Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Богатството от вкусове и историята на бирата привличат най-много потребителите

Свидетелства отпреди 13 000 г. свързват пивото със зараждането на земеделието



Бирата е една от най-древните напитки, произвеждани от хората. Напоследък се появяват все повече артефакти и научни публикации, че пивото е може би първата алкохолна напитка, позната на човечеството. Със сигурност днес тя е третата най-популярна напитка в света след водата и чая и това съвсем не е случайно. А интересът към нея е много по-широк от директната ѝ консумация.

Предоставени от Съюза на пивоварите в България (СПБ) резултати от европейско изследване показват, че за съвременните почитатели на пивото най-важни са не само качеството на напитката и нейното многообразие от вкусове, а и нейната история, стилове на варене, характеристики и култура на консумация. Тези твърдения в голяма степен са валидни и за възприемането на пенливата напитка от българските потребители. 85% отдават значение на многообразието от вкусове на пивото – 93 точки от 100 възможни, следвани от многовековната история на бирата – 91 точки, а на трето място – с 88 точки българите поставят автентичните съставки и качество на напитката.

Как се е зародила страстта към тази напитка, която днес наричаме пиво, е предмет, който занимава учените по света. Още повече, че миналото и еволюцията ѝ крият много интересни факти. Един от най-любопитните от тях е, че древната жажда за бира може да е вдъхновила съзнателното отглеждане на определени растения и така да е възникнало земеделието.

Неотдавна изследователи от Станфорд откриха в пещера на територията на днешен Израел най-старите археологически доказателства за варенето на бира, датирани на 13 000 години. Находката е на каменни хаванчета, в които са намерени остатъци от нишесте и микроскопични растителни частици, известни като фитолит. Те са типични при превръщането на пшеницата и ечемика в алкохол. Тези находки за най-ранните пивоварни раздвижват стар дебат: Какво е било първо, бирата или хлябът? Най-древните останки от хляб до момента са открити в Източна Йордания и вероятно са на ,,възраст“ между 11 600 и 14 600 години.

Откриването на древни пивоварни практики подкрепя хипотезата, че в някои региони напитката, която е предшественик на днешната бира, може да е била главна мотивация за отглеждане на зърнени култури ида стои в основата на зараждането на земеделието. Изследователите смятат, че хората, населявали тогава древните земи Леванта, така наречените натуфианци, са варили пиво за ритуалните празници, на които са почитали мъртвите. Те водели уседнал начин на живот, строили зърнохранилища-хамбари и добре познавали и ползвали правия сърп, хромела и чукалката, като основни земеделски сечива.

Резултатите от анализите показват, че натуфианците са използвали най-малко седем растителни вида - пшеница, ечемик, овес, бобови растения и ликови влакна като лен. Опаковали растителните храни, включително малцовата пшеница и ечемик, в контейнери от влакна и ги съхраняваха в хавани от камъни. Те са използвали хаванчетата за счукване и готвене на растителни храни, както и варене на бира на основата на пшеница и ечемик.

„Това откритие показва, че производството на пиво не е непременно резултат от излишък от селскостопанска продукция, а е разработено за ритуални цели и духовни нужди, поне до известна степен преди селското стопанство“, казва Ли Лиу, ръководителката на екипа и професор по археология в Станфорд. Ферментиралите алкохолни напитки са играли централна роля в празненствата и социалните събития в миналите селскостопански и градски общества по целия свят, но произходът на съответните сложни технологии остава неуловим. Отдавна се спекулира, че жаждата за бира може да е била стимулът зад ,,опитомяването“ на зърнените култури, което е довело до голяма социално-технологична промяна в човешката история.

Древната бира е извървяла дълъг път - от глинен съд с ечемична каша, за да стигне до мястото, където е днес - кристално бистра, приятно горчива, студена, газирана и освежаваща напитка. Все по-често пивоварството се възприема като симбиоза между наука и изкуство, а по-смелите дори твърдят, че е магическа трансформация, заради сложните процеси  в технологията на бирата. Именно благодарение на съчетанието между традиции и иновации, както и на уменията на майсторите-пивовари, можем да се наслаждаваме на изобилие от марки и асортименти пиво, да експериментираме и да отпиваме от многообразието на над 120 регистрирани в Европа стилове.

Към днешна дата в България вече също се предлагат стотици марки и десетки видове бира. През последните години прави впечатление, че силно нараства и възприемането на пивото като напитка, подходяща за всякакви поводи и за всеки потребител.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Международен ден на хумуса - какви са ползите от популярното в Близкия изток ястие?

13 май е обявен за Международен ден на хумуса. Той се отбелязва от 2012г..  На този ден хората се насърчават да слагат на трапезата си хумус, да организират или участват в събития, които популяризират богатата на полезни вещества храна, чиято основна..

публикувано на 13.05.25 в 08:29
Радослав Балкански-кмет на Млада Загора и Деница Димитрова-председател на МОС

Младите хора на Стара Загора - визионери на бъдещето

Кметът на Млада Загора Радослав Балкански и председателят на Младежкия общински съвет Деница Димитрова, в студиото на предаването "Моята неделя", разказаха, че идеята за организиране "Фестивал на иновациите" подготвят от началото на мандата си. Пилотното..

публикувано на 11.05.25 в 17:08

Снежана Маринова – за книгите с любов и 35 години професионален опит

Снежана Маринова е библиотекар, краевед - изследовател, колекционер, автор на научни и популярни статии и книги, бивш директор на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ и с 35 години професионален опит в библиотечната дейност. Основните ѝ интереси..

публикувано на 11.05.25 в 16:15

Старозагорката Лора Рашева ще представи България на Световното по аджилити

Старозагорката Лора Рашева ще представи България на Световното първенство по аджилити за деца. Състезанието ще се проведе от 10 до 13 юли в Португалия. Треньор е Марина Бешовишка. Лора е ученичка в езиковата гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора..

публикувано на 09.05.25 в 17:26

До Амазонската джунгла със старозагореца Асен Калчев

Асен Калчев е от Стара Загора, запален пътешественик, част от интересните дестинации, които е посетил е Етиопия и племената там, за които разказва преди време в ефира на Радио Стара Загора. Асен постоянно си поставя нови предизвикателства, а преди..

публикувано на 09.05.25 в 14:39

За първи път Фестивал на иновациите в Стара Загора

Днес се провежда първото издание на „Фестивала на иновациите“. Форумът, организиран от Младежки общински съвет със съдействието на Община Стара Загора, е  посветен на младежкото творчество, предприемачески дух и сътрудничество между образованието,..

публикувано на 08.05.25 в 16:43

Уганда през погледа на д-р Руско Петров

Студентски екологичен клуб „BARBATUS“ към Тракийския университет вече е факт. За дейността на клуба в студиото на Радио Стара Загора разказа преподавателят д-р Руско Петров, познат на обществеността и като  оперативен управител на Спасителен център за..

публикувано на 07.05.25 в 15:16

Паркирането в Стара Загора- мисията (не)възможна

През последните години паркирането е проблем в градовете. Трудно се намират свободни места както в платените зони, така и в близост до мястото, къето живеем. Често съседи стигат до люти битки в спор за това кой къде да паркира. Някога големите туби с..

публикувано на 07.05.25 в 15:00

В "Етъра" показват "Как момчето става мъж"

Големият празник Гергьовден ще бъде отбелязан с демонстрации на традиционни занятия, занаяти и изложба в музей „Етър“ в Габрово. Това каза в ефира на Радио Стара Загора Анна Александрова от единствения музей на открито в България.  Акцент в..

публикувано на 05.05.25 в 11:49

Поезия за мъже с аромат на липа

Обонянието е едно от най-старите сетива, отговорни за обработката на информация в мозъка. Когато вдишаме аромат, информацията се обработва в обонятелния лоб в мозъка ни и продължава своя път към лимбичната система – структура, свързана с емоциите,..

публикувано на 04.05.25 в 13:15