Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Богатството от вкусове и историята на бирата привличат най-много потребителите

Свидетелства отпреди 13 000 г. свързват пивото със зараждането на земеделието



Бирата е една от най-древните напитки, произвеждани от хората. Напоследък се появяват все повече артефакти и научни публикации, че пивото е може би първата алкохолна напитка, позната на човечеството. Със сигурност днес тя е третата най-популярна напитка в света след водата и чая и това съвсем не е случайно. А интересът към нея е много по-широк от директната ѝ консумация.

Предоставени от Съюза на пивоварите в България (СПБ) резултати от европейско изследване показват, че за съвременните почитатели на пивото най-важни са не само качеството на напитката и нейното многообразие от вкусове, а и нейната история, стилове на варене, характеристики и култура на консумация. Тези твърдения в голяма степен са валидни и за възприемането на пенливата напитка от българските потребители. 85% отдават значение на многообразието от вкусове на пивото – 93 точки от 100 възможни, следвани от многовековната история на бирата – 91 точки, а на трето място – с 88 точки българите поставят автентичните съставки и качество на напитката.

Как се е зародила страстта към тази напитка, която днес наричаме пиво, е предмет, който занимава учените по света. Още повече, че миналото и еволюцията ѝ крият много интересни факти. Един от най-любопитните от тях е, че древната жажда за бира може да е вдъхновила съзнателното отглеждане на определени растения и така да е възникнало земеделието.

Неотдавна изследователи от Станфорд откриха в пещера на територията на днешен Израел най-старите археологически доказателства за варенето на бира, датирани на 13 000 години. Находката е на каменни хаванчета, в които са намерени остатъци от нишесте и микроскопични растителни частици, известни като фитолит. Те са типични при превръщането на пшеницата и ечемика в алкохол. Тези находки за най-ранните пивоварни раздвижват стар дебат: Какво е било първо, бирата или хлябът? Най-древните останки от хляб до момента са открити в Източна Йордания и вероятно са на ,,възраст“ между 11 600 и 14 600 години.

Откриването на древни пивоварни практики подкрепя хипотезата, че в някои региони напитката, която е предшественик на днешната бира, може да е била главна мотивация за отглеждане на зърнени култури ида стои в основата на зараждането на земеделието. Изследователите смятат, че хората, населявали тогава древните земи Леванта, така наречените натуфианци, са варили пиво за ритуалните празници, на които са почитали мъртвите. Те водели уседнал начин на живот, строили зърнохранилища-хамбари и добре познавали и ползвали правия сърп, хромела и чукалката, като основни земеделски сечива.

Резултатите от анализите показват, че натуфианците са използвали най-малко седем растителни вида - пшеница, ечемик, овес, бобови растения и ликови влакна като лен. Опаковали растителните храни, включително малцовата пшеница и ечемик, в контейнери от влакна и ги съхраняваха в хавани от камъни. Те са използвали хаванчетата за счукване и готвене на растителни храни, както и варене на бира на основата на пшеница и ечемик.

„Това откритие показва, че производството на пиво не е непременно резултат от излишък от селскостопанска продукция, а е разработено за ритуални цели и духовни нужди, поне до известна степен преди селското стопанство“, казва Ли Лиу, ръководителката на екипа и професор по археология в Станфорд. Ферментиралите алкохолни напитки са играли централна роля в празненствата и социалните събития в миналите селскостопански и градски общества по целия свят, но произходът на съответните сложни технологии остава неуловим. Отдавна се спекулира, че жаждата за бира може да е била стимулът зад ,,опитомяването“ на зърнените култури, което е довело до голяма социално-технологична промяна в човешката история.

Древната бира е извървяла дълъг път - от глинен съд с ечемична каша, за да стигне до мястото, където е днес - кристално бистра, приятно горчива, студена, газирана и освежаваща напитка. Все по-често пивоварството се възприема като симбиоза между наука и изкуство, а по-смелите дори твърдят, че е магическа трансформация, заради сложните процеси  в технологията на бирата. Именно благодарение на съчетанието между традиции и иновации, както и на уменията на майсторите-пивовари, можем да се наслаждаваме на изобилие от марки и асортименти пиво, да експериментираме и да отпиваме от многообразието на над 120 регистрирани в Европа стилове.

Към днешна дата в България вече също се предлагат стотици марки и десетки видове бира. През последните години прави впечатление, че силно нараства и възприемането на пивото като напитка, подходяща за всякакви поводи и за всеки потребител.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Спасителен център - Зелени Балкани / Wildlife Rescue Centre - Green Balkans

Спацителен център "Зелени Балкани" организира дива пролетна ваканция

Спасителен център „Зелени Балкани“ организира обучение през пролетната ваканция. Ученици от 14 до 18- годишна възраст от цялата страна могат да се включат в него. В рамките на седем дни децата ще могат да видят как работят служителите на терен, ще..

публикувано на 12.03.25 в 14:15

Актрисата Галя Александрова: „Работата е оптимизъм!“

Мнозина я познават като Бонка от „Пътят на честта“, дори се е случвало да я спират на улицата така по име, както споделя самата Галя Александрова. В момента, обаче се задава нещо ново. Актрисата след кастинг и одобрение снима в сериал, който ще бъде..

публикувано на 11.03.25 в 13:33

Племеникът на Иван Вазов и старозагорски депутат защитили българските евреи

Денят 10-ти март се отбелязва в България като „Ден на спасяването на българските евреи и жертвите на Холокоста". Поводът са събитията от месец март, 1943 г., когато български народни представители, начело с подпреседателя на XXV-то Народното събрание..

публикувано на 10.03.25 в 08:00

В "60 минути повече Lifestyle“: Парфюмите като нещо много специално и какво очакват и получават жените за подарък

След ден е 8-ми март – празникът, свързван с жените и техния принос към обществото, както и с изразяване на уважение и обич към тях.  За предаването "60 минути повече Lifestyle“ направихме анкета: "С какво искате да ви изнедат за 8-ми март и..

публикувано на 07.03.25 в 14:40

Игрите на ума – героят се ражда в боя

Той е Атанас Атанасов – 18-кратен победител в популярния телевизионен формат „Последният печели“ на БНТ. Вече е и сценарист на предаването. Роден е в Димитровград, живее в Пловдив и с куизни игри се занимава от 2011г. – един от първите авантюристи..

публикувано на 03.03.25 в 16:54

Цветан Радославов написал българския химн в Прага

  Мнозина от нас са чували историята, че българският химн „Мила Родино“ е написан като текст от Цветан Радославов при неповторимата гледка, открила се от Дунав към Стара планина при „опашката на лъва“  над Видин… Щом корабът, с който се връщат..

публикувано на 03.03.25 в 06:35

Социални работници от Болярово подредиха тематичен кът за снимки

В навечерието на два важни празника – Баба Марта и 3 март, социалните работници от Защитено жилище за лица с физически увреждания и център социална рехабилитация –Болярово обединиха усилията си, за да създадат уникално тематично място за снимки. Идеята беше..

публикувано на 28.02.25 в 17:02

За лед, но не по улиците на града, се надяват хокеистите ветерани от Стара Загора

Въпреки климатичнити особености на региона, градът ни има потенциал за изграждане на открита ледена пързалка, която да функционира през зимата, но и на целогодишна закрита, според думите на хокеистите ветерани от Стара Загора. В студиото на Радио Стара..

публикувано на 26.02.25 в 15:51

Ученици от природоматематическата гимназия организират за втора година видео конкурс „Левски през моите очи“

   За втора поредна година възпитаниците на Профилираната природо-математическата гимназия „Гео Милев“ в Стара Загора организират по повод 152-рата годишнина от обесването на Апостола на свободата, конкурс за художествено интерпретиране на тема „Васил..

публикувано на 26.02.25 в 15:34

За залесяването на парк "Аязмото" е създаден благотворителен комитет

Преди 130 години един отдаден на любовта си къб Бгоа и хората на Стара Загора свещенослужител - митрополит Методий Кусев се захваща с делото на живота си - да облагороди и залеси гол и безводен хълм край града, родил се от пепелищата, за да го превърне в..

публикувано на 28.02.25 в 06:05