Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметовете на селата трябва да имат свой бюджет

Снимка: Радио Стара Загора

Все повече хора  предпочитат да се връщат и да живеят постоянно или в почивните си дни на село. Тази тенденция се забелязва и в старозагорските села. Жителите в малките населени места, искат да изглеждат  приветливо, да бъдат благоустроени. С асфалтирани улици и тротоари, с детски площадки, кокетно селско площадче и парк с пейки и алеи… Но всички 51 села от община Стара Загора не разполагат със собствени средства  за да осъществят тези дейности.

   Дори нямат пари за нещо по-елементарно - за поддържане на чистотата, да нанесат  хоризонтална маркировка, да боядисат кметството или читалището, да направят навес на стоянката на междуселищния транспорт…" Средствата, които им отпуска Община Стара Загора са  по 500 лв. на шестмесечие. От тях се закупуват хартия за принтера и канцеларски материали, миещи  препарати и дезинфектанти … За всеки друг разход - дори за една метла или един химикал над сумата от 50 лв. предвидена за канцеларски материали, се налага писмено искане до общината! За това - кметовете на селата да бъдат второстепенни разпоредители на парични средства,за което настояваме вече трета година", каза за Радио Стара Загора кметът на Змейово Стоян Трифонов, заместник-председател и член на УС на Националното сдружение на кметовете на малките населени места в България.

   Според  Трифонов всички жители – и на градовете и на селата имат еднакви права и задължения, като граждани на страната, плащат данъци и имат еднакви нужди. Затова  трябва да се прилага Закона за местното самоуправление и местната администрация, според който по-големите села могат да бъдат второстепенни разпоредители с бюджет, а в селата с по-малък брой жители, на кметските наместници да се определя бюджетна рамка.  

  "Трябва да се предвиди и административна санкция за общинските кметове, ако не изпълняват или възпрепятстват тези разпоредби.", заяви кметът и даде за пример община Русе, където всички села разполагат със собствени средства, предоставени им от местния бюджет. С това всеки кмет на село определя приоритетните дейности и решават неотложните проблеми, а работата на кмета на общинския кмет е насочена към основните и неотложни въпроси на общинския център.  

  От един частен случай  - с две обещани и заложени за асфалтиране в бюджета за миналата година в Змейово, което е едно от големите села в община Стара Загора – ще чуем в звуковия файл, така ли е във всички 265 общини в България.  БНР подкасти:

Още от категорията

Расте разликата в заплащането между мъже и жени

Леко повишаване на разликата в заплащането между мъже и жени отчитат последните данни на Националния статистически институт. Според тях през 2022 г. тя е в размер от 12,6%. Въпреки това разликата в заплащането у нас е по-ниска от средната в..

публикувано на 28.02.24 в 09:04

Тодор Гондов: Легендите за Вълчан войвода са много, но той е бил поборник и защитник на българщината

"Вълчан войвода е реална личност, родом в Странджа в едно селище на река Резовска в днешна Турция. Това село отдавна не съществува на картата на нашата съседна държава. Сведенията сочат, че той е роден около 1776 година и първо е бил пастир в родното си..

публикувано на 23.02.24 в 09:32

Първан Симеонов: Борисов се колебае дали да тръгне към нови избори

Очаквано беше преговорите между участниците в управляващата некоалиция покрай ротацията да доведат до проблеми между ПП-ДБ и ГЕРБ. Какъвто и да беше текстът на предложения от Продължаваме промяната меморандум, щеше да има негативна реакция от..

публикувано на 22.02.24 в 15:14

Първо участие на българските младежки делегати в централата на ООН в Ню Йорк

Успешно приключи участието на българските младежки делегати към ООН с мандат 2023/2024 г. Александър Янев и Коста Каракашян  се прибраха от 62-рата сесия на Комисията по социално развитие към Икономическия и социален съвет на ООН.  Това..

публикувано на 20.02.24 в 16:57
Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки: Ще продължа да работя за това ВМРО да е в основата на силен десен съюз

Конгресът на ВМРО върна на поста председател на партията дългогодишния лидер Красимир Каракачанов. Той победи в гласуването евродепутата Ангел Джамбазки. Пред Радио Стара Загора Д жамбазки коментира, че двамата имат различни виждания за бъдещето на..

публикувано на 20.02.24 в 16:20

Планински спасител: Движете се по зимната маркировка в планините

За опасност от лавини в планините, предупреди Светослав Генков, началник на отряд към Планинска спасителна служба –Ловеч. За Радио Стара Загора той обясни, че у нас потенциално опасните склонове за лавини са с наклон на терена около 45° градуса..

обновено на 17.02.24 в 08:44
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Евентуален политически проект на президента ще продължи вредното говорене на БСП и "Възраждане"

Ротацията вероятно ще се случи и България ще има нов министър-председател през следващия месец. Дори това обаче по някаква причина да не се случи, ремонт на кабинета със сигурност ще има. Това прогнозира в ефира на Радио Стара Загора политологът..

публикувано на 16.02.24 в 15:01

В България все още има много енергия за изкуство

Световно признатата маестра Николета Конти ще дирижира спектакъла на операта "Бохеми" тази вечер (16.02.) в Държавна опера Стара Загора, от 19:00 ч. Концертиращ пианист или една от най-успешните жени диригенти в наши дни?  Маестра Николета Конти не..

публикувано на 16.02.24 в 08:05
Богдан Милчев

Богдан Милчев: Не е важно колко са камерите за скорост, а къде са поставени

Не е важно колко камери за скорост ще има в страната, важно е да бъдат насочени усилията към местата с висока концентрация на произшествия. Това коментира за Радио Стара Загора Богдан Милчев от Института за пътна безопасност по повод новите 20..

публикувано на 15.02.24 в 09:05

Психолог: Много малко хора обичат себе си

Любовта към себе ни позволява да се приемем неподправени, с всичките си добри и лоши страни. Това е процес на привързаност и грижа, на приемане и уважение към собствените си граници и нужди. Това обясни за  Радио Стара Загора психологът Яна..

публикувано на 14.02.24 в 15:54