Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЧ „Св. Климент Охридски 1858“- Стара Загора с ателиета за изработване на стрели

Поводът е предстоящият празник от народния календар Сирни Заговезни, който ще отбележим в неделя, 26 февруари

Снимка: архив

В залите на Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“- Стара Загора ще се проведат творчески ателиета за изработване на стрели /бутурници, бутренци, чавги, ператници/. 

Инициативата е част от проект "ИМАНЕТО" на читалището, финансиран от Национален фонд „Култура“. Това каза за Радио Стара Загора Гинка Михайлова, координатор на проекта в читалището като поясни, че майстор, ще показва и ще помогне да бъдат изработени традиционни български стрели, които по-късно ще може да бъдат изстреляни вечерта на Заговезни.

Творческите ателиета ще се проведат от 15,00 до 17,00 и от 17,00 до 19,00, а поканата за тях е отворена към всички, които имат интерес, но препоръката на организаторите е най-малките да бъдат придружени от родител, дядо или чичо, който би могъл да им помогне. 

Проектът "ИМАНЕТО"  има за цел да даде възможност на децата да изследват, изучават, усвояват различни умения и знания, както и се популяризират празниците и обичаите от националната празнично-обредна система. За сега учениците са се запознавли с песните, ритуалите и обичаите за Коледа. Предстоят такива събития за Лазаровден, Великден, Гергьовден и Еньовден.

В дейностите по проекта участват детски градини „Светулка“ и „Светлина“, НУ „Димитър Благоев“, учениците от СУ „Иван Вазов“, ПГПМТ „Н. Й. Вапцаров“,ППМГ „Гео Милев“, ПГТКТ“Г. С. Раковски“, Търговска гимназия „Княз Симен Търновски“, ПГЕ “Джон Атанасов“, ОУ „В. Ханчев“ в партньорство с ПГКНМА“М. Балкански“.

Още по темата, чуйте от прикачения звуков файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Как едно белгийско семейство избра България за втори дом

Малко Шарково е китно странджанско селце в община Болярово, намиращо се на около 15-ина км. от българо-турската граница. Заобиколено е от красиви гористи хълмчета, а чистотата на близкия язовир го превръща в любима дестинация на много риболовци...

публикувано на 31.05.24 в 16:51

Разнообразна програма за 1 юни в Ямбол

С много смях, музика и танци премина празничният спектакъл на 100 деца, посветен на 1 юни. В него се включиха  деца от всички детски градини и ясли в Ямбол. Пожелания към децата да са здрави, обичани и щастливи отправи кметът Валентин Ревански...

публикувано на 31.05.24 в 13:50

Спомени на Никола Обретенов за Христо Ботев се пазят в Държавния архив в Стара Загора

  Спомените, ръчно написани от сина на баба Тонка – Никола Обретенов са с дата 14-ти март 1928 г., Русе. Ръкописът е предаден в Държавния архив през 1963 г, но не се знае кой ги е предоставил. Той е заведен във фонда на по-малкия брат на старозагореца..

обновено на 31.05.24 в 13:12

Два атракционни влака водят туристи до Казанлък за Празниците на розата

Два атракционни влака водят туристи до Казанлък за 121-то издание на Празника на розата, съобщи Сребра Касева, заместник-кмет по хуманитарните дейности в общината.  Първият влак, начело с парен локомотив, тръгва от гара Филипово (Пловдив) в 09:35 часа...

публикувано на 31.05.24 в 07:10

Откриват изложба „ДЕТСТВО МОЕ, РЕАЛНО И ВЪЛШЕБНО“ в РИМ Стара Загора

От 17.30 ч. в малката изложбена зала на Регионален исторически музей – Стара Загора ще бъде открита изложба „ДЕТСТВО МОЕ, РЕАЛНО И ВЪЛШЕБНО“. Посетителите могат да видят съчетание между парцалените кукли от първата половина на ХХ в. и различните..

публикувано на 30.05.24 в 16:56

9 младежи от Казанлък получиха шанс да бъдат ръководители в Общината за ден

Инициативата "Кмет за един ден", е по идея на заместник-кмета по проекти и стратегическо планиране Аксения Тилева. Избраните ученици са кандидатствали за днешните си „позиции“ с есета, в които са описали свои идеи за развитието на Общината.  Според..

публикувано на 29.05.24 в 16:12

Фердинанд идва в Стара Загора при важни събития

В деня, когато в България пристигат тленните останки на цар Фердинанд Сакскобургготски ще ви разкажем за посещенията му в Стара Загора. Фѐрдинанд I  е княз на България – от 7 юли 1887 до 22 септември 1908 г., когато е обявена Независимостта на България,..

публикувано на 29.05.24 в 12:20

Проект помага на тийнеджърите да разпознават фалшиви новини

Във века на информационните  технологии е изключително важно да различаваме достоверната от невярната информация. Медийната грамотност обаче се възпитава от  детска възраст, а с това се е захванала "Тийн мрежа  за проверка на факти".  Инициативата..

публикувано на 28.05.24 в 13:58

Яхия от Сирия, който прави живота на бежанците по-лек чрез спорта

30-годишният Яхия Хомси от Халаб, Сирия дава надежда на стотици бежанци от лагера в Харманли чрез спорта. Яхия е нещо като треньор и мениджър на футболен отбор, в който играчите са хора, принудени да избягат от родината си.  „Фокусираме се в..

публикувано на 28.05.24 в 12:27

Светите братя Кирил и Методий са изрисувани в едноименния храм в Пловдив от Георги Данчов

  Георги Радулов е от Троян. Съдбата му го отвежда с жената на неговия живот за десетина години в Испания и след като голямата му дъщеря става на 6 години, се връщат в България, в Пловдив. За да учи детето му в българско училище, на български език. Той..

публикувано на 27.05.24 в 14:49