Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ямболската астрономическа обсерватория стана на 52 години

В Ямбол на 21 март астрномическата обсерватория ще отбележи 52 години от своето създаване. Служители и любители на астрономията ще посрещнат изгрева на първия пролетен ден на на емблематичния за Ямбол хълм „Боровец".

Рожденният ден на обсерваторията ще бъде отбелязан от ранното утро на 21 март, часове след настъпването на пролетното равноденствие, обясни директорът на обсерваторията Светлана Кънева:

"Каня всички, които имат възможност, в 6 часа на връх Боровец, в 6,16 е изгревът на Слънцето, да можем да се подготвим и да посрещнем първия ден на пролетното равноденствие. То настъпва в България в 23, 24 минути". 

За популаризирането на дейността на обсерваторията са предвидени и още събития. 

"Следобед в 6 часа, в центъра на града, щи шма наши ученици и колега, които ще раздават листовки във връзка с пролетното равноденствие, съзвездията, които могат да се видят. 

Предстоят и наблюдения на най- ярките съзвездия. 

"Сега в момента, особено след залеза на Слънцето се вижда много красив Орион, до него е съзездието Голямо куче, в което е звездата Сириус, която е най – ярката звезда на нощното небе", каза още Светлана Кънева. По публикацията работи: Деян Денев

БНР подкасти:

Още от категорията