Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стара Загора се готви да отбележи 150 години от гибелта на Васил Левски

Снимка: Кристина Русева

От следващата седмица община Стара Загора започват повсеместно събитията, посветени на 150 години от гибелта на Апостола на свободата. Тържественото отбелязване на годишнината е на 18-ти февруари с общоградски ритуал-поклонение  от 11.00 часа, организиран от  Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада и Старозагорската митрополия пред паметника на Васил Левски.  По-рано ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на Дякон Игнатий от старозагорското свещеничество. Възпитаниците на СУ „Васил Левски“, чийто патрон е Дякона ще изнесат рецитал в памет на живота и делото му. Водещ на събитието ще бъде старозагорския поет Йордан Пеев. Във всяко училище и читалище ще се организират викторини, четения, беседи, изложби, състезания и дискусии за значението, живота и делото на най-великия българин Васил Левски.

  В ОУ „Кольо Ганчев“ в едноименния квартал в Стара Загора четвъртокалсниците ще четат стихове и творби за Дякона на втроколасниците, а третокласниците на първокласниците.  В читалищата и 8-те училища в селата на общината ще има четения и оформени кътове за Левски. В с. Преславен, в НЧ „Димитър Наумов“ проявите започват на 13-ти февруари с издигането на трибагреника с лика на Апостола на сградата му с размери 5 на 3 м., който ще остане до Националния празник на Р България – Трети март. В двора на църквата, на 17-ти февруари децата ще участват в състезание за редене на пъзел, който ще остане в рамка в читалището.  В с. Дълбоки децата от местното училище ще участват в състезанието „Лъвски скок“, съобщи Анелия Овчарова, главен експерт в отдел „Култура“ на общината.

   Заместник-директорът на СУ „Васил Левски“ в Стара Загора представи програмата на училището за юбилейното отбелязване на годишнината. Събитията започват с изложби във фоайетата на училището от понеделник, с рисунки на децата посветени на патрона на училището. По традиция почетен караул ще застане  пред барелефа на Апостола на входа на училището, а деца от 1-ви до 6-ти клас ще участват в рецитал по стихове за Дякона на общоградското отбелязване на годишнината. Екип от възпитаници на училището ще направи  анкета с ученици и учители за 150 думи от заветите му и ще попитат старозагорци „Кой е за тях Левски с една дума?“, след което ще направят обща снимка с определенията на хората за Апостола. Викторина и състезание „Лъвски скок“ са също част от проявите.  

 

Накрая ученици от 6“б“ клас с класна раководителка Даниела Дечкова отговориха с една дума кой за тях е Левски или с какво свързват името му:


Още от категорията

Свиленград ще изключи светлините на Стария мост за да подкрепи Часът на Земята

  Община Свиленград ще изключи осветлението на Стария мост на Марица в подкрепа на инициативата  „Часът на Земята 2023: Общ дом. Общо бъдеще“. „Символът на града – 500-годишният каменен мост ще потъне в тъмнина за 1 час от 20,30 до 21,30 ч. тази..

публикувано на 25.03.23 в 10:25

Стотици проверени лица при мащабна полицейска операция в Старозагорска област

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, опазване на обществения ред, осигуряване на полицейско присъствие в уязвимите райони се провежда в област Стара Загора. Акцията стартира в ранните сутрешни часове. Извършват се..

публикувано на 24.03.23 в 18:26

Младежи събират дарения за нуждаещи се в Стара Загора

Започна петата кампания на Младежки общински съвет Стара Загора неречена „Дари, за да зарадваш“.  Идеята на Великденската инициатива е да се помогне на хората в нужда. Като се събират дарения за топъл обяд и хранителни пакети. "Призоваваме в..

публикувано на 24.03.23 в 17:02

Постоянен арест за задържаните при масовия бой в Казанлък

Окръжен съд – Стара Загора взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 42-годишната А. Е., непълнолетния й син К. К., на 16 години, 41-годишния С. Е., 22-годишния М. Ш. и 21-годишния С. Т. Петимата за задържани заради съучастие..

публикувано на 24.03.23 в 16:48

Дни на планинарското кино представя 9 документални ленти

За 20-ти път от 28-ми до 30-ти март  в Стара Загора ще гледаме избрани заглавия от Международния кинофестивал за планинарско, екстремно и приключенско кино. Общо 9 документални ленти ще бъдат представени в трите кино вечери - професионални ленти, заснети..

публикувано на 24.03.23 в 15:46

Кампания "Осинови си любов" организират в Стара Загора

Съвместна кампания „Осинови си любов“ на  Приюта за безстопанствени животни и Кучилище организира Община Стара Загора.  Кулминацията й ще се състои през месец май, каза зам.-кметът Радостин Танев и поясни, че се предвиждат дни на отворените врати...

публикувано на 24.03.23 в 15:37
Владимир Иванов

Представиха електронната платформа за наблюдение на цените на основните храни

Служебното правителство ще разработи Закон за надценките на храни и Закон за търговията с храни  и ще приеме Наредбата за проследимост на качеството и цените на храните, която ще е регистър за цени и документи по веригата. Това обявиха министрите..

публикувано на 24.03.23 в 15:35
Снимката е илюстративна

РИОСВ-Стара Загора :„Да сложим точка на замърсяването"

Екипът на РИОСВ- Стара Загора организира почистване на замърсени терени под мотото „Да сложим точка на замърсяването". На 25 март, събота, от иснпекцията канят старозагорсци,  които желаят да се присъединят към инициативата за почистване на замърсени..

публикувано на 24.03.23 в 15:11
Ирена Златева и Тихомир Петков от

Стара Загора вече има Кенчояд

С първия си Kенчояд се сдоби Стара Загора. Инициативата за поставянето му е на "Клуб за бъдеще"- Стара Загора.   Мястото за събиране на капачки вече е разпознаваемо от старозагорци, има интерес и това може само да ни радва, разказва Ирена Златева от..

публикувано на 24.03.23 в 14:00

Над 1000 кукери се събират на фестивала "Старци в Турия"

Кукерски и маскарадни групи от цялата страна се събират в събота за фестивала „Старци в Турия“. Събитието е и кулминацията на тазгодишните Чудомирови празници на община Павел баня.  Маскарадните игри започват в 10 часа на площада пред родната..

публикувано на 24.03.23 в 13:58