Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Стара Загора

Граждани протестираха срещу насилието над животни

снимка: Анна Турлакова

Около 10 човека се събраха в центъра на Стара Загора на протест срещу насилието над животни. 

Инициативата е национална и се провежда в още 11 града в страната с настояването институциите да погледнат сериозно на проблема и да се отнасят по-отговорно към подаваните сигнали. 

Една от организаторките е Петя Вълкова от групата групата „Справедливост за Мечо“:

Не мисля, че е нормално в 2023 г., когато всички претендираме, че сме напреднали като общество, да се правят протести, за да се обърне внимание на такъв наболял проблем в Източна Европа, защото в Западна законите за защита на животните се спазват. Първото нещо, което трябва да се промени, е манталитета на гражданите. Докато гражданина види на улицата бездомно куче и отида да го срита, или отрови бездомно животно, заради собственото си спокойствие, тогава дори и да има работещи институции, тези зверства ще продължат.  


Още от категорията

Кандидат-ловците вече полагат електронен теоретичен изпит

Започнаха изпитите за кандидат-ловците, които ще продължат до края на юли. В област Стара Загора кандидатите са 188 от 4 ловни дружинки. Това каза за Радио Стара Загора Кристиян Колев зам. директор РУГ – Стара Загора и уточни, че тази година..

публикувано на 06.06.23 в 16:52

Каузата "Съживи чешма" търси съмишленици

В Зелената седмица, посветена на  това как да живеем така, че да не вредим на планетата Земя, следващите минути в "Час пик" поглеждаме към водата. И към умението на хората  да я "опитомят".   10 души от Фондация "Наука за природата" стоят в основата..

публикувано на 06.06.23 в 16:40

Дъждът и студеното време забавиха розобера

Със закъснение започна розоберът през тази година заради дъждовете и студеното време през май. Това коментира за Радио Стара Загора Владимир Стоянов розопроизводител и пред. на Сдружението „Българска розова долина“ и допълни, че кампанията към..

публикувано на 06.06.23 в 16:36
Д-р Панайот Диманов

Болницата в Ямбол привлече лекари и специализанти

Ремонтно-довършителните работи по новия болничен комплекс в Ямбол вървят с добро темпо. „Надявам се, че той ще бъде завършен до края на годината. Ако това стане, ще има и много по-добра мотивация за работа и на медицинския персонал. Защото въпреки..

публикувано на 06.06.23 в 16:13

Парламентът избра Николай Денков за министър-председател и гласува новото правителство

Със 132 гласа Николай Денков беше избран за министър председател. Гласуваха 201 депутати. Против бяха 69, няма въздържали се. Подкрепата дойде от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България", както и два гласа от..

публикувано на 06.06.23 в 15:45

Двудневен хакатон „Дигитална Стара Загора" търси ученици от 8 до 11 клас

Второ издание на Хакатон „Дигитална Стара Загора“ ще се проведе на 23 и 24 юни. В него могат да участват  ученици 8-11 клас от училищата в региона. Организатор е  Сдружение IT Стара Загора , a домакин отново е ПГ по компютърни науки и математически..

публикувано на 06.06.23 в 15:44
Хасково, Областна администрация

Над 30 семейства от Хасково ще получат финансова помощ за новородено или осиновено дете

На последното си заседание Комисията, проведено на 2 юни 2023 г., са разгледани 38 заявления за отпускане на еднократна финансова помощ за живородено или осиновено дете в община Хасково. Одобрените кандидати за подпомагане са 32.  Две от заявленията са..

публикувано на 06.06.23 в 15:31

Близо 30 младежи се включиха в ABLE Weekend Activator в Стара Загора

В периода 2-4 юни ABLE (Асоциация на българските лидери и предприемачи), съвместно с Община Стара Загора и една от водещите ИТ компании в града, организира 2-дневно предприемаческо обучение ABLE Weekend Activator в Стара Загора. Градът домакинства за..

публикувано на 06.06.23 в 14:33

Беседи срещу употребата на наркотични вещества ще се проведат в училища от Стара Загора и Казанлък

Превантивни беседи с насоченост вредата от употреба на наркотични вещества ще се проведат в училища в Стара Загора и Казанлък в периода 07-09 юни 2023 година. Лектор ще бъде инспектор Петю Петков от сектор ,,Наркотици“ към СДВР, гр. София. Инспектор..

публикувано на 06.06.23 в 14:23

Уникална книга „За Тъжа” бе представена в Павел баня

"За Тъжа. Туй, дето не се запише днес, утре се забравя" - това е заглавието на книгата, която по предложение на кмета Иса Бесоолу Община Павел баня съфинансира и ще подари на читалищата в региона, но всички, дошли на представянето на краеведския труд в..

публикувано на 06.06.23 в 11:08