Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Богатството от вкусове и историята на бирата привличат най-много потребителите

Свидетелства отпреди 13 000 г. свързват пивото със зараждането на земеделието



Бирата е една от най-древните напитки, произвеждани от хората. Напоследък се появяват все повече артефакти и научни публикации, че пивото е може би първата алкохолна напитка, позната на човечеството. Със сигурност днес тя е третата най-популярна напитка в света след водата и чая и това съвсем не е случайно. А интересът към нея е много по-широк от директната ѝ консумация.

Предоставени от Съюза на пивоварите в България (СПБ) резултати от европейско изследване показват, че за съвременните почитатели на пивото най-важни са не само качеството на напитката и нейното многообразие от вкусове, а и нейната история, стилове на варене, характеристики и култура на консумация. Тези твърдения в голяма степен са валидни и за възприемането на пенливата напитка от българските потребители. 85% отдават значение на многообразието от вкусове на пивото – 93 точки от 100 възможни, следвани от многовековната история на бирата – 91 точки, а на трето място – с 88 точки българите поставят автентичните съставки и качество на напитката.

Как се е зародила страстта към тази напитка, която днес наричаме пиво, е предмет, който занимава учените по света. Още повече, че миналото и еволюцията ѝ крият много интересни факти. Един от най-любопитните от тях е, че древната жажда за бира може да е вдъхновила съзнателното отглеждане на определени растения и така да е възникнало земеделието.

Неотдавна изследователи от Станфорд откриха в пещера на територията на днешен Израел най-старите археологически доказателства за варенето на бира, датирани на 13 000 години. Находката е на каменни хаванчета, в които са намерени остатъци от нишесте и микроскопични растителни частици, известни като фитолит. Те са типични при превръщането на пшеницата и ечемика в алкохол. Тези находки за най-ранните пивоварни раздвижват стар дебат: Какво е било първо, бирата или хлябът? Най-древните останки от хляб до момента са открити в Източна Йордания и вероятно са на ,,възраст“ между 11 600 и 14 600 години.

Откриването на древни пивоварни практики подкрепя хипотезата, че в някои региони напитката, която е предшественик на днешната бира, може да е била главна мотивация за отглеждане на зърнени култури ида стои в основата на зараждането на земеделието. Изследователите смятат, че хората, населявали тогава древните земи Леванта, така наречените натуфианци, са варили пиво за ритуалните празници, на които са почитали мъртвите. Те водели уседнал начин на живот, строили зърнохранилища-хамбари и добре познавали и ползвали правия сърп, хромела и чукалката, като основни земеделски сечива.

Резултатите от анализите показват, че натуфианците са използвали най-малко седем растителни вида - пшеница, ечемик, овес, бобови растения и ликови влакна като лен. Опаковали растителните храни, включително малцовата пшеница и ечемик, в контейнери от влакна и ги съхраняваха в хавани от камъни. Те са използвали хаванчетата за счукване и готвене на растителни храни, както и варене на бира на основата на пшеница и ечемик.

„Това откритие показва, че производството на пиво не е непременно резултат от излишък от селскостопанска продукция, а е разработено за ритуални цели и духовни нужди, поне до известна степен преди селското стопанство“, казва Ли Лиу, ръководителката на екипа и професор по археология в Станфорд. Ферментиралите алкохолни напитки са играли централна роля в празненствата и социалните събития в миналите селскостопански и градски общества по целия свят, но произходът на съответните сложни технологии остава неуловим. Отдавна се спекулира, че жаждата за бира може да е била стимулът зад ,,опитомяването“ на зърнените култури, което е довело до голяма социално-технологична промяна в човешката история.

Древната бира е извървяла дълъг път - от глинен съд с ечемична каша, за да стигне до мястото, където е днес - кристално бистра, приятно горчива, студена, газирана и освежаваща напитка. Все по-често пивоварството се възприема като симбиоза между наука и изкуство, а по-смелите дори твърдят, че е магическа трансформация, заради сложните процеси  в технологията на бирата. Именно благодарение на съчетанието между традиции и иновации, както и на уменията на майсторите-пивовари, можем да се наслаждаваме на изобилие от марки и асортименти пиво, да експериментираме и да отпиваме от многообразието на над 120 регистрирани в Европа стилове.

Към днешна дата в България вече също се предлагат стотици марки и десетки видове бира. През последните години прави впечатление, че силно нараства и възприемането на пивото като напитка, подходяща за всякакви поводи и за всеки потребител.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Боляровче" донесе злато от морето

Със "Златен трофей" и почетна грамота за участие се завърнаха децата от ДЮТС "Боляровче" от VI-тия музикален и танцов фестивал „Фолклорна плетеница“, провел се на 18 юли 2025 г. в гр. Приморско. Момичетата и момчетата от състава имаха честта да открият..

публикувано на 22.07.25 в 10:07

Втора употреба или втори шанс?

Отношението ни към дрехите и стоките втора употреба обикновено зависи поне от два фактора: финансов и философията ни за устойчив начин на живот. През последните години темата за ежедневие, в което се заобикаляме от вещи втора ръка не се дискутира,..

публикувано на 20.07.25 в 17:06

Лятно доброволчество в Спасителния център на Зелени Балкани

През годините Спасителният център за диви животни на Зелени Балкани е бил средище на много и разнообразна доброволческа активност.  И това лято той се  радва на подкрепата на хората.  Младежи и ученици се включват в помощ на пострадалите диви..

публикувано на 16.07.25 в 15:20

Екофестивалът Узана поляна фест ще се проведе от 18 до 20 юли

Десетото, юбилейно, издание на Узана поляна фест ще събере отново в Габровския Балкан любители на екологията и изкуствата от 18 до 20 юли, разказа за Радио Стара Загора Мария Радойчева от Община Габрово. Тя припомни, че като организатори всяка..

публикувано на 14.07.25 в 15:57

Образът на съвременния лекар

Лекарите отдавна не са това, която бяха. Днес те са млади, красиви, мускулести, с прически и винаги усмихнати. Най-важното качество, което  проявяват, е емпатия . От нея най-често има нужда пациентът в труден момент. Освен това много от ангелите в бели..

публикувано на 14.07.25 в 12:17
Стефан Вангелов

Доброволчеството като начин на живот

Всяка събота, когато не е на работа, Стефан се качва на влака от Пловдив и пристига в Стара Загора, за да помага при грижите за животните в зоопарка.  А задачите са да почиства клетки на част от животните и всяка друга работа, която не изисква..

публикувано на 12.07.25 в 10:00

11 юли - Световен ден на човечеството

За 38 път на 11 юли ще отбележим Световния ден на човечеството.  Датата е избрана от Организацията на обединените нации, защото на 11 юли през 1987 година се ражда 5-милиардният жител на Планетата.  Две години по-късно - през 1989 година,  ООН..

публикувано на 11.07.25 в 06:20

Над 120 души пресъздават последната битка на Хаджи Димитър и неговата чета в подножието на връх Бузлуджа

За 11 пореден път на 19 юли в подножието на връх Бузлуджа ще бъде пресъздадена последната битка на Хаджи Димитър и неговата чета с турския башибузук и черкезите от 1868 година. Това съобщи Николай Байнов от Националното дружество "Традиция" в..

публикувано на 09.07.25 в 14:19

Отбелязваме годишнина от гибелта на Хаджи Димитър

Казанлък е сред първите градове , които поставят традиция по отбелязването на годишнината от подвига на Хаджи Димитър и неговите четници. През 1868 година по Пътя към безсмъртието тръгват близо 30 българи, част от 130-те четници,  имали за цел да събудят..

публикувано на 03.07.25 в 15:46

Иван Раев - българският лечител, открил лек за мистериозна болест, покосила цяла Европа

Днес православната църква почита паметта на братята лечители Свети безсребърници Козма и Дамян. Светците са покровители на знахари, баячки и билкари и имената им се споменават в баяния против болести и уроки. Малко хора знаят за Иван Раев – билкарят,..

публикувано на 01.07.25 в 14:54