Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Общини дофинансират социални услуги

Снимка: Ани Петрова

Инфлационните процеси и липсата на приет годишен бюджет затруднява дейността на Социалния домашен патронаж в общини от Ямболска област. Услугите месечно се дофинансират от местните бюджети, за да не се увеличават таксите на потребителите.

Повишените цени на хранителните продукти и горивата затрудняват дейността на Социалния патронаж. Липсата на приет общински бюджет налага строги ограничения, подчерта зам.- кметът на Стралджа Гроздан Иванов.

В момента нямаме право да харчим повече от 1/12 , колкото сме харчили миналата година. Тоест ако миналия февруари сме изхарчили 20 хил. лева за патронаж, сега можем да изхарчим точно толкова. Какво обаче се случва, ако миналата година сме могли да купим примерно Х кг зеленчуци, сега е Х делено на две. И ние какво трябва да направим? Да кажем на възрастните – ще спрем да ви храним или да вдигнем таксите.

Кметът на крайграничната община Болярово Христо Христов обясни, че през януари и февруари са предоставили за социалния патронаж допълнително по 12 хил. лева, за да могат таксите да останат 3,20 ст на ден. 

До края на годината са около 60-70 хил. лева, които са допълнителни средства, които при приемането на бюджета, когато дойде време трябва да бъдат предвидени, за да може да остане тази услуга.


По публикацията работи: Таня Балабанова

Още от категорията

Моника Маринова

Организират кръгла маса в Парламента посветена на проблемите на хората с редки заболявания

Хората с увреждания и пациентите с редки заболявания са инициирали кръгла маса в Народното събрание, където ще поставят за пореден път проблемите, пред които са изправени.  Най-важният сред тях отново е работата и решенията на експертните лекарски..

публикувано на 02.06.23 в 09:57

В Казанлък се провежда 18-ата Световна среща на българските медии

Журналисти от 33 държави дискутират по темата “Медии и свобода” в рамките на 18-ата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА). Събитието съвпада с кулминацията на тържествата, посветени на 120-ата годишнина..

публикувано на 02.06.23 в 06:15

Градът на розите празнува днес

Казанлък отбелязва своя празник днес. За да се включат децата в тържествата, кметът на общината Галина Стоянова обяви петъка за неучебен ден. Днес ще бъде коронована официално и 55-тата Царица роза, с което започват и кулминационните дни на 120-те..

публикувано на 02.06.23 в 06:05

Общоградски ритуал за поклонение пред подвига на Христо Ботев и загиналите за национално освобождение

На 2 юни отбелязваме Деня на Ботев и загиналите за национално освобождение на България. По този повод Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организират  общоградски ритуал за преклонение пред подвига и почитане на паметта на..

обновено на 02.06.23 в 05:43

Връчиха наградите в Националния куклено -театрален фестивал „Михаил Лъкатник“

Наградите на отличените в различните категории в конкурсната програма на Националния куклено -театрален фестивал „Михаил Лъкатник" бяха връчени в Ямбол. Фестивалът се провежда за 23-и път, като в конкурсната програма участваха 9 постановки...

публикувано на 01.06.23 в 19:26

Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през летните месеци

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно..

публикувано на 01.06.23 в 16:17
Бюро по труда и СП, Стара Загора

Информация за пазара на труда в област Стара Загора

През месец април 2023 година в област Стара Загора на работа са постъпили 523 безработни лица. От тях на първичен пазар на труда са устроени общо 499 лица, по мерки на заетост – 1 лице и по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешки ресурси“..

публикувано на 01.06.23 в 16:14

Край хасковското село Корен се проведе учение с военни от България, Гърция и Италия

На полигона край хасковското село Корен приключи военното учение „Пирински страж 23“, в което взеха участие войскови части на България, Гърция и Италия. Съюзните войски разиграха в продължение на една седмица контранастъпление. В учението..

публикувано на 01.06.23 в 15:35
Иса Бесоолу, кмет на община Павел баня

Турийска река преля, кмет и население овладяха ситуацията

За излизане от коритото на Турийска река в село Турия поради дъждовете в последните дни съобщи кметът на Община Павел баня Иса Бесоолу. Сигналът за придошлата вода е подаден снощи от кмета на населеното място, след което е свикан Кризисният щаб и..

публикувано на 01.06.23 в 14:53

Елисавета Белобрадова е отличена от Национална мрежа за децата

Елисавета Белобрадова спечели награда „Златна Ябълка“ за принос към политиките за децата на традиционното събитие, организирано от Национална мрежа за децата.  Организацията раздава за 13-и път отличия за усилията, вложени от различни хора,..

публикувано на 01.06.23 в 14:48