Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левски оставя трайни следи в казанлъшкия край

2
Снимка: интернет

Целият казанлъшки край е един от лидерите на образованието в българските земи по времето на Възраждането, наситен с много училища, които утвърждават българите като народ жаден за наука и образование. Сред това будно население през 1869 и 1870 г. минава през района Дякон Игнатий. Според най-последните проучвания на доскорошния директор на историческия музей в Казанлък,  Косьо Зарев, в казанлъшко са създадени 8 тайни революционни комитета в най-пулсиращите с българското си самосъзнание и икономически просперитет селища.

  Според документите и фактите от онова време сред най-верните му сподвижници в града на розите са били Баба Гана и нейният син Петьо Ганин. Левски често отсяда или прави сбирки на членовете на комитета в техния хан. Останал от малък сирак, Петьо Ганин не могъл да учи медицина, заради липсата на мощна финансова и бащина подкрепа, но се отдал на другата си дарба – станал зограф. По близостта си с Апостола, той може да се сравни с Георги Данчов Зографина от Чирпан. Син на буден българин от Пирот, той бил със сериозен интелектуален размах. Тази година се отбелязват 110 години от неговата смърт. Пътувал с Левски и сам из Тракия и между комитетите в Ловеч, Троян, Трявна, Габрово, Търново, Панагюрище, Сливен.

„Д-р Христо Стамболски, друг виден казанлъчанин и заможния търговец на розово масло Ботьо Папазов са имали доста добри връзки с Дякона... Теодора Бакърджиева, известна като „Дългата коса“, легендарната куриерка на тайното дело, ярките личности поп Георги Сеизов и поп Харитон Халачев от Мъглижкия манастир, по-сетне герой от битките на четата от Априлското въстание при Дряновския манастир, са сред дейците, с които Апостола  подготвя отделните групи население на казанлъшката долина за борба“, разказва Момчил Маринов, директор на Историческия музей „Искра“ в Казанлък. Свещеникът Никола Поппавлов  - изографисал Соколския манастир и баща му отец Павел от Шипка със сигурност са имали много контакти с Левски. "Той е бил изумителен психолог, имал успех сред различните прослойки на българското общество – свещеници, учители, зографи, търговци, занаятчии... Стана дума и за участието на жените", казва историкът.

  „Няма сигурни данни кога точно е създаден тайният революционен комитет в Казанлък, но такива комитети са създадени в околните селища Гъбарево, Турия, Енина, Елхово, Шипка, Мъглиж, Гурково, където чичо Стоян описан от Захари Стоянов и войводата от Хайнето са били сред дейните съзаклятници. Но със сигурност е създаден през 1869 или 1870 г. Като се има предвид, че местното население пази ярък спомен от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа! Двама от техните четници са обесени в центъра на Казанлък през 1868 г. Така, че всичко това помага за убежденията на Левски да намерят добра почва и за организацията на тайните комитети.“, обобщава Момчил Маринов.

  Местата, които помнят стъпките и делата на Левски в Казанлък век и половина след гибелта му са много – църквата „Св. Троица“ в някогашната новенска махала, където Дякона е пял, в нея са били най-верните му сподвижници. Днес на храма отвън има негов барелеф. Мястото където е бил хана на баба Гана, срещу днешната поща на Казанлък, паметника в големия  парк „Васил Левски...Църквата в с. Енина „Св. Георги“, където е основан местния комитет, църквата „Успение Богородично“ в Шипка, също са свързани с Апостола – много са местата, които позят спомена за Левски в Казанлъшко и днес. 

 В звуковия файл чуйте интервюто с директора на историческия музей в Казанлък Момчил Маринов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

На 26 март 2024 г. се навършват 111 г. от  извършването на един от най-великите военни подвизи в новата ни история  – под командването на генерал-майор Георги Вазов, непревземаемата турска крепост Одрин е превзета от Втора българска армия. В знак за..

публикувано на 15.03.24 в 11:38

По-интересното лице на науките на образователния форум „Месец на науките и изкуствата“

Стотици ученици от Стара Загора посетиха второто издание на  образователния форум „Месец на науките и изкуствата“ в РБ „Захарий Княжевски“, който се провежда през целия месец. Събитието се организира от младите омбудсмани и обществения посредник на..

публикувано на 14.03.24 в 15:32

Кукери ще огласят с чанове и хлопки Стара Загора

Стара Загора посреща XXIII  Фестивал на маскарадните игри на 23 март (събота) .  Античният форум „Августа Tраяна“ отново ще бъде сцена за стотици кукери, бабугери, арапи, старци и други шумни и колоритни персонажи от цялата страна. Хлопки и чанове ще..

публикувано на 13.03.24 в 10:09

Представят книгата на Пенка Павлова "Златният глас на Тракия"

Наричаха Пенка Павлова "златният глас на Тракия" . Така се казва и книгата събрала между кориците си живота и творчеството на народната изпълнителка. Най-известните й песни, между които "Злато моме, "Първом, първом", "Маринчице, гиздава девойко",..

публикувано на 04.03.24 в 19:45

Класация "Славейче 2023": Гласувай за песен на слушателя!

Слушателите на Радио Стара Загора отново избират своята любима песен сред лауреатите на националния радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни "Славейче 2023".  От наградените с професионален звукозапис участници в 24-тия радиоконкурс..

публикувано на 27.02.24 в 18:59

Младежи организират инициативата #КиберБУДНИ 2

На 20 февруари,  Младежки общински съвет – Стара Загора и клуб по „Киберсигурност и етично хакерство“ към ППМГ „Гео Милев“, с подкрепата на Център за подкрепа за личностно развитие  и Община Стара Загора, организират инициатива КиберБУДНИ 2. Тя ще се..

публикувано на 15.02.24 в 15:32

Общественото обсъждане на Бюджета на Oбщина Стара Загора ще се проведе на 25 януари

На 25  януари 2024 година от 17.30 часа в зала „П. Р. Славейков“ на Общински съвет Стара Загора ще се състои публично обсъждане на проекта на Бюджет на Община Стара Загора за 2024 година. На основание чл. 84, ал. 6 от Закона за публичните финанси..

публикувано на 18.01.24 в 14:59

Приемат заявления за регистрационен номер по избор от СТ 9001 РХ до СТ 9999 РХ

В сектор „Пътна полиция“ гражданите могат да подават заявления за предоставяне на право за ползване на регистрационен номер за автомобил по избор от наличните в сектор „Пътна полиция“, информират от пресцентъра на Од на МВР - Стара Загора. От..

публикувано на 18.01.24 в 12:40

На 8 февруари в Стара Загора провеждат жребий за определяне на местата за продажба на мартеници, цветя и валентинки

На 8 февруари в Стара Загора ще се проведе жребий за определяне на местата за продажба на мартеници, цветя и валентинки. Заповедта на кмета Живко Тодоров e  от 10 януари. Местата са определени по утвърдени от главния архитект схеми.   Разполагането на..

публикувано на 11.01.24 в 07:00

Мащабният кариерен форум под липите „WorkIn Stara Zagora“ се завръща през април

За втора поредна година, Invest Stara Zagora организира кариерното изложение „WorkIn Stara Zagora“, под надслов „Твоята възможност за реализация!“. Събитието ще се проведе в периода 19 и 20 април в Държавна опера - Стара Загора и ще осигури..

публикувано на 08.01.24 в 12:03