Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казусът "Кастамону": Какви са действията на община Казанлък

За чист въздух и близостта до водоизточника на града

Снимка: Nathan Dumlao, Unsplash

Казусът „Кастамону“ да не се политизира, призова кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Повод за думите й стана питане от общинския съветник от БСП Моника Динева, която отправи два въпроса към казанлъшкия кмет на предстоящата сесия на местния парламент: известно ли е на Община Казанлък, че отредената площадка за реализиране на инвестиционното намерение се намира на близо 500 метра от водоизточника на Казанлък и счита ли общината, че намерението на „Кастамону България“ представлява заплаха за замърсяване на околната среда и водите, предвид близостта на водоизточника до отредената за това площадка.

Кметът Стоянова разясни, че е отправила запитвания към две от отговорните за близостта до водоизточника институции- ВиК и „Басейнова дирекция“. „От водното дружество в Стара Загора отговориха, че когато първоначално е направена инвестицията,  от тях не е искано становище. От „Басейнова дирекция“ е поискано и те се мотивират защо са разрешили“, коментира Стоянова.

Кметът увери, че до средата на месец март ще бъдат поставени две станции, които ще измерват качеството на въздуха. Уредите ще бъдат закупени от община Казанлък и местния бизнес, ще бъдат поставени в Голямо Дряново и на язовир „Копринка“, ще отчитат в реално време, а данните от измерванията ще бъдат достъпни и за гражданите.

Подготвя се и независимо изследване на качеството на водата във водоизточника за града и на мястото, където „Басейнова дирекция“ е разрешила да се заустват водите след работата на „Кастамону“ по цеха за смоли, каза още Галина Стоянова.


Целият коментар по темата чуйте в прикачения файл.

Темата „Кастамону“ предизвика напрежение и недоволство сред жителите на Розовата долина. Само преди дни, десетки хора от региона протестираха за пореден път в Горно Сахране срещу бъдещо производство на формалин. Протестиращите отново настояха за чиста природа, както и да се опази наследството на региона.

До напрежението се стигна след като с решение по оценка на въздействие върху околната среда, издадено от директор на Екоинспекцията в Стара Загора, бе одобрено инвестиционно предложение за разширяване и модернизация на инсталацията за производство на смоли.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ямбол показва резултатите от 140-годишни проучвания на археологическите си обекти

Резултатите от 140-годишните проучвания на археологически обекти в Ямбол вече са достъпни онлайн на сайта на Регионалния исторически музей - информира ръководството му. „Издирване на археологически обекти в област Ямбол“ е дисертацията на археолога от..

публикувано на 26.05.24 в 09:26
Ангел Кунчев

Около 1300 са случаите на коклюш в България

Към момента случаите на коклюш в България са около 1300. Едва 100 от заразените са в болница, а нови смъртни случаи няма. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според Кунчев мерките, които бяха взети - за намаляване на..

публикувано на 25.05.24 в 16:27

Александър Райчев: Хибридни атаки подкопават доверието в институциите и манипулират общественото мнение

С развитието на технологиите, изкуствения интелект (AI) и неговите генеративни способности - фалшивите новини онлайн и хибридните атаки все повече се засилват в международен план. В контекста на изборите партиите у нас все още не са усвоили тънкостите на..

обновено на 25.05.24 в 14:47

Миряни ще протестират пред Светия синод срещу избора на Сливенски митрополит

Миряни от Сливенската епархия ще протестират срещу избора на Сливенски митрополит. Те се събират в 15.30 часа пред Светия синод в София. Протестиращите настояват изборите да бъдат касирани и не приемат за Сливенски владика сегашните кандидати достигнали..

публикувано на 25.05.24 в 12:25

Изтичат сроковете за подаване на заявления за гласуване с подвижна секция и по настоящ адрес

Изтича срокът за подаване на документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни. Документи могат да бъдат подавани и по електронен път, като в този случай не се изисква електронен подпис. До днес..

публикувано на 25.05.24 в 09:45
Община Сливен

Сливен е домакин на Международния фестивал „Приятелство без граници"

В Сливен днес започва ХХV Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници". Във фестивала ще се включат гости от Босна и Херцеговина, Полша, Румъния, Словакия, Сърбия и Турция.  Дефилето на участниците ще бъде от 17.00 часа. То ще..

публикувано на 25.05.24 в 09:37

Старозагорската продукция „Красива птичка с цвят зелен” триумфира с "Аскеер"

Първата съвместна продукция на Драматичен театър „Гео Милев” и Старозагорската опера „Красива птичка с цвят зелен” бе отличена с "Аскеер" за най-добро представление на официална церемония в театър "Българска армия" снощи. Спектакълът е философска приказка..

публикувано на 25.05.24 в 06:42

Прогноза за времето

В сутрешните часове на места в равнините и котловините ще се образува мъгла. През деня ще преобладава слънчево време. Около и след обяд над планинските райони в Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на..

публикувано на 25.05.24 в 06:37

Сливен отбеляза 24 май

В Сливен с празнично шествие от ученици, учители и граждани бе отбелязан 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, българската азбука просвета и култура. Многолюдното шествие завърши на централния площад пред паметника на „Хаджи Димитър", където бе..

публикувано на 24.05.24 в 17:10
Проход на републиката

Мотоциклетист загина при катастрофата в Прохода на Републиката

Мотоциклетист е загинал на място при катастрофата в Прохода на Републиката, съобщиха от полицията във Велико Търново. По първоначална информация в района на село Въглевци са се ударили турски тир и два мотоциклета.  Екипи на полицията отклоняват..

публикувано на 24.05.24 в 16:35