Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Свиленград ще изключи светлините на Стария мост за да подкрепи Часът на Земята

Снимка: Кристина Русева

 

Община Свиленград ще изключи осветлението на Стария мост на Марица в подкрепа на инициативата  „Часът на Земята 2023: Общ дом. Общо бъдеще“. „Символът на града – 500-годишният каменен мост ще потъне в тъмнина за 1 час от 20,30 до 21,30 ч. тази вечер. Свиленград от години се включва в международната инициатива с изключването на светлините на административната сграда на общината. Тази година решихме да изключим осветлението на Стария мост“, каза за Радио Стара Загора кметът Анастас Карчев. Той призова гражданите на Свиленград да се включат в инициативата:


Кметът на община Свиленград арх. Анастас Карчев
Аудио файлът е със субтитри

  Инициативата "Часът на Земята" е на международната природозащитна организация WWF и се провежда вече 17 години всяка последна събота на месец март от 20.30 до 21.30 часа местно време. Тази година каузата е опазването на дома на дивите животни. Започнало в Сидни през 2007 г., „Часът на Земята” се превърна в най-голямото масово движение в света за опазване на околната среда, вдъхновяващо хора, общности, фирми и организации в повече от 190 страни да предприемат осезаеми екологични действия.

   "Часът на Земята" се фокусира върху климатичната криза, но напоследък се стреми да изведе на преден план и належащия проблем със загубата на природа. WWF предупреждава, че следващите седем години са решаващи за спиране на необратимите загуби на природата и изменението на климата. Основен съюзник срещу климатичната криза е природата. И все пак ние губим природата с тревожна и безпрецедентна скорост, излагайки видовете на риск от изчезване и поставяйки се в сериозна опасност, тъй като сме на път да загубим домовете си и достъпа до основни нужди като храна, чиста вода и среда, годна за живеене. Трябва да дадем приоритет на възстановяването на природата заедно с това на климата, така че до 2030 г. да завършим десетилетието с подобряване на природната среда.


По публикацията работи: Кристина Русева

Още от категорията

Горските пътища до границата с Турция са в добро състоние

Горските пътища на територията на общините Елхово и Болярово, които са в близост до границата с Турция,  са в добро техническо състояние, информира областният управител на Ямбол Георги Чалъков . Заради засиленият мигрантски натиск миналата есен се..

публикувано на 10.06.23 в 09:53

Твърдица днес е домакин на фолклорен фестивал и рали

 Подбалканското градче Твърдица днес и е домакин на  Фолклорния фестивал "Балканът пее" и на балканското рали "Твърдица".   Във фолклорния фестивал ще вземат участие изпълнители и танцови състави от 6 подбалкански общини. Събитието е с 40-годишна традиция...

публикувано на 10.06.23 в 08:00
Станционна градина, Стара Загора

В Стара Загора пръскат против кърлежи

В периода 15 – 20 юни, на територията на община Стара Загора ще бъдат извършени дезакаризация и дезинсекция, съобщават от пресцентъра на администрацията. Обработката против кърлежи на тревни площи в паркове, градини и детски площадки ще се реализира на..

публикувано на 09.06.23 в 16:48

платена публикация
"Булавто" отбеляза 30-годишния си юбилей със стилно тържество в Стара Загора

"Глобалкар ЕООД" - дилър на Toyota в Стара Загора отпразнува днес 30-годишнината от основаването на "Булавто".   "Булавто" е група от компании, която развива дейност изцяло в автомобилния бизнес.  Г рупата включва дружества, които предлагат на..

публикувано на 09.06.23 в 16:27

164 инженери се дипломираха в ямболския факултет на Тракийския университет

Ямболският факултет „Техника и технологии“ (ФТТ) при Тракийски университет изпрати своите абсолвенти -   116 бакалаври по специалностите: „Автотранспортна и земеделска техника“, „Дизайн, технологии и мениджмънт на модната индустрия“, „Автоматика и..

публикувано на 09.06.23 в 16:10

Виртуална обиколка на старозагорски забележителности

Всеки понеделник през летния сезон, Туристическият информационен център дава възможност на старозагорци и гости на града да направят виртуална обиколка из забележителностите на хилядолетния град, благодарение на VR очила.  По този начин, лесно и..

публикувано на 09.06.23 в 15:51

Над 2500 моториста се включат в събора край Казанлък

Над 2500 мотора от страната и чужбина се очакват на 25 –тия традиционен мотосъбор край Казанлък, който се открива тази вечер край Казанлък. О рганизатори са мото клуб „Черните рози”. Концерти на едни от най-добрите рок банди, много награди и..

публикувано на 09.06.23 в 15:39

Затворени улици в Казанлък от понеделник

От понеделник, 12 юни 2023 г., се въвежда временна организация за движение на участъци по ул.„Хаджи Димитър" и ул.„Пейо Яворов"  в град Казанлък за подмяна на ВиК мрежата. В зависимост от етапа на строително-монтажните дейности, ограниченията за движение,..

публикувано на 09.06.23 в 15:34

Даряват хранителни продукти на 100 семейства в казанлъшко

100 семейства в Община Казанлък ще получат от сдружение „Младежки център за развитие-Взаимопомощ" дарение във вид на хранителни продукти от кампания на Фондация „Гората.бг" за даряване на храна – „ДАРИ ХРАНА, ДАРИ НАДЕЖДА". Младежкият център кандидатства..

публикувано на 09.06.23 в 15:29

Държавният архив в Стара Загора отбеляза Международния ден на архивите

Държавният архив в Стара Загора отбеляза 9-ти юни Международния ден на архивите, като връчи грамоти за най-активен читател, дарител и приятел на институцията, която е сред авторитетните в града. Тази година за петнадесети път Международният съвет..

публикувано на 09.06.23 в 15:17