Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Камбанарията на ямболския храм "Св. Георги" се нуждае от спешен ремонт

Снимка: Даниела Костова

Камбанарията на ямболския храм "Св. Георги се нуждае от спешен ремонт. За да бъде подменено дървеното стълбище са необходими около 20 хил. лева. 

Църковният храм в най-стария ямболски квартал "Каргон" е възстановен след опожаряване през далечната 1881 година. През годините църквата многократно е била ремонтирана, като в повечето случаи средствата са събирани чрез дарителски кампании, разказва отец Стоян. 

"Ямболлии не веднъж са помагали на нашите инициативи, благодарение на тях оправихме покрива, надяваме се да помогнат и сега.

Куполът и фасадата на камбанарията са ремонтирани преди няколко години, но дървеното стълбище в нея е в окаяно състояние. От Църковното настоятелство имат готов проект за нова конструкция. 

"Ще бъде всичко метално вътре, само площадките ще са от дърво, но ще бъдат греди - дебели, здрави, за да издържат на времето."

От църковното настоятелство се надяват ремонтът да стане факт още преди Великден.

"Не говорим само за парични средства. Ако някой може да предостави и материали, ще бъдем благодарни. Убедени сме, че и това дело ще приключи по най- добрия начин."

БНР подкасти:

Още от категорията

Моника Маринова

Организират кръгла маса в Парламента посветена на проблемите на хората с редки заболявания

Хората с увреждания и пациентите с редки заболявания са инициирали кръгла маса в Народното събрание, където ще поставят за пореден път проблемите, пред които са изправени.  Най-важният сред тях отново е работата и решенията на експертните лекарски..

публикувано на 02.06.23 в 09:57

В Казанлък се провежда 18-ата Световна среща на българските медии

Журналисти от 33 държави дискутират по темата “Медии и свобода” в рамките на 18-ата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА). Събитието съвпада с кулминацията на тържествата, посветени на 120-ата годишнина..

публикувано на 02.06.23 в 06:15

Градът на розите празнува днес

Казанлък отбелязва своя празник днес. За да се включат децата в тържествата, кметът на общината Галина Стоянова обяви петъка за неучебен ден. Днес ще бъде коронована официално и 55-тата Царица роза, с което започват и кулминационните дни на 120-те..

публикувано на 02.06.23 в 06:05

Общоградски ритуал за поклонение пред подвига на Христо Ботев и загиналите за национално освобождение

На 2 юни отбелязваме Деня на Ботев и загиналите за национално освобождение на България. По този повод Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организират  общоградски ритуал за преклонение пред подвига и почитане на паметта на..

обновено на 02.06.23 в 05:43

Връчиха наградите в Националния куклено -театрален фестивал „Михаил Лъкатник“

Наградите на отличените в различните категории в конкурсната програма на Националния куклено -театрален фестивал „Михаил Лъкатник" бяха връчени в Ямбол. Фестивалът се провежда за 23-и път, като в конкурсната програма участваха 9 постановки...

публикувано на 01.06.23 в 19:26

Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през летните месеци

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно..

публикувано на 01.06.23 в 16:17
Бюро по труда и СП, Стара Загора

Информация за пазара на труда в област Стара Загора

През месец април 2023 година в област Стара Загора на работа са постъпили 523 безработни лица. От тях на първичен пазар на труда са устроени общо 499 лица, по мерки на заетост – 1 лице и по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешки ресурси“..

публикувано на 01.06.23 в 16:14

Край хасковското село Корен се проведе учение с военни от България, Гърция и Италия

На полигона край хасковското село Корен приключи военното учение „Пирински страж 23“, в което взеха участие войскови части на България, Гърция и Италия. Съюзните войски разиграха в продължение на една седмица контранастъпление. В учението..

публикувано на 01.06.23 в 15:35
Иса Бесоолу, кмет на община Павел баня

Турийска река преля, кмет и население овладяха ситуацията

За излизане от коритото на Турийска река в село Турия поради дъждовете в последните дни съобщи кметът на Община Павел баня Иса Бесоолу. Сигналът за придошлата вода е подаден снощи от кмета на населеното място, след което е свикан Кризисният щаб и..

публикувано на 01.06.23 в 14:53

Елисавета Белобрадова е отличена от Национална мрежа за децата

Елисавета Белобрадова спечели награда „Златна Ябълка“ за принос към политиките за децата на традиционното събитие, организирано от Национална мрежа за децата.  Организацията раздава за 13-и път отличия за усилията, вложени от различни хора,..

публикувано на 01.06.23 в 14:48