Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Недоволство от закриването на полицейския участък в ямболското с. Лесово

Снимка: Даниела Костова

Жителите на пет погранични села в община Елхово са против закриването на полицейския участък в село Лесово. Те заплашват с гражданско неподчинение и блокада на международния път към Граничен пункт Лесово.

Все още няма официална информация за закриването на участъка, в който работят 5- ма полицейски служители, но според кмета на Лесово Димитър Бившев не бива да се допуска в селата край границата да останат без полицейско присъствие:

"Първо като имаме предвид, че Лесово е гранично село мигрантският натиск е много силен, вторият фактор е възрастното население и трето- ще се вдигне битовата престъпност".

Около 1500 души живеят в селата в района на участъка, като през него преминава и пътя за граничния пункт.  Кметът на село Гранитово Христо Гечев:

"Искаме си полицията да си остане, за да сме спокойни, че има кой да ни защити от кражби, от мигранти от какво ли не".

Областният управител Георги Чалъков посочи, че все още няма официално предложение за оптимизирането на структурата:

"Това предложение ще бъде част от оптимизацията, но в крайна сметка решението дали ще има участък в Лесово или не е на МВР. Моята лична позиция е, че трябва да има полицейско присъствие във всички малки населени места".

От селата са в готовност за протестни действия:

"Следващата ни стъпка блокираме пътя - един, два, три – всеки ден ще го блокираме".


По публикацията работи: Десислав Тенев

Още от категорията

Ивайло Вълчев: Правителството, което се съставя в момента, е рожба на нещо твърде безпринципно

„Това правителство, което се съставя в момента, е рожба на нещо твърде безпринципно“, заяви  в Стара Загора депутатът от ПП "Има такъв народ" Ивайло Вълчев.  Според него проектокабинетът Денков-Габриел не може да доведе до нищо добро и групата на ИТН..

публикувано на 03.06.23 в 16:06

Казанлък посрещна девет чуждестранни делегации от побратимени градове

Днес Кметът на Казанлък посрещна в сградата на Общината девет чуждестранни делегации от побратимени градове: Сентерблен, Франция, Димотика, Гърция, Дзинан, Китай, Джунгнанг-гу, Южна Корея, Кацаго Сан Мартино, Италия, Верия, Гърция, Кочани, Северна..

публикувано на 03.06.23 в 15:33

Еко празник в Зоопарка по повод Деня на околната среда събра стотици малчугани

Пъстър еко празник събра деца от близо и далеч в старозагорския зоопарк. Инициативата на зооградината се реализира съвместно с РИОСВ – Стара Загора и Драматичен театър „Гео Милев“. Чрез игри и викторина малчуганите научиха интересни и полезни съвети..

публикувано на 03.06.23 в 13:32

Пореден вандалски акт на детска площадка в Сливен

Пореден вандалски акт на детска площадка в Сливен, който е бил заснет на видео и качен в една от градските групи в социалните мрежи,предизвика гражданското недоволство. Вандалските сцени са заснети в квартал „Даме Груев". На тях се вижда как няколко деца..

публикувано на 03.06.23 в 11:59
Град Болярово

"Върбова свирка свири" в Болярово

В град Болярово днес ще се проведе 23 –то издание на Националния детски фолклорен събор „Върбова свирка свири". За участие са записани близо 600 деца от цялата страна.  В рамките на събора е и конкурсът „С песните на Елена Граматикова", а целта на..

публикувано на 03.06.23 в 09:46

Черешова Задушница е

Днес e Черешова Задушница. В православния календар тя е един от трите съботни дни през годината за всеобщ помен на починалите. Отбелязва се преди големия християнски празник Петдесетница, който е утре - на 50 дни след Възкресение Христово, Денят на..

публикувано на 03.06.23 в 09:05

Милен Митев: Свободата е ценност, която не бива да забравяме

"В медиите трябва да си позволим да бъдем територия, на която да има повече свобода. Територия, на която да допуснем изразяването на мнения и сблъсъка на мнения". Това заяви генералният директор на БНР Милен Митев по време на 18-ата световна среща на..

публикувано на 02.06.23 в 18:33
Атанас Славов

Денков и Габриел представиха проекта на кабинет, старозагорски депутат поема правосъдието

Номинираният за премиер на правителство с втория мандат акад. Николай Денков (от ПП-ДБ) и номинираната за вицепремиер Мария Габриел (от ГЕРБ-СДС) представят проекта за редовно правителство. Академик Денков посочи, че в 11.00 ч. в понеделник ще бъде..

публикувано на 02.06.23 в 17:32

Ямбол се преклони пред подвига на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански, председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков, общински съветници и заместник-кметовете Енчо Керязов и Васил Александров изразиха почитта си към подвига на Ботев и на загиналите за свободата и..

публикувано на 02.06.23 в 16:47
subor 2

Четири старозагорски села канят на празник през почивните дни

На 3 юни – събота, от 18.00 часа, кметството на село Борово и местното НЧ „Свети Патриарх Евтимий 1935" канят на събор по повод празника на селото. Традиционно населеното място празнува около Спасовден. Програмата включва изпълнения на формация „Розов..

публикувано на 02.06.23 в 16:42