Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живот на село

Има ли интерес към най-малкото и към най-голямото село в община Стара Загора?

Снимка: Венета Николова

Според статистиката, близо милион са хората, които имат адресна регистрация на село. Оказва се, че интересът на младите към малките населени места бележи ръст през последните години.

И селата в община Стара Загора не правят изключение от тези данни, защото дали заради пандемията или заради желанието ни за връщане към корените, много семейства избраха природата и чистия въздух, спокойствието и тишината пред градската лудница.

Към най-малкото село от община Стара Загора Руманя има сериозен интерес за закупуване на къщи и имоти. Оказва се обаче, че въпреки търсенето, няма предлагане, споделя кметът Богдана Стоянова.

Местните жители са малко над 70, радват се на чистия и лековит въздух и на Коледния подарък-бебе, което проплакало около 25 декември миналата година. „Приемаме го като прецедент и подарък, защото от години това не се е случвало в селото ни“, добавя кметът.

Дерета, които от години са без корита и създават опасност от наводнения, е един от сериозните проблеми за жителите на най-малкото село в община Стара Загора.

Инфраструктурата и липсата на канализация пък са двата големи проблема, пред които са изправени жителите на най-голямото село в общината-Хрищени.

Селото, традиционно се радва на засилен интерес и през последните години имоти и къщи закупуват много млади семейства. С тях селото още повече оживява, разказва кметът Радка Желева.

„Интересът към Хрищени обаче никога не е губен през годините. Всичко, което се предложи на пазара, се закупува веднага. Имаме бърза комуникация със Стара Загора, благоустроени сме и се радваме на интереса към селото ни, защото то е много удобно и привлекателно място за живеене“.

Още за проблемите и предимствата за живот в най-малкото и в най-голямото село в община Стара Загора, чуйте в звуковия файл.



Село Руманя е разположено в полите на Средна гора. Подходът към гората е плавен и много подходящ за туризъм, с почти равна площ и наполовина залесен терен с иглолистни дървета, благодарение на които селото е с чист въздух.

Руманя преди Освобождението от турско робство е било с предимно турско население и се е казвало „Османлии". След изселването на турците тук идват заселници от близкото село Братя Кунчеви и по един род от селата Дълбоки, Стоил войвода, Караново и Паничерево. Селото го прекръщават на „Смавлии", а после и на днешното „Руманя", което име в по-свободно тълкуване на български означава идване „На печалба". Хората от околните села идвали тук заради евтините земи – един декар земя се продавал за една коза.

През селото минава малка река, наречена „Боаза". На север от селото покрай реката пътят води до разположена на около километър голяма поляна с вековни дървета, наречена „Текята". Според преданието Свети Илия е стъпил тук с единия си крак, а с другия на Светиилийските възвишения, разположени югоизточно от Нова Загора. В миналото тук са се правели големи курбани за хората от съседните села в чест на свети Илия.

Село Хрищени е разположено на 6 км североизточно от град Стара Загора. Има няколко версии за името на селото. Едно от преданията гласи, че името на селото е свързано със славянския бог Хърс, наричан още „Дажбог". 3а това има известно основание, защото в селото действително има много слънце, разположено е на припек по южните склонове на Средна гора. Поради топлия климат виреят и субтропични растения: смокини, райски ябълки, хинап, нарове и други. Според друга легенда селото носи името на легендарния Хрищян войвода, който се борил против турските завоеватели и загинал на връх Медвен, близо до Хрищени. Има сведения, че заселването на Хрищени е станало още от римско време, в началото на четвърти век от новата ера и следователно селото има повече от 1600-годишно непрекъснато съществуване.

Според едно от преданията селото е основано от християни, възприели християнството през римското владичество. Позовавайки се на това предание може да се твърди, че населението още тогава е българско. Езикът, с който си служат хората тук е официалния български, без диалектни изрази.

След освободителната руско-турска война остава само българското население. Двете къщи роми привлекли и други и към настоящия период са над 100 домакинства. Хрищенци вземат участие и е трите войни, сражават се с неописуема смелост и решителност, загиват общо 77 човека.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Катастрофа затруднява движението между Стара Загора и Могила

Катастрофа затруднява движението по пътя Стара Загора – Раднево в района на отбивката за земеделския институт преди село Могила. Челно са се блъснали два автомобила. Движението е ограничено в едната лента. Пътна полиция регулира трафика. 

публикувано на 09.05.24 в 17:42

В Ямбол тържествено отбелязаха Деня на победата и Деня на Европа

„Без Деня на победата, можем да си представим как би изглеждала Европа сега. Важно е да имаме дълга и справедлива памет, а не избирателна. Нека само да си представим колко деца са останали сираци и колко семейства и до ден днешен носят болката от..

публикувано на 09.05.24 в 17:13

Започват проверки на лекари за поставянето на ваксини срещу коклюш

От Здравната инспекция в Ямбол започват проверки на семейните лекари за изпълнението на имунизационния календар при децата и поставянето на ваксини срещу коклюш. Общопрактикуващите лекари ще бъдат санкционирани при неглижиране на имунизационния календар..

публикувано на 09.05.24 в 16:47

Африканско бодливо свинче и 6 муфлона пристигнаха в Старозагорския зоопарк

Драги гости от Плевенския зоопарк пристигнаха днес в зоологическата градина на Стара Загора и ще останат за продължителен период от време за радост на посетителите. „Колегите от Плевен ни донесоха 1 африканско бодливо свинче, 5 женски муфлона и 1 мъжки..

публикувано на 09.05.24 в 16:00

Над 100 са участниците в "Цветовете на джаза" през юни

В „Цветовете на джаза“ ще бъде обагрена Стара Загора в седмицата от 10 до 14 юни. За първи път фестивалът ще се проведе през делничните дни. Причината са предстоящите избори 2 в 1, съобщи Милена Желева, зам.-кмет „Култура и туризъм“ в Община Стара..

публикувано на 09.05.24 в 15:52

Нови 20 фиданки в Деня на Европа в алея „Европа“ в Хасково

Децата на Хасково засадиха 20 фиданки в парка в кв.“Куба“ по повод Деня на Европа 9 май и 20 години от историческото най-голямо разширяване на Европейския съюз на изток след края на Студената война. Кметът на Община Хасково Станислав Дечев..

публикувано на 09.05.24 в 15:11

Среща на възможности и умения предлага на всички кандидат-гимназисти XII Областна панорама

За 12-та поредна година в Стара Загора се провежда Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране.  В Културен център днес и утре 13 училища, Тракийски университет и техни бизнес партньори представят пред кандидат -..

публикувано на 09.05.24 в 14:23
Община Стара Загора

Община Стара Загора свързва работодатели с работници от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток“ 3 с предизвестия за съкращения

Община Стара Загора организира среща с участието на работодатели от областта ни и работници от ТЕЦ „Контур Глобал Марица изток“ 3, които са с връчени предизвестия за съкращения. Инициатори на събитието са още Министерството на труда и социалната..

публикувано на 09.05.24 в 12:43

МВР открива денонощна линия за нарушения за изборите

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02 90 112 98 и имейл izbori@mvr.bg - за сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния..

публикувано на 09.05.24 в 10:02