас в Сливен и четири петокласнички от Нова Загора са инициаторите на бомбените заплахи, съобщиха от Областната дирекция на МВР...

публикувано на 30.03.23 в 16:34

Дават терен за изграждане на хеликоптерна площадка на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“

Старозагорските общински съветници подкрепиха предложението за даване на терен за изграждане на хеликоптерна площадка на Университетската болница "Проф. д-р Стоян Киркович".  Това решение идва след искането от зам.-министъра на здравеопазването за..

публикувано на 30.03.23 в 14:29

Трето издание на Лятна Музикална Академия в гр. Шипка

Фондация „Академия Роза“ официално стартира приема на ученици за организираната от нея трета поредна лятна музикална академия. Събитието ще се проведе по традиция между 8 и 17 август в гр. Шипка, където, в рамките на 10 дни, подбрани чрез конкурс деца от..

публикувано на 30.03.23 в 13:08

Сигнали за бомби в училища в община Стара Загора (ОБНОВЕНА)

Прокуратурата извършва проверки по получените заплашителни сигнали за поставени взривни устройства в учебни заведения в големите областни градове в страната, включително и в Стара Загора. На този етап няма как да бъдат..

обновено на 30.03.23 в 12:40

Районна прокуратура - Стара Загора запозна ученици с опасността от употребата на наркотици

Прокурори от Районна прокуратура-Стара Загора изнесоха открит урок  пред ученици от 10 клас в ОУ „Васил Левски“ в гр. Стара Загора на тема  „Опасностите, които крие злоупотребата с наркотични вещества“. В него участваха прокурорите Ивелина..

публикувано на 30.03.23 в 12:32

Започва прием на заявления за регистрационен номер по избор

От днес започва прием на заявления за регистрационен номер по избор от СТ 8001 РТ до СТ 9000 РТ. В сектор „Пътна полиция“ гражданите могат да подават заявления за предоставяне на право за ползване на регистрационен номер за автомобил по избор от наличните в..

публикувано на 30.03.23 в 11:21
Ямбол

Десет основни училища в Ямбол са получили заплашителни съобщения

Десет училища в Ямбол са получили заплашителни съобщения. В учебните заведения не се провеждат занятия. Полицейското присъствие около тях е засилено. Заплахи вчера бяха пратени до 8 училища.

публикувано на 30.03.23 в 11:15
Снимки: Стоян Радев

Шестима са задържани при специализирана полицейска акция в област Сливен

Шест души са задържани при специализирана полицейска акция срещу битовата престъпност и купуването на гласове в Сливенска област днес. Трима са задържани в Сливен и трима в Нова Загора. Образувани са пет досъдебни производства.  От частен дом в..

публикувано на 30.03.23 в 11:08