Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Данчов - иконописецът получил признанието да е сред най-приближените хора на Апостола

На 18 февруари България преклони глава за 150-ти път пред великото дело на Васил Левски. В памет на Апостола на българската свобода с поредица от материали Радио Стара Загора в партньорство с Министерството на културата ви разказва за живота и делото му, с които миналото на област Стара Загора е тясно свързана в този период. 

Няколко са обектите, които и днес напомнят за пребиваването на Апостола в Ески Заара и околията - реплика на Метоха, в който  е живял, Светиниколско училище, където е учил, стенопис на северната стена на храм „Свети Димитър“, улица в центъра на града, която носи неговото име, килията, в която се е крил в Мъглижкия манастир, къщата на близкия му съратник Георги Данчов в Чирпан, където Зографинът рисува и приемания за най-точен портрет на Дякона.

В предаването „Репортер“ ви припомняме за връзката на Апостола с Георги Данчов-Зографина. Знаете навярно, че община Чирпан започна кампания за набиране на средства, за да откупи родната къща на художника-революционер, но дали това ще се случи в близко бъдеще няма как да знаем. Не знаем и колко далечно е бъдещето неговият дом да се превърне в музеен обект…

В прикачения звуков файл Мила Маринова ви представя Георги Данчов - иконописецът получил признанието да бъде сред най-приближените хора на Дякон Левски. 

Има много български художници рисували Васил Левски, но само един от тях го е познавал лично. И това е Георги Данчов-Зографина - верния приятел и съратник на Левски. Пионерът на фотографията в страната ни оставя за поколенията един живописен, един литографски и един недовършен портрет на Апостола. Той е този, който изготвя фалшивите тескерета на Дякона при обиколките му из поробена България. Пак той измисля тайния шифър за кореспонденция между комитетите в Тракия.   

На 23 години Данчов получава най-високата награда за достойнство, а именно правото да е от най-приближените работници на Апостола на свободата. Запознават се през 1869 година. "Тази среща между двамата се оказва знакова, както за Левски, така и за Данчов. Не е много ясно дали през зимата или пролетта на 1869 година се запознават, но по-важно е, че в тази далечна година те се обричат един на друг", подчертава Нанси Маринова – директор на ИМ в Чирпан.

В периода 1869-1872 година в Тракия се изгражда широка мрежа от революционни комитети – в Чирпан, Сливен, Стара Загора, Ямбол, Котел, Нова Загора, Пловдив и в други населени места. В книгата „Миналото“ Стоян Заимов представя общата съвместна обиколка на Тракия на тримата първостроители на Вътрешната революционна организация – Васил Левски, отец Матей Преображенски и Георги Данчов-Зографина така: Като отиват в Панагюрище с вярно предчувствие за ролята, която това велико селище има да играе в  бъдещата априлска епопея, те решават да поостанат за по-дълго време в този град. За целта Левски се главява за даскал в местното училище. Георги Данчов се спазарява да зографисва нова черква, а Миткалото шета напосоки из града и околните села като светогорски монах- таксидиот по просия за някакъв манастир „Свети Георги-Победоносец“, измислен от самия него, в който е била предвиждана тайна лаборатория за строеж на модели „вечен двигател“ или „перепетомобил“, според неговото определение за търсене на глобална енергия за бъдещето.

Ателиетата на Георги Данчов са хановете, в които замръква по обиколките си с Левски, Диарбекирската крепост, стаичките под наем на поборник с пенсия от 50 лева. Изложбена зала му е цяла следосвобожденска България. Подобно на Иван Вазов в литературата, революционерът с четка създава своя "епопея на забравените". Литографските му патриотични композиции висят в канцелариите на младата държава, те са и до семейните снимки във всеки родолюбив български дом. Данчов рисува портретите на Христо Ботев, Георги Раковски, Захари Стоянов, Стефан Стамболов, Любен Каравелов, но сред всички ликът на Апостола е особено ценен и още навремето живите поборници са поразени от постигната изключителната прилика. До края на живота си Георги Данчов има за образец скромността и величието на Дякона. 

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Откриват самостоятелна графична изложба на старозагорецa Райчо Чакъров

На 22 април от 18:00 часа в изложбена зала „Лубор Байер“ се открива самостоятелна графична изложба на старозагорецa Райчо Чакъров. Тя е по повод 75-годишнината му.   Името му е добре познато в културните среди на града защото успява да „проведе“..

публикувано на 20.04.24 в 12:00
Анжелика-Гая Меркова от Пловдив, лауреат на XXIV радиоконкурс

25 години Радио Стара Загора посреща фолклорни таланти на конкурса "Славейче"

Радио Стара Загора организира XXV национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни „Славейче 2024“. Той  ще се проведе на  12 и 13 октомври 2024 г., от 10.00 часа в Радио Стара Загора , ул. „Св. Княз Борис I“ 75 За участие се..

публикувано на 16.04.24 в 17:11

платена публикация
„Металик“ АД изпълни успешно проект за енергийна ефективност на индустриалните процеси с подкрепата на Финансов механизъм на ЕИП

„Металик“ АД приключи успешно реализацията на проект, осъществяван с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм (ФМ) на Европейското икономическо пространство (ЕИП) 2014-2021 по меморандума между Република България и Исландия, Княжество..

публикувано на 10.04.24 в 14:09

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

На 26 март 2024 г. се навършват 111 г. от  извършването на един от най-великите военни подвизи в новата ни история  – под командването на генерал-майор Георги Вазов, непревземаемата турска крепост Одрин е превзета от Втора българска армия. В знак за..

публикувано на 15.03.24 в 11:38

По-интересното лице на науките на образователния форум „Месец на науките и изкуствата“

Стотици ученици от Стара Загора посетиха второто издание на  образователния форум „Месец на науките и изкуствата“ в РБ „Захарий Княжевски“, който се провежда през целия месец. Събитието се организира от младите омбудсмани и обществения посредник на..

публикувано на 14.03.24 в 15:32

Кукери ще огласят с чанове и хлопки Стара Загора

Стара Загора посреща XXIII  Фестивал на маскарадните игри на 23 март (събота) .  Античният форум „Августа Tраяна“ отново ще бъде сцена за стотици кукери, бабугери, арапи, старци и други шумни и колоритни персонажи от цялата страна. Хлопки и чанове ще..

публикувано на 13.03.24 в 10:09

Представят книгата на Пенка Павлова "Златният глас на Тракия"

Наричаха Пенка Павлова "златният глас на Тракия" . Така се казва и книгата събрала между кориците си живота и творчеството на народната изпълнителка. Най-известните й песни, между които "Злато моме, "Първом, първом", "Маринчице, гиздава девойко",..

публикувано на 04.03.24 в 19:45

Класация "Славейче 2023": Гласувай за песен на слушателя!

Слушателите на Радио Стара Загора отново избират своята любима песен сред лауреатите на националния радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни "Славейче 2023".  От наградените с професионален звукозапис участници в 24-тия радиоконкурс..

публикувано на 27.02.24 в 18:59

Младежи организират инициативата #КиберБУДНИ 2

На 20 февруари,  Младежки общински съвет – Стара Загора и клуб по „Киберсигурност и етично хакерство“ към ППМГ „Гео Милев“, с подкрепата на Център за подкрепа за личностно развитие  и Община Стара Загора, организират инициатива КиберБУДНИ 2. Тя ще се..

публикувано на 15.02.24 в 15:32

Общественото обсъждане на Бюджета на Oбщина Стара Загора ще се проведе на 25 януари

На 25  януари 2024 година от 17.30 часа в зала „П. Р. Славейков“ на Общински съвет Стара Загора ще се състои публично обсъждане на проекта на Бюджет на Община Стара Загора за 2024 година. На основание чл. 84, ал. 6 от Закона за публичните финанси..

публикувано на 18.01.24 в 14:59