Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До петнадесетина години водата ще стане по-скъпа от дървесината у нас

Снимка: интернет

У нас проблемът е да си опазим старите гори, които имат значене за задържането на почвите и водите и опазване на биологичното разнообразие. „В близко бъдеще до 10-15 години водата у нас ще стане по-скъпа от дървесината“ Това заяви в Световния ден на гората Костадин Вълчев, експерт от WWF. „Горите в България не са така драстично намалели през последните 30 години, каквато е тенденцията в Амазония.  И това е видно от горските стопански планове, които включват и инвертаризация на горите у нас. Те показват увеличение на горските площи почти всяка година, защото горите превземата изоставените пасища и обработваеми площи. Но и у нас климатичните промени оказват сериозно влияние върху състоянието и живота на горите“, посочи Вълчев.

 По-топлия и сух климат е причина за заболяването на дърветата, защото насекомите, вредители по живия организъм на дърветата имат повече от един цикъл на размножаване  в по-горещите и дълги лета. „Белият бор например, който вирее над 900-1000 м. го свалихме на 200-300 м през втората половина на 20-ти в.  И в началото беше устойчив, но заради засушаването започна да съхне покрай пътищата и населените места. Сред вредителите са и някои гъби и много насекоми.  От тях дървото се предпазва като произвежда смола, а количество й намалява  при това повишаване на температурата и намаляването на влагата.“, обясняват процесите в гората експертите.

  Гората е цялостен организъм, чиито части са неразривно свързани и си взаимодействат. Тя не е само съвкупност от дървета, а е елемент от една екосистема, която е била създадена и оцеляла в продължение на хилядолетия и е устойчива благодарение на всяка една част в екосистемата. Изчезването или влошаването на състоянието на всеки организъм  от биоразнообразието в  тази екосистема, води до влошаването на равновесието в нея и до негативни последици за другите организми.

  Гората е много по-устойчива от единичните дървета и улавя въглерода от въздуха. Дърветата си взаимодействат, а за тяхното добро съществуване и комуникиране спомагат гъбите мухоморки, благодарение на които по-големите растения изпращат минерали,  вода и въглехидрати на по-малките растения, защото гъбите се свързват с корените им. Колкото е важна връзката между гъбите и дърветата, толкова важни са и връзките между гъбите и насекомите, между насекомите и птиците, между птиците и хищниците, които не позволяват насекомите вредители да се размножат в застрашаващи каламитети.  

  Европейската общност си е поставила за цел засаждането на 3 мрлд. дървета до 2030 г., но трябва да се стремим към устойчиви на климатичните промени след 30 до 50 години видове. Експертът даде пример с косматия дъб у нас, който благодарение на устойчивостта си на по-горещия и сух климат ще превзема терени с по-голяма надморска височина.

 Чуйте интервюто с Костадин Вълчев от WWF в звуковия файл. БНР подкасти:

Още от категорията

Расте разликата в заплащането между мъже и жени

Леко повишаване на разликата в заплащането между мъже и жени отчитат последните данни на Националния статистически институт. Според тях през 2022 г. тя е в размер от 12,6%. Въпреки това разликата в заплащането у нас е по-ниска от средната в..

публикувано на 28.02.24 в 09:04

Тодор Гондов: Легендите за Вълчан войвода са много, но той е бил поборник и защитник на българщината

"Вълчан войвода е реална личност, родом в Странджа в едно селище на река Резовска в днешна Турция. Това село отдавна не съществува на картата на нашата съседна държава. Сведенията сочат, че той е роден около 1776 година и първо е бил пастир в родното си..

публикувано на 23.02.24 в 09:32

Първан Симеонов: Борисов се колебае дали да тръгне към нови избори

Очаквано беше преговорите между участниците в управляващата некоалиция покрай ротацията да доведат до проблеми между ПП-ДБ и ГЕРБ. Какъвто и да беше текстът на предложения от Продължаваме промяната меморандум, щеше да има негативна реакция от..

публикувано на 22.02.24 в 15:14

Първо участие на българските младежки делегати в централата на ООН в Ню Йорк

Успешно приключи участието на българските младежки делегати към ООН с мандат 2023/2024 г. Александър Янев и Коста Каракашян  се прибраха от 62-рата сесия на Комисията по социално развитие към Икономическия и социален съвет на ООН.  Това..

публикувано на 20.02.24 в 16:57
Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки: Ще продължа да работя за това ВМРО да е в основата на силен десен съюз

Конгресът на ВМРО върна на поста председател на партията дългогодишния лидер Красимир Каракачанов. Той победи в гласуването евродепутата Ангел Джамбазки. Пред Радио Стара Загора Д жамбазки коментира, че двамата имат различни виждания за бъдещето на..

публикувано на 20.02.24 в 16:20

Планински спасител: Движете се по зимната маркировка в планините

За опасност от лавини в планините, предупреди Светослав Генков, началник на отряд към Планинска спасителна служба –Ловеч. За Радио Стара Загора той обясни, че у нас потенциално опасните склонове за лавини са с наклон на терена около 45° градуса..

обновено на 17.02.24 в 08:44
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Евентуален политически проект на президента ще продължи вредното говорене на БСП и "Възраждане"

Ротацията вероятно ще се случи и България ще има нов министър-председател през следващия месец. Дори това обаче по някаква причина да не се случи, ремонт на кабинета със сигурност ще има. Това прогнозира в ефира на Радио Стара Загора политологът..

публикувано на 16.02.24 в 15:01

В България все още има много енергия за изкуство

Световно признатата маестра Николета Конти ще дирижира спектакъла на операта "Бохеми" тази вечер (16.02.) в Държавна опера Стара Загора, от 19:00 ч. Концертиращ пианист или една от най-успешните жени диригенти в наши дни?  Маестра Николета Конти не..

публикувано на 16.02.24 в 08:05
Богдан Милчев

Богдан Милчев: Не е важно колко са камерите за скорост, а къде са поставени

Не е важно колко камери за скорост ще има в страната, важно е да бъдат насочени усилията към местата с висока концентрация на произшествия. Това коментира за Радио Стара Загора Богдан Милчев от Института за пътна безопасност по повод новите 20..

публикувано на 15.02.24 в 09:05

Психолог: Много малко хора обичат себе си

Любовта към себе ни позволява да се приемем неподправени, с всичките си добри и лоши страни. Това е процес на привързаност и грижа, на приемане и уважение към собствените си граници и нужди. Това обясни за  Радио Стара Загора психологът Яна..

публикувано на 14.02.24 в 15:54