Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора се готви да отбележи 150 години от гибелта на Васил Левски

Снимка: Кристина Русева

От следващата седмица община Стара Загора започват повсеместно събитията, посветени на 150 години от гибелта на Апостола на свободата. Тържественото отбелязване на годишнината е на 18-ти февруари с общоградски ритуал-поклонение  от 11.00 часа, организиран от  Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада и Старозагорската митрополия пред паметника на Васил Левски.  По-рано ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на Дякон Игнатий от старозагорското свещеничество. Възпитаниците на СУ „Васил Левски“, чийто патрон е Дякона ще изнесат рецитал в памет на живота и делото му. Водещ на събитието ще бъде старозагорския поет Йордан Пеев. Във всяко училище и читалище ще се организират викторини, четения, беседи, изложби, състезания и дискусии за значението, живота и делото на най-великия българин Васил Левски.

  В ОУ „Кольо Ганчев“ в едноименния квартал в Стара Загора четвъртокалсниците ще четат стихове и творби за Дякона на втроколасниците, а третокласниците на първокласниците.  В читалищата и 8-те училища в селата на общината ще има четения и оформени кътове за Левски. В с. Преславен, в НЧ „Димитър Наумов“ проявите започват на 13-ти февруари с издигането на трибагреника с лика на Апостола на сградата му с размери 5 на 3 м., който ще остане до Националния празник на Р България – Трети март. В двора на църквата, на 17-ти февруари децата ще участват в състезание за редене на пъзел, който ще остане в рамка в читалището.  В с. Дълбоки децата от местното училище ще участват в състезанието „Лъвски скок“, съобщи Анелия Овчарова, главен експерт в отдел „Култура“ на общината.

   Заместник-директорът на СУ „Васил Левски“ в Стара Загора представи програмата на училището за юбилейното отбелязване на годишнината. Събитията започват с изложби във фоайетата на училището от понеделник, с рисунки на децата посветени на патрона на училището. По традиция почетен караул ще застане  пред барелефа на Апостола на входа на училището, а деца от 1-ви до 6-ти клас ще участват в рецитал по стихове за Дякона на общоградското отбелязване на годишнината. Екип от възпитаници на училището ще направи  анкета с ученици и учители за 150 думи от заветите му и ще попитат старозагорци „Кой е за тях Левски с една дума?“, след което ще направят обща снимка с определенията на хората за Апостола. Викторина и състезание „Лъвски скок“ са също част от проявите.  

 

Накрая ученици от 6“б“ клас с класна раководителка Даниела Дечкова отговориха с една дума кой за тях е Левски или с какво свързват името му:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Сливен

48 деца се натровиха в детска градина в Сливен

48 деца от детска градина „Елица" в Сливен са установени с хранително отравяне. Едно от децата е в Инфекциозно отделение, на вливки, но в стабилно състояние , съобщи директорът на детската градина Надя Стоянова. Информaцията е на коресподента ни Стоян..

публикувано на 10.05.24 в 19:07

Унищожиха стара граната в старозагорското село Памукчии

Стара ръчна граната е обезвредена в старозагорското село Памукчии, съобщават от пресцентъра на Министерство на отбраната. Специализиран екип от батальона за защита на силите, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора е..

публикувано на 10.05.24 в 16:35
ГПЧЕ

Национално състезание по френски език с първо издание в Стара Загора

Първото национално състезание по френски език – Франсиада , ще се проведе на 11-и май в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора. За участие са се записали 25 ученици от пет града , разпределени в три възрастови категории.  Самият изпит е в две части –..

публикувано на 10.05.24 в 16:19

"Крушата Рагаца" на Станислав Стратиев

Малките актьори в една от най – младите школи по актьорско майсторство в Стара Загора, DoT Theatre,  имат своите не една, а две премиери – на 12-и май от 17 и от 19 часа в Кукления театър . Постановката се нарича „Крушата Рагаца“, по повестта на..

публикувано на 10.05.24 в 16:10
Трудова борса срещна за втори път работодатели с енергетици в Стара Загора

Заплати между 2500 - 3500 лв. очакват съкратените енергетици от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3"

Заплащане между 2500 лв и 3500 лв. месечно очакват да получават първите съкратени енергетици от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3". Подобни нагласи засегнатите от енергийния преход са изразили в допитване, проведено от синдикалните организации. Това..

публикувано на 10.05.24 в 16:07

Защо има недостиг на кадри в туризма?

Необходими са законодателни промени и повече усилия от страна на туристическия бранш у нас, за да се задържат кадрите и да работят по специалността си. Това мнение изрази в ефира на Радио Стара Загора Антони Илиев, директор на Професионална гимназия..

публикувано на 10.05.24 в 16:00

Отборът на СУ "Железник" спечели общинския кръг на състезанието "Млад огнеборец"

Отборът на СУ „Железник“ стана победител в общинския кръг на традиционното състезание на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ – Стара Загора. Надпреварата, която се проведе на лекоатлетическата писта над стадион „Берое“ беше белязана от..

публикувано на 10.05.24 в 15:02
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

В училища с имена на старозагорски поети и писатели отбелязват 11 май

Ученици от пет старозагорски училище ще се включат в своеобразен поход по случай 11-и май - денят, в който православната църква почита Св. Св. Кирил и Методий. Учебните заведения носят имената на поети и писатели, родени в града. Изявени възпитаници..

публикувано на 10.05.24 в 15:01

Четиридневна работна седмица: експеримент или тренд

Все повече западният свят възприема модела на четиридневна работна седмица. Смята се, че подобна промяна води до по-добър баланс между заетостта в офиса и личния живот. На този фон обаче се чуват и противоречиви мнения, доколкото експерименталната мярка..

обновено на 10.05.24 в 13:44

Жена е с опасност за живота след катастрофа край село Могила

54-годишна жена е с опасност за живота след вчерашната катастрофа край старозагорското село Могила.  По първоначална информация инцидентът е възникнал между 2 леки автомобила около 15:15 часа на 9 май, управлявани от 55-годишен мъж и 32-годишен мъж...

публикувано на 10.05.24 в 13:36