Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво показват проверките на депото за неопасни отпадъци край село Ракитница?

Според пробите: почвите са чисти, според експертите има проблем със запръстяването

До 7 април фирмата -оператор на депото за неопасни отпадъци край старозагорското село Ракитница трябва да навакса изоставането със запръстяването на обекта. Пробите от почва, взети от територията в и около обекта след разлива на държовна вода, която е имала досег с отпадъците, не са дали отклонения от нормите. А собственикът на депото  в лицето на Община Стара Загора, ще засили контрола върху обекта. Така,в няколко изречения, изглеждат  резултатите от три проверки на контролните институции, на депото за отпадъци край село Ракитница.  

Повод за тях стана сигнал за изтичане на замърсена вода западно от границите на обекта в началото на годината. Резултатите от проверките бяха предоставени по Закона за достъп до информацията. 

Януари, 2023-та.  На горещия телефон на Радио Стара Загора звъни Мирослав Мицов от село Ракитница. За да разкаже, че западно от депото за отпадъци край селото той и негови приятели са попаднали на нещо нередно

Любомира Райкова  е сред хората, които подават сигнала към Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора. А по-късно  тя е и човекът, който изисква резултатите  от проверките на контролните органи по Закона за достъп до информацията.

Първата проверка констатира наличие на разлив от инфилтрат извън пределите на депото. Установена е  утайка. Предписанията са да не се зауства директно вода от двата дъждовни резеорвара  с обем от по 500 кубични метра всеки и да не се допуска пълното им запълване.  Изисква се също и  да се вземат мерки, за предотвратяването на разливи, да се почистят и канавките.  

Ден след първата инспекция е направена втора – установено е, че предписанията са започнали да се изпълняват.  Канавките са почистени, двата резеорвара за съхранение на дъждовна вода са  запълнени в рамките на допустимото. Започната е работа по естествена преграда – изкоп, която да попречи за повторни разливи от западната страна на депото.  

Следва трета, изненадваща проверка, в началото на февруари.  Резултатите  – боклук, който не се намира на точното място, а е разпръснат навсякъде из сметището.  Дъждовна вода, която е имала досег с боклука, отново в канавките и пълен с инфилтрат изкоп, който по принцип би трябвало да играе ролята на бариера срещу разливите. Според написаното в протокола, контролните органи не са били уведомени за възникналата ситуация от фирмата -оператор на обекта. 

 Депото за неопасни отпадъци край старозагорското село Ракитница  се управлява от фирма . По закон, комплексното разрешително се издава на организацията, която е собственик на  съоръжението, в случая – община Стара Загора. По думите на ресорния заместник кмет Радостин Танев, за казуса има или няма  изтичане на вода от депото  край Ракитница към близката река Сазлийка  е виновен повреден технически уред. 

Няма замърсяване и според данните от почвените проби. Описаният при последната проверка проблем с разпиления не където му е мястото отпадък, се дължи на два фактора  природа и отново повреда на техниката. 

Последните констативни протоколи на екоинспекцията за депото за управление на отпадъците край Ракитница, са от 23 февруари. Според написаното в тях  проблемът с разливите е преустановен. Екоинспекторите са намерили за ненапълно задоволителни резултатите със запръстяването.  И са  дали указания то да продължи. Срокът за изпълнение е 7 април. Дотогава собственикът на депото - община Стара Загора държи обекта под засилен мониторинг.. Повече чуйте в репортажа 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Стара Загора

В Стара Загора предприемат спешни мерки заради коклюша

От Община Стара Загора информираме по спешност всички детски заведения – ясли, градини и училища, както и всички здравни специалисти за мерките, изисквани от РЗИ във връзка с регистрираните случаи на болестта коклюш. Т ова съобщи днес зам.-кметът на..

публикувано на 26.04.24 в 18:48
Градоносен облак над Стара Загора

18 км облак е причина за щетите от градушката в Сливенско

Градоносен облак с дължина 18 километра и височина над 10 километра е причинил щетите по земеделските площи в няколко села в Сливенско и град Шивачево вчера следобед. На всеки 30 секунди са изстрелвани противоградни ракети по облака, като само в..

публикувано на 26.04.24 в 17:30

Близо 1100 ракети са изстреляни при вчерашните градушки

В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, чиито площи пострадаха от вчерашната градушка в Южна България. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов по време на среща със земеделски производители в..

публикувано на 26.04.24 в 17:08

Дискусия за еврото и професиите на бъдещето се проведе в Стара Загора

„Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“ бяха темите на провелата се днес в Тракийския университет работна среща с участието на икономиста Левон Хампарцумян и бившия представител на ЕК в София и Загреб Огнян Златев. Организатор на..

публикувано на 26.04.24 в 16:13
Хасково

"Възраждане" - Хасково искат оставката на председателя на РИК

„Възраждане“ – Хасково са първата политическа сила, обвила листатата си за предстоящите парламентарни и общински избори. Водач в листата за народни представители ще бъде Георги Георгиев, който и в момента е депутат. От „Възраждане“ заявиха, че..

публикувано на 26.04.24 в 15:59
УМБАЛ

В Университетската болница в Стара Загора ще правят PCR тестове за коклюш

От понеделник лабораторията в Университетската болница в Стара Загора ще прави PCR тестове за коклюш, информира директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка в страната и областта и..

публикувано на 26.04.24 в 15:53

Живко Тодоров: Марица-изток е кауза на всички нас

Синдикални лидери от КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток " и кметът на Стара Загора Живко Тодоров дадоха съвместна пресконференция, за да запознаят местната общественост с постигнатото в София вчера. Накратко хронологията - от протеста на миньори и..

публикувано на 26.04.24 в 15:08

„Изворът да не пресъхва - Цветница 2024" ще се проведе в неделя

Традиционното издание на издание на Детско-юношеския фолклорен празник „Изворът да не пресъхва - Цветница 2024" ще се проведе на самия празник. Тази година той е на 29 април (неделя) . Юбилейното 20 издание ще се състои на сцената в парк "Артилерийски" от..

публикувано на 26.04.24 в 14:40
Снимка: община Мъглиж

С богата програма Мъглиж ще отбележи своя празник

С богата и разнообразна празнична програма и тази година Мъглиж ще отбележи по традиция своя празник на Цветница. Празненствата ще започнат още на в събота на Лазаровден.  В събота сутринта , лазарки ще обиколят къщите на Мъглиж, за да пеят за..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Поправят стари вещи на чаша кафе в Стара Загора

Среща под мотото "Поправи с приятели"  ще се проведе на 27 април  (събота) в Стара Загора. Целта на събитието е старозагорци да занесат стари свои уреди или вещи, които майстори на място да поправят в приятна обстановка и на чаша кафе. „Срещата е..

публикувано на 26.04.24 в 14:00